رابطه قذافی با واشنگتن در چه سطحی بود ؟

سایت ویکیلیکس اسنادی را مبتنی بر روابط بسیار نزدیک امنیتی ، نظامی و استراتژیک واشنگتن با قذافی در سال های قدرت او در لیبی منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان ، اسناد منتشر شده از سوی سایت ویکیلیکس نشان می دهد که همکاری بسیار نزدیکی میان دولت آمریکا و سیاستمداران بلند پایه این کشور با معمر قذافی ، دیکتاتور لیبی که اکنون واشنگتن اصرار به دستگیری و قتل وی دارد وجود داشته است.
واشنگتن و متحدان آن در ناتو که تصمیم گرفته اند به هر طریق ممکن به بهانه آزادی مردم لیبی رژیم قذافی را به کلی از میان بردارند گویی این حقیقت را به طور کلی فراموش کرده اند که تا قبل از آغاز انقلاب اخیر قذافی شریک استراتژیک آمریکا بوده است.
بخش اعظم اسناد منتشر شده مربوط به دیدار معمر قذافی و فرزندش ومشاور امنیت ملی وقت لیبی با سناتورهای جمهوری خواه آمریکا از جمله جان مک کین ( آریزونا ) ، لیندسی گراهام ( کارولینای جنوبی ) ، سوزان کالینر و جو لیبرمن در سال 2009 میلادی می باشد.
مک کین، کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا در سال 2008 میلادی در سخنرانی های اخیر خود قذافی را خون آشام ترین دیکتاتور روی زمین توصیف کرده و دولت اوباما را به خاطر عدم به کار گیری همه توانایی هوایی خود برای تغییر رژیم در لیبی را مورد انتقاد تند قرار داده بود.
و این فرد همان کسی است که دو سال پیش از این در دیدار با قذافی به او اطمینان داده بود که تجهیزات کامل نظامی مورد نیاز برای تامین امنیت لیبی را در اختیار وی قرار خواهد داد.
در این اسناد آمده است که مک کین به مشاور امنیت ملی لیبی گفته بود که چشم اندازی بلند مدت نسبت به روابط امنیتی دو جانبه میان آمریکا و لیبی داشتهباشد و مطمئن باشد که موانع کوچک به مرور برطرف شده و دیگر هیچ مشکلی در این زمینه باقی نخواهد ماند.
لیبرمن ، دیگر سناتور جمهوری خواه آمریکایی نیز در این دیدار گفته بود : 10 سال پیش هرگز فکر نمی کردیم که روزی در طرابلس نزد قذافی و فرزندش بنشینیم و همچنین لیبی را متحد مهمی برای واشنگتن در جنگ علیع تروریسم توصیف کرده بود.
در اسناد دیگری که مربط به فوریه سال 2009 میلادی است همکاری نزدیک امنیتی و نظامی لیبی کاملا آشکار شده است.بر اساس شواهد موجود قرار بر این بود که آمریکا 5 دوره آموزشی برای نیروهای امنیتی لیبی به منظور موفقیت بیشتر در اقدامات ضد تروریستی برگزار کند.
واشنگتن در آن زمان نیز با ادعای اینکه گروه های اسلامی تروریستی در لیبی فعالیتد های ضد امریکایی انجام می دهند تا آنجا که امکان داشت رژیم قذافی را با امکانت نظامی مجهز می کرد.
همچنین اسناد مربوط به آگوست سال 2008 میلادی نشان دهنده دیدار تاریخی کاندولیزا رایس ، وزیر امور خارجه وقت آمریکا از طربلس است که در آن همکاری در زمینه ضد تروریسم به عنوان ستون اصلی روابط دو جانبه و پایدار لیبی و امریکا توصیف شده بود.

این روابط در دوران باراک اوباما نه تنها محدود نشد بلکه روی کار امدن اوباما موجب نزدیک تر شدن روابط و عقد قراداد های جدید میان دو کشور شد.
بنابر گزارش گلوبال ریسرچ ، یکی از دلایل اصلی ارتباط تنگاتنگ واشنگتن و دیگر کشورهای اروپایی با لیبی به خاطر استفاده از ثروت نفتی این کشور آفریقایی بوده است و بسیاری از اسناد منتشر شده نشان دهنده عقد قراردادهای مهم نفتی میان امریکا و لیبی است.
و در نهایت پس از آغاز اعتراض های ضد قذافی در لیبی این کشورها فرصت را برای آغاز یک جنگ به منظور کنترل شبه استعماری این کشور غنی از منابع انرژی مغتنم شمرده و قذافی را نیز به عنوان ک مهره سوخته از بازی خود خارج کردند.
 

کد خبر 63119

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha