باهنر، بی ادعا اما پرکار

شهید باهنر مردی بی ادعا و بی تظاهر که با رفتاری آرام، افکاری عمیق را در ذهن می گذراند و در راه خدمت به مردم و اعتلای فرهنگ اسلامی، خستگی ناپذیر و برای رضا خدا عمل می کرد.

خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی

 

شهید باهنر مردی بی ادعا و بی تظاهر که با رفتاری آرام، افکاری عمیق را در ذهن می گذراند و در راه خدمت به مردم و اعتلای فرهنگ اسلامی، خستگی ناپذیر و برای رضا خدا عمل می کرد.

  

زندگینامه

محمدجواد باهنر در سال 1312 در خانواده ای کم بضاعت در کرمان متولد و به همراه هشت برادر و خواهر روزگار را سپری کرد. وی از کودکی به مکتب خانه رفت و از دوران نوجوانی به تحصیل علوم دینی در مدرسه معصومه کرمان پرداخت.

 

محمدجواد پس از آن در سال 1332 برای ادامه تحصیلات دینی به قم عزیمت کرد و پس از تکمیل دروس سطحی فقه را در محضر آیت الله العظمی بروجردی و تفسیر و فلسفه را نزد علامه طباطبایی فراگرفت.

  

باهنر پس از آن در سال 1337 به دانشکده الهیات دانشگاه تهران راه یافت و پس از اتمام دوره کارشناسی موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم تربیتی شد و سپس دکترای الهیات را از دانشگاه تهران اخذ کرد.

 

محمدجواد باهنر ضمن تدریس و ایراد خطابه و برنامه ریزى دینى به تالیف کتب درسى اشتغال ورزید و حدود 30 کتاب و جزوه تعلیمات دینى را براى تدریس (از دوره ابتدایى تا دانشسرا) تالیف کرد.

  

وى همزمان به فعالیت هاى اجتماعى نظیر مشارکت در تاسیس دفتر نشر و فرهنگ اسلامى، کانون توحید و مدرسه رفاه مشغول بود.

 

دکتر باهنر در سال 1341، همکارى خود را با نهضت اسلامى و سیاسى روحانیت به رهبرى امام خمینى(ره) آغاز کرد و در اسفند1342 پس از ایراد سخنرانى هایى در مساجد، هدایت، الجواد و حسینیه ارشاد، به مناسبت سالگرد حادثه فیضیه، دستگیر شد.

  

محمد جواد پس از آن 6 بار دیگر به زندان هاى کوتاه مدت محکوم شد و از سال 1350 ممنوع المنبر شد و بالاجبار در جلساتى که به عنوان کلاس درس برپا مى شد، سخنرانى و به بیان نقطه نظرات اسلامى، انقلابى خود مى پرداخت. 

 

وی توانست برای تفهیم حقایق و معارف اسلامی به جوانانی که با اصطلاحات و شیوه های حوزوی آشنا نبودند، زبان مناسبی پیدا کند و به همین سبب عمدتا از طریق انتشار کتاب و مقاله فعالیت می کرد.

  

باهنر در سال 1357 به دستور امام خمینی(ره) مامور تنظیم اعتصابات شد و در همان سال نیز با فرمان امام(ره) عضو شوراى انقلاب اسلامى شد.

  

وی علاوه بر این، در تأسیس حزب جمهوری اسلامی با بهشتی و تنی چند از روحانیان مبارز همکاری کرد و در این حزب از بدو تأسیس تا پایان حیات خویش حضور و فعالیت داشت.

 

محمدجواد در اردیبهشت 1359 به عضویت ستاد انقلاب فرهنگی درآمد و در مجلس خبرگان قانون اساسی به نمایندگی مردم کرمان شرکت کرد و در تشکیل نهضت سوادآموزی و نیز در بنیان‌گذاری فعالیت‌های موسوم به امور تربیتی سهم بسزایی داشت. 

 

وی در اولین دوره مجلس شورای اسلامی به نمایندگی مردم تهران به مجلس راه یافت و در مهر 1359 در دولت محمدعلی رجایی تصدی وزارت آموزش و پرورش را برعهده گرفت.

 

در 15 مرداد 1360 پس از آنکه رجایی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد، به نخست وزیری منصوب شد و در 8 شهریور همان سال در حالی که در جلسه شورای امنیت کشور شرکت کرده بود، بر اثر انفجار همراه با شهید رجایی و چند تن دیگر به شهادت رسید.

  

آثار قلمی باهنر:

یک دوره تعلیمات دینی برای سال‌های دوم، سوم، چهارم و پنجم ابتدایی، یک دوره تعلیمات دینی برای سال‌های اول، دوم و سوم راهنمایی و دبیرستان، یک دوره درس‌هایی از قرآن مجید، با ترجمه و شرح فارسی برای سال‌های سوم تا ششم دبیرستان؛ یک دوره درس قرآن برای سال‌های اول و دوم و سوم راهنمایی؛ تربیت و تعلیم دینی و روش تدریس قرآن و مسائل دینی، برای سال اول تربیت معلم دوره راهنمایی و تربیت معلم یک ساله و دانشسرای مقدماتی روستایی و عشایری؛ تعلیمات دینی و روش تدریس آن، برای دانشکده مکاتبه‌ای، که اغلب این آثاربا همکاری شهید بهشتی و علی گلزاده غفوری و سیدرضا برقعی نوشته شده است.

  

منابع:

جلد دوم دانشکده جهان اسلام

جلد دوم روزها و رویدادها

  

خبرنگار: زینب رمضانی

کد خبر 63181

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha