حجت الاسلام گلزاده، رئیس کمیسون طرح و برنامه مجمع نمایندگان حوزه علمیه قم در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان در مورد این مساله که دستاوردهای عرفانی روزه به چه کسانی خواهد رسید، اظهار کرد: حقیقتا عبادت و به ویژه روزه، از اسرار برجسته حیات انسان بوده و از اختصاصات ممتاز اوست که ابعاد عرفانی این فریضه الهی به کسانی می رسد که بتوانند در ظاهر و باطن روزه دار باشند.
وی ادامه داد: عبادت، جلوه ممتاز و عرفانی بندگی برای خداوند است؛ انسان با خدای خودش خلوت می کند و نماز می خواند، قرآن را قرائت می کند، دعا می کند و بسیاری از موارد عبادی دیگر اما کشکول این عبادات روزه داری در ماه رمضان است.
گلزاده تصریح کرد: تحقیقا بر اساس آنچه که روایات به ما گوشزد می کنند و طبق گزارشاتی که از رویکرد و بیان معصومین(ع) به دست ما رسیده، کمال فصل عبادت رمضان و قله آن شب های قدر است.
وی با اشاره به آیه 183 سوره مبارکه بقره افزود: خداوند در این آیه می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ؛ اى كسانى كه ايمان آورده ايد روزه بر شما مقرر شده است همان گونه كه بر كسانى كه پيش از شما بودند مقرر شده بود باشد كه پرهيزگارى كنيد؛ در این آیه خداوند بر پرهیزگاری اشاره کرده است. برجسته ترین سلوک عرفانی تقوا و پزهیزگاری است. این حقیقت که روزه تقوا را در وجود فرد نهادینه می کند از جمله مهمترین ابعاد عرفانی این فریضه است. لذا اگر روزه داران با همه ابعادی که در ماه رمضان مطرح شده، تقوا را همراه سازند آن زمان است که به اوج حقیقت روزه می رسند.
این پژوهشگر با اشاره به برخی ویژگی های خاص ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در این ماه قرآن نازل می شود. نزول دفعی و یکجا قرآن در واقع در ماه رمضان است. نزول قرآن در این ماه نشان می دهد که قله عبودیت و عرفان شهرالله است.
وی با بیان اینکه ماه مبارک رمضان نه تنها برای روزه داران حتی برای افرادی که به دلایل مختلف امکان روزه داری را ندارند، سرشار از برکت است، تاکید کرد: این ماه برکات فراگیر و عمومی دارد. هر کسی می تواند بسته به ظرفیت وجودی اش از این ماه بهره مند شود و آن را درک کند.
گلزاده ادامه داد: توفیقات ماه رمضان یک سرمایه است و باید این سرمایه را در ایام دیگر سال به درستی حفظ و خرج کنیم. باید به گونه ای رفتار کنیم که دستاوردهای عرفانی این ماه محدود و مختص به این روزها نباشد بلکه تبدیل به پشتوانه اخلاقی برای کل عمر شود و هر رمضان برایمان فرصتی برای خودسازی دیگر باشد.
وی با بیان اینکه اطاعت از خداوند و حاضر و ناظر دانستن او در همه حال، نتیجه عرفانی مهمی برای روزه داران محسوب می شود، گفت: منابع دینی فراوان به این موضوع اشاره کرده اند که اگر انسان به مدت چهل شبانه روز اخلاص داشته باشد، پروردگار چشمه سار حکمت را از دل بر زبانش جاری خواهد ساخت، با این وصف می توان ماه مبارک رمضان را ماه تمرین برای آنچه که مورد خداوند است، دانست.
عضو بعثه مقام معظم رهبری در پایان خاطرنشان کرد: کسانی که به ماه مبارک رمضان و روزه داری باور دارند، در این ماه با تحول روحی و عرفانی عمیقی رو به رو می شوند. یکی از مهمترین دستاوردها و اثرات این ماه عزیز را می توان به در به حداقل رسیدن ارتکاب جرم دانست. این مساله در این ایام به طور طبیعی به حداقل خود می رسد که علت آن را باید در تاثیر روحی دانست که روزه در طول این سی روز بر افراد بر جای می گذارد.
نظر شما