به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، به مناسبت گرامیداشت اقبال لاهوری، از شاعران انقلابی و متعهد مسلمان فارسی و اردوسرای اردو زبان قرن بیستم میلادی در شبه قاره هند و پاکستان، كنفرانس تخصصي با عنوان «نقش اقبال در سازندگی جامعه»، پنجم خردادماه با همكاري خانه فرهنگ جمهوري اسلامي ايران و انجمن ادبی شاهینهای اقبال در کراچی، برگزار شد.
بهترین اشعار اقبال لاهوري به زبان فارسی سروده شده است
خانم اسرا فاطمه، ريیس انجمن شاهینهای اقبال سخنان خود را با معرفی اهم فعاليتهاي اين انجمن و همچنین، اهداف و آرمانهایي كه در جهت توسعه دیدگاههای اقبال به منظور تحرک جامعه و فعال كردن نسل جوان نقش بسزايي دارد، بيان كرد.
وي ضمن تقدير از خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی برای برگزاری مراسم و کنفرانس اقبال لاهوری، از زمانهاي دور آشنايي خود با اشعار اقبال ياد كرد.
خانم اسرا فاطمه همچنين، افزود: بهترین اشعار اقبال لاهوري كه بيان كننده اندیشه، افکار و وسعت نظر اوست، به زبان فارسی سروده شده است.
سید قسیم انجم رضوی، از ادبای متعهد و فعال پاکستان با ارائه مقاله «جنبههای انقلابی شعر اقبال لاهوری» گفت: خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی و انجمن شاهینهای اقبال با همکاری یکدیگر، نقش بسزايي در معرفي اقبال و تفکر او به مردم به ويژه نسل جوان دارند.
وي ادامه داد: امروز با وجود ویژگیها و شرایط فرهنگی، دینی و اجتماعی در صحنه سیاست جهانی، بیش از پیش نیازمند پیروی از افکار بلند و اندیشههای سازنده و مصلحانه فرهیختگان و ابر مردان تاریخ به خصوص دانشمندان مسلمان هستيم.
اقبال لاهوري؛ فیلسوف و حکیم دلبسته اسلام
محمدرضا باقری، مسئول خانه فرهنگ كشورمان مقاله خود را با عنوان «جامعه و فرد آرمانی در اندیشه علامه اقبال لاهوری» ارائه كرد. وي طي سخناني، اقبال را فیلسوف و حکیم دلبسته اسلام معرفي كرد و گفت: اقبال لاهوري نجات ملت خود را در آگاهی، بصیرت و عمل به اسلام میبیند.
وي افزود: اقبال لاهوري سلسله تفکرات و تحقیقات عمیق خود را در جامعه ایدهآل و آرمانی تحت عنوان «ملت بيضا» تشریح میكند. هدف او، نشان دادن عظمت ملتی است که با خردمندیها و گرایشات صحیح و دینباوری بر پایههای توحید و رسالت محمدی (ص)، جامعه سعادتمندی را به وجود میآورد.
مسئول خانه فرهنگ كشورمان در ادامه، به بيان بخشی از توصیههای سازنده و کارگشای علامه اقبال لاهوری پرداخت.
حمزه فاروقی، از نویسندگان معروف ادبی و از منتقدان اقبال لاهوری طي سخناني، به پیشبینیهای اقبال مرتبط با وقایع بزرگ جهانی چون انقلاب روسیه، جنگ جهانی اول و دوم و انقلاب اسلامي اسلام به صورت شعر اشاره كرد.
وي افزود: اقبال نه تنها تسلط خوبی بر علوم قرآنی، حدیث و دیگر علوم اسلامی داشت، بلکه تسلط زیادی بر علوم غربی نیز، داشت.
خانم عالیه امام، از اقبالشناسان متبحر و سرشناس پاکستان سخنراني خود را با اشاره به جایگاه و ضرورت فکر و اندیشه اقبال در قرن 21 میلادی، آغاز كرد و گفت: ما در قرنی زندگی میکنیم که جهالت و ارزشهای ضد انسانی با لباسهای رنگارنگ فرهنگ و تمدن نوین غیر انسانی و غیر اسلامی وارد صحنه سیاست جهانی شده و انسانیت و ارزشهای اصیل انسانی را به سمت تباهی و نابودی سوق میدهد.
وي تأکید كرد: مسلمان حقیقی و واقعی نمیتوانند ببینند یک قطره خون انسان بی گناه بر روی زمین ریخته شود، در حالیکه عدهای امروز به نام اسلام، خون هزاران مسلمان را به زمین میریزند و باعث تأسف است که دیگر مسلمانان تنها نظاره گر چنین جنایاتی هستند.
اين اقبالشناس پاکستاني افزود: اقبال لاهوري ملت اسلامی را مانند یک جسم و یک بدن میداند که باید درد و رنج و مصائب یکدیگر را احساس کنند. این فکر در واقع بر خواسته از فرمایش پیامبر اسلام (ص) است.
بنابر اعلام اين خبر، اين كنفرانس تخصصي با قرائت اشعاری از اقبال لاهوری به زبان فارسی پايان يافت.
نظر شما