مسجدی که با پول منبر حاج آقا اداره می‌شد / اهالی مسجد، دلداده آیت‌الله مقدم و مسجد علوی هستند

خبرگزاری شبستان: مسجد علوی محله صددستگاه تهران، نزدیک به ۴۵ سال توسط آیت‌الله مقدم قوچانی اداره می‌شد تا اینکه طی ۵ سال اخیر هیئت امنا نیز حامی فعالیت‌های این مسجد شده است.

خبرگزاری شبستان: مسجد کوچک و باصفای «علوی» (واقع در محله صد دستگاهِ تهران) از دیرباز، پناهگاه و ملجا مردم متدین، مومن و انقلابی منطقه پیروزی (خیابان‌های ارجمندی و فرزانه) بوده است. ورودی مسجد، مزین به تصاویر زیبای شهداست؛ شهدایی که تربیت‌یافته مسجد علوی و از شاگردان آیت‌الله سیدعلی مقدم قوچانی؛ استاد اخلاق حوزه علمیه و نویسنده و پژوهشگر فعال حوزوی بودند.

 

 

 

سیدفخرالدین زمانی، 90 ساله از نمازگزاران قدیمی مسجد علوی است. وی دلیل اصلی حضور مستمر خود در نماز جماعت و برنامه‌های این مسجد را علاقه به آیت‌الله مقدم قوچانی؛ امام جماعت این مسجد می‌داند و می‌گوید ایشان، عالمی بااخلاق، مردم‌دار، متواضع، مخلص و باسواد هستند. زمانی گفت مسجد، موقوفه یا درآمد ثابت ندارد و پس از سال‌ها اداره مالی توسط آیت‌الله مقدم قوچانی، اکنون علاوه بر حمایت‌های این امام جماعت با تلاش‌های هیئت امنا و کمک‌های مردمی اداره می‌شود. سیدفخرالدین از حضور کمرنگ جوانان در مساجد گلایه داشت و گفت عمده مساجد کشور، خانه پیرمردها و پیرزن‌ها شده است.

 

عنایت منصور قناعی، نمازگزار 72 ساله مسجد نیز علاقه‌اش به حاج آقا مقدم را که روحانی باسواد، مهربان، خوش‌اخلاق و باکرامت است، دلیل اصلی حضور در مسجد علوی دانست و گفت: این مسجد با کمبود بسیار زیادِ منابع مالی روبروست، هرچند مسئولان کاری برای آن نمی‌کنند.

 

وی اضافه کرد: هزینه‌های جاری و مناسبت‌های مذهبی و ملی مسجد علوی را آیت‌الله مقدم قوچانی، هیئت امنا و مردم پرداخت می‌کنند و سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی و خدماتی مانند شهرداری و مرکز رسیدگی به امور مساجد، کمک‌های بسیار بسیار بسیار ناچیز می‌دهند.

 

حاج آقا عنایت منصور، مهم‌ترین دلایل حضور نیافتن جوانان در مساجد را برنامه نداشتن مساجد و کم‌سوادی برخی ائمه جماعات دانست و خاطرنشان کرد: امروزه جوانان مانند گذشته پای منبر نمی‌نشینند و دنبال سخنرانان باسواد و به روز هستند.

 

 

 

آیت‌الله سیدعلی مقدم قوچانی، پدر شهید، نویسنده و پژوهشگر حوزوی، استاد اخلاق حوزه علمیه و اهل قوچان خراسان است. وی هر روز نیم ساعت پیش از اذان ظهر و مغرب در مسجد حاضر شده و روی صندلی‌ای که کنار بخش زنانه قرار دارد می‌نشیند تا مردان و زنان به راحتی بتوانند سوالات خود را از او بپرسند.

 

حاج آقا مقدم هر روز یک صفحه از قرآن را قرائت و نمازگزاران با او همخوانی می‌کنند و ثواب این قرائت را به یکی از شهدا یا تازه‌درگذشتگان مسجد علوی و محله صددستگاه (خیابان‌های ارجمندی و فرزانه) تقدیم می‌کنند. رابطه مردم با حاج آقا مقدم آن‌قدر صمیمی و دیدنی است که هر روز با ورود این عالم به مسجد، نمازگزاران از خردسال تا نوجوانان تا میانسال و کهنسال او را در آغوش می‌گیرند. حضور کودکان در مسجد علوی، بسیار پررنگ است که تصویر زیر به خوبی این موضوع را نشان‌ می‌دهد.

 

 

یکی از اقدامات خوب مسجد علوی، نصب تابلوی «محل اقامه نماز فرادی» در انتهای شبستان این مسجد است تا هر کس خواست در آنجا با خدا راز و نیاز کند. دو ردیف صندلی برای اقامه نماز جماعت برای کهنسالان در سمت چپ مسجد و به موازات پرده‌ای که قسمت‌های زنانه و مردانه را از هم جدا کرده است، قرار دارد. کهنسالانی که در این قسمت از مسجد، نماز می‌خوانند از قدیمی‌های مسجد علوی و خیابان پیروزی و همچنین برخی از آنان، پدر شهید هستند. نام شهدای مسجد علوی به رنگ سفید در زمینه سبز، دورتادور فضای این خانه خدا درج شده‌اند؛ یعنی اینکه ما نمازگزاران خود را وام‌دار شهدا در همه حال حتی زمان عبادت می‌دانیم.

 

غلامحسن ثمنی، نمازگزار باصفای ساله و عضو هیئت امنای مسجد علوی است که او نیز دلیل اصلی حضورش در این مسجد را وجود آیت‌الله مقدم قوچانی به عنوان یک امام جماعت بااخلاق، باصفا، باسواد و نمونه می‌داند. وی با بیان اینکه هزینه‌های مسجد علوی را حاج آقا مقدم، هیات امنا و نمازگزاران پرداخت می‌کنند، خاطرنشان کرد: گاهی کمک‌های بسیار بسیار بسیار ناچیزی از سوی شهرداری به این مسجد می‌شود. مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز تقریبا کمکی نمی‌کند.

 

حاج آقا غلامحسن گفت: به دلیل کمبود منابع مالی امکان حضور یک امام جماعت نایب در این مسجد وجود ندارد این در حالی است که آیت‌الله مقدم قوچانی بارها داوطلبانه اعلام کرده به دلیل کهولت سن، امکان حضور مستمر در مسجد علوی را ندارد. هرچند حاج آقا مقدم گاهی مسافرت نمی‌روند تا مبادا این مسجد بدون امام جماعت بماند.

 

 

 

محمود داورزنی، خادم جوان مسجد است که با زن و دو فرزندش در خانه خادمِ مسجد علوی ساکن است. اهالی این مسجد از فعالیت‌های او و دقتش در ایجاد نظم و انضباط در بخش‌های مختلف مسجد علوی رضایت دارند. سرویس بهداشتی مسجد علوی، کوچک اما همیشه تمیز است و نمازگزاران از وضعیت آن رضایت دارند البته گفتند که ساخت سرویس بهداشتی بزرگ‌تر و تعبیه یک روشویی جداگانه، از نیازهای ضروری مسجد علوی است.

 

حیاط مسجد علوی، کوچک و به بیانی مخفی از نگاه‌ها است و از در ورودی مسجد تا شبستان اصلی، یک دالان کوچک و باریک قرار دارد؛ همان جایی که مزین به تصاویر شهداست. از آیت‌الله مقدم قوچانی علت نداشتن حیاط را پرسیدم که گفتند، سال‌های اول انقلاب، استقبال از نماز جماعت و برنامه‌های مسجد علوی آن‌قدر زیاد بود که ناچار شدیم حیاط این خانه خدا را به شبستان آن اضافه کنیم.

 

حاج آقا مصطفی عزالدین، مسئول هیئت امنا و به تعبیری، مدیر مالی و فرهنگی مسجد علوی از قدیمی‌های این مسجد و خیابان پیروزی است. او نیز، شخصیت علمی و اخلاقی و وارسته آیت‌الله مقدم قوچانی را دلیل اصلی حضور مستمرش در این مسجد دانست و گفت: حاج آقا مقدم طی 50 سال اقامه نماز جماعت و سخنرانی در این خانه خدا حتی یک قران هم پول دریافت نکرده بلکه بارها کمک مالی کرده است. وی افزود: اهالی محل، مومن و علاقه‌مند به دین و مسجد هستند و خود آنان، هزینه‌های مسجد را متقبل می‌شوند.

 

حاج آقا مصطفی خاطرنشان کرد: اگر مسئول بودم ابتدا یک منزل روحانی برای تمام مساجد کشور از جمله مسجد علوی تهیه می‌کردم. ما این موضوع را بارها به مدیران مرکز رسیدگی به امور مساجد و آقای حاج علی اکبری گفته‌ایم ولی تاکنون کمک خاصی نکرده‌اند.


مسئول هیئت امنای مسجد علوی ادامه داد: این مسجد، موقوفه و درآمد خاصی ندارد به همین دلیل تاکنون نتوانسته‌ایم یک امام جماعت نایب برای مسجد بیاوریم. این در حالی است که آیت‌الله مقدم قوچانی چندین بار از ما درخواست کرده است به دلیل کهولت سن‌شان نیازمند همکاری یک امام جماعت دیگر هستند.

 

 

ابراهیم خواجه افضلی، نمازگزار 56 ساله‌ای است که به قول خودش از بچگی به مسجد علوی می‌آمده، گفت: اوایل انقلاب، حضور مردم در مساجد، بسیار پررنگ بود ولی امروزه به دلایل مختلف به ویژه مشکلات مالی این حضور کمرنگ شده است. حاج آقا ابراهیم خاطرنشان کرد: گرفتاری‌های مالی و اشتغالات فراوان اجازه حضور جوانان در مساجد را نمی‌دهد؛ هرچند آنان علاقه‌مند به دین و حضور در نماز جماعت و برنامه‌های مساجد هستند.

 

سخن آخر اینکه، مسجد علوی با وجود کوچک بودنش، ده‌ها شهید تقدیم اسلام و انقلاب کرده است و اهالی آن با کمک یکدیگر و با اعتماد به آیت‌الله مقدم قوچانی، هزینه‌های مسجد را پرداخت می‌کنند. کافی است ماه رمضان به این مسجد بیایید تا این فضای همدلی، صمیمیت و یکپارچگی را در این خانه خدا مشاهده کنید. حاج آقا مقدم، حاج آقا عزالدین و سایر اعضای هیات امنا و نمازگزاران مسجد علوی، در ماه مبارک رمضان با پهن‌کردن سفره افطاری میزبان روزه‌داران و نمازگزاران هستند. شما هم دعوت هستید.

 

کد خبر 633946

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha