زکات فطره مال ما را پاک می کند اما پاکی جان در چیست؟

حجت الاسلام حسنلو گفت: انسان همان‌گونه که مال خود را در روز عید پاک می‌کند باید اخلاق خود را نیز پاک کند با زکات فطره مالش را تطهیر می کند و با دوری از تکبر و غرور جانش را پاک کند.

حجت‌الاسلام امیرعلی حسنلو، مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه با اشاره به اهمیت و جایگاه عید فطر در میان اعیاد اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: اعیاد اسلامی فطر، قربان و غدیر به عنوان اعیاد مقدس مسلمانان مطرح هستند و برای هر یک اعمال عبادی و نمازهای خاص ذکر شده است. اما عید فطر جایگاه ویژه‌ای در میان اعیاد اسلامی دارد و تمام امت اسلام برای این روز احترام خاصی قایل هستند چرا که این روز دارای فضیلت خاصی است و در ادعیه و منابع اسلامی اعمال ویژه‌ای برای آن عنوان شده که مهم‌ترین آنها نماز مخصوص این روز است.

وی افزود: علاوه بر نماز مخصوص عید فطر، دعایی با مضامین بلند و عالی عرفانی نیز از امام سجاد (ع) نقل شده که دعای 46 صیحیفه سجادیه است و توصیه می‌شود که بخصوص جوانان عزیز این دعا را مطالعه کنند.

 

عید فطر؛ روز بخشش، اجتماع و تعاون مؤمنان

مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه خاطرنشان کرد: امام سجاد (ع) از روز عید فطر در دعاهای ماه رمضان نیز یاد کرده و آن را به روز بخشش، اجتماع و تعاون برای مؤمنان دانسته است و از خدا طلب بخشش، مغفرت و علو درجات معنوی کرده است.

وی خواندن نماز 14 رکعتی در شب عید فطر را از جمله اعمال این شب برشمرد و گفت: در روایات آمده است هرگاه فردی موفق به انجام این عمل شود خداوند پاداش 40 سال عبادت را به او عطا می‌کند.

حجت‌الاسلام حسنلو غسل آخر شب و شب‌زنده‌داری - مانند شب قدر - تا سحر و طلوع فجر را از دیگر اعمال شب عید فطر عنوان کرد و افزود: پوشیدن لباس پاکیزه، معطر بودن و غسل روز عید نیز برای روز عید سفارش شده است. همچنین برای روز عید اذکار فراوانی ذکر شده که دارای مفاهیم عالیه و محتوای غنی هستند. قنوت خاص نماز عید نیز با مفاهیم بلند معنوی دربرگیرنده اصولی مانند توحید، نبوت، امامت، تولی و تبری از تمام بدی‌ها و اشرار و پناه بردن به ولایت اهل بیت است. در مضمون این دعا، خداوند با نام ها و اوصاف والا و متعالی خوانده می شود.

 

همدلی امت اسلامی، پیام عید فطر  

وی در ادامه با بیان پیام‌های عید فطر و سایر اعیاد اسلامی برای امت اسلام تصریح کرد: اولین پیام این عید الفت و مهربانی و همدلی امت اسلامی و وحدت بر محوریت پیامبر و اهل بیت و صالحین امت اسلام از علما، مراجع و به خصوص رهبر انقلاب است.  زدودن فقر از جامعه اسلامی در سایه تعاون و همکاری ، پیام دیگری است که این عید برای مسلمانان به همراه دارد. 

مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه بابیان این مطلب که با تجمیع زکات فطره و مصرف صحیح آن می‌توان معضلات بزرگ جهان اسلام را حل کرد گفت: انجام امور عمران و آبادانی فراوان در راه گسترش ارزش‌های اسلامی و دفاع از امت‌ اسلام، ساخت و گسترش مراکز علمی، آموزش تعالیم قرآنی و زدودن فقر و آسیب‌های حاصل از آن از دیگر موارد استفاده زکات فطره است که می تواند تاثیر فراوانی در پیشرفت جامعه اسلامی در جهان داشته باشد.

وی با بیان این مطلب که اگر امروز جمعیت بیش از یک میلیارد و نیمی مسلمانان با هم همدلی و وحدت داشته باشند بسیاری از مشکلات جهان اسلام قابل است گفت: طبق فرمایش حضرت امام خمینی (ره) در سایه وحدت می‌توان از سلطه بیگانگان خارج شد و پیام مهم عید فطر نیز همین است. امروز بسیاری از کشورهای اسلامی گرفتار دسیسه‌های سلطه‌گران هستند. فلسطین به عنوان قلب جهان اسلام، سال‌ها است که گرفتار غاصبان است. آیا در سایه تعاون که پیام عید فطر به مسلمانان سراسر جهان است نمی‌توان از این ظلم‌ها و دسیسه‌ها رهایی یافت؟ تنها راه نجات امت اسلامی رسیدن به وحدت و همدلی در سایه نبوت و اهل بیت آن حضرت است که قنوت نماز عید سعید فطر  همین را به ما می‌آموزد.

 

نجات از تفرقه؛ مصداق بارز خواسته های ما در نماز عید فطر  

حجت‌الاسلام حسنلو خاطرنشان کرد: در فرازی از دعای قنوت این نماز خدا را به محمد و آل محمد قسم می‌دهیم که ما را از هر بدی و گرفتاری رهایی بخشد و هر خوبی که به آنان عنایت فرموده به امت اسلامی نیز عطا کند. نجات از تفرقه و رسیدن به سایه زلال وحدت در حریم محمد و آل محمد و پناه بردن از هر بدی به سایه صالحین امت اسلام مصداق بارز این دعا است.

وی دیگر این دعا را پیام اخلاقی برای مومنان دانست و تصریح کرد: پیام دیگر این دعا برای ما آن است که انسان همان‌گونه که مال خود را در این روز پاک می‌کند می بایست اخلاق خود رانیز از کبر و غرور پاک نماید. فرد روزه‌دار در این روز می‌تواند 2 ثمر به دست آورد پاکی جان و پاکی مال. با زکات فطره مالش را تطهیر می‌کند و با دوری از کبر جانش را، چرا که در این دعا به محضر الهی عرضه می‌دارد که «اللهم اهل الکبریاء والعظمه» یعنی تنها ساحت قدس الهی شایسته و سزاوار کبریایی است و انسان را شایستگی غرور و کبر نیست بلکه باید فروتنانه و خاشعانه به درگاه الهی پناه برده و متوجه این حقیقت باشد که آنچه شیطان را گمراه و رانده از درگاه الهی قرار داد، غرور و نخوت تکبر بود.

مدیر گروه مطالعات حوزه تصریح کرد: دعای انسان در سایه فروتنی و خضوع مستجاب، اعمالش مقبول و حوائجش قرین به قبولی است. از این رو در آغاز این دعا، کبریایی و عظمت را خاص خدا می‌شمارد و با خشوع خداوند را با اوصاف عالی رحمت، عدالت و بخشش یاد می‌کند . اگر انسان این ثمره را که در تزکیه ماه رمضان آن را کسب کرده در خود حفظ نماید تا رمضان بعد او را بیمه می‌کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 63439

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha