فاطمه حسینی، کارشناس علوم اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به ارتباط محاوره ای از طریق اینترنت، جستجو در صفحات فضای مجازی، اعتیاد به هک کردن، اعتیاد به وبلاگ و مرورگرها و اتاق های چت از جمله اعتیادهایی است که کاربران در فضای مجازی درگیر آن هستند.
وی با اشاره به راهکارهای مقابله با اعتیاد به فضای مجازی خاطرنشان کرد: افزایش مدت زمان حضور در جمع خانواده و دوستان، کاهش زمان حضو در فضای مجازی، اولویت بندی کارهای روزمره، جایگزین کردن حضور در فضای مجازی با تفریحات دیگر از جمله راهکارهایی است که می تواند به کاهش میزان وابستگی به دنیای مجازی کمک کند.
حسینی با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی های ارتباطی و به تبع فضای مجازی به عنوان ابزار نوین ارتباطی در عصر حاضر غیرقابل اجتناب است، تصریح کرد: مدیریت استفاده از فضای مجازی، ارتقا سواد مجازی، فرهنگ سازی استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و حضور در فضای مجازی می تواند در بهبود کیفیت استفاده از تکنولوژی ارتباطی موثر باشد.
کارشناس علوم اجتماعی با بیان اینکه بازی های رایانه ای نوع دیگری از حضور در فضای مجازی هستند، خاطرنشان کرد: در کنار شبکه های اجتماعی، بازی های رایانه ای به ویژه بازی های آنلاین نیز نقش مهمی در روند تغییر سبک زندگی افراد جامعه به ویژه نسل جوان دارد.
وی با بیان اینکه بازی های رایانه ای یکی از مواردی است که در اعتیاد افراد به فضای مجازی خیلی موثر است، افزود: استفاده از ابزار تکنولوژی نوین ارتباطی را نفی نمی کنیم اما باید نحوه استفاده صحیح از آن را فرا بگیریم. همچنین بازی های رایانه ای بخش دیگری از این ابزار هستند که باید متناسب با شرایط سنی کودکان و نوجوانان انتخاب شوند.
حسینی ادامه داد: کنترل، نظارت و مدیریت زمان حضور در فضای مجازی می تواند زمینه ای فراهم کند که از فضای مجازی و مشتقات آن به نحو مطلوب استفاده کنیم در این صورت است که نه تنها زندگی فردی و اجتماعی افراد دچار آسیب نمی شود بلکه فرصتی برای ارتقا سطح آگاهی و انجام کارهای اجتماعی، علمی و فرهنگی خواهد بود.
وی تصریح کرد: با تقویت فرهنگ استفاده از فضای مجازی می توانیم شرایطی فراهم کنیم که افراد خود نقش نظارتی و کنترل بر حضور در فضای مجازی داشته باشند و در خصوص نحوه حضور کودکان و نوجوانان نیز خانواده ها باید به سطحی از آگاهی و دانش رسیده باشند که بتوانند حضور فرزندانشان در فضای مجازی را مدیریت کنند.
حسینی تاکید کرد: تغییر سبک زندگی مورد هدف شبکه های اجتماعی مجازی و بازی های رایانه ای است و به کشور و فرهنگ خاصی نیز محدود نمی شود بلکه مردم تمام کشورهای دنیا در معرض آسیب و تحول هستند.
کارشناس علوم اجتماعی خاطرنشان کرد: میزان آموزش، آگاهی جامعه، فرهنگ سازی استفاده از فضای مجازی و نحوه مواجهه با فضای مجازی در میزان آسیب های فضای مجازی و بازی های رایانه ای بر افراد جامعه موثر خواهد بود و بر سرعت روند تغییر سبک زندگی تاثیرگذار خواهد بود.
وی تاکید کرد: بومی سازی فضای مجازی، تولید بازی های رایانه ای متناسب با فرهنگ و تاریخ کشور، تولید محتوا، حضور افراد آگاه در فضای مجازی، ایجاد تنوع در شبکه های اجتماعی بومی سازی شده، آموزش، ارتقا سطح آگاهی و دانش افراد نسبت به فضای مجازی، ارتقا سواد مجازی و سواد رسانه ای افراد، فرهنگ سازی از جمله راهکارهایی است که می تواند فضای مجازی را از حالت تهدید به جایگاه فرصت ارزنده پیش روی جامعه تبدیل کند.
نظر شما