خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط ايران و مجارستان تاريخچه بسيار کهن دارد. در سال ۱۳۱۹ دولت مجارستان رسماً در تهران سفارتخانه داير و وزير مختار خود را به ايران اعزام نمود. در سال ۱۳۴۳ نمايندگىهاى سياسى دو کشور بهسطح سفارت ارتقاء يافت و در مرداد ۱۳۴۸ دولت ايران به تأسيس سفارت و اعزام سفير به مجارستان اقدام کرد. روابط سياسى دو کشور در راستاى روابط اقتصادى تا سال ۱۳۵۷ ادامه يافت.
بنابراین گزارش، با پيروزى انقلاب اسلامي، مناسبات دو کشور در ابعاد مختلف توسعه يافت. اولين ديدار از مجارستان توسط يک هيئت پارلمانى به سرپرستى آقاى دوز دوزان در بيست و دو بهمن ۱۳۶۰ صورت گرفت. در بهمن ۱۳۶۲ اولين سفير جمهوری اسلامی ایران به بوداپست اعزام شد. اولين هيئت سياسى جمهوری اسلامی ایران به سرپرستى مدير کل سياسى اروپا و آمريکا در فوريه ۱۹۸۲ از مجارستان ديدار کرد. وارکونى، وزير خارجه مجارستان در نوامبر ۱۹۸۳ از تهران بازديد کرد. انجام اين مسافرت در تشريح سياست دو کشور بسيار مهم بود. در آذر ۱۳۶۴ وزير خارجه جمهورى اسلامى ايران به بوداپست سفر کرد. بهدنبال سفر نخستوزير جمهورى اسلامى ايران در سال ۱۳۶۵ روابط ميان دو کشور توسعه قابل توجهى پيدا کرد ميهالى کورم، رئيس شوراى قانون مجلس ملى مجار در رأس يک هيئت پارلمانى و پس از وى، هورن، قائم مقام وزير امور خارجه مجارستان از جمهورى اسلامى ايران ديدن کردند. کارولى گروس، نخستوزير مجارستان در سال ۱۳۶۷ براى يک ديدار رسمى دو روزه وارد تهران شد. در پايان اين ديدار موافقتنامهاى بين دو نخستوزير به امضاء رسيد.
این گزارش می افزاید: مجارستان به دنبال توسعه روابط اقتصادی خود با ایران است و در این مسیر در حال حاضر دو کشور بر گسترش همکاری ها در صنعت طیور تاکید دارند. سفارت ایران در مجارستان در این زمینه به نقل از حسن رکنی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی خبر داده است: "ایران توانایی بالایی در زمینه تولید گوشت مرغ و تخم مرغ دارد و همچنین در سال های اخیر رشد قابل توجهی در زمینه میزان صادرات آن به کشورهای همسایه داشته است و پیشنهاد می شود تا با بهره گیری از توانمندی های متقابل، تعریف زمینه های مشترک همکاری در دستور کار طرفین قرار گیرد."
یادآور می شود: آخرین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و مجارستان حدودا 23 سال پیش برگزار شد و پس از آن به دلایل مختلف برگزار نشد. در دهه اول پیروزی انقلاب اسلامی حجم مبادلات تجاری بین دو کشور بالغ بر 350 میلیون دلار بود که بتدریج کاهش یافته و به سطح 35 میلیون دلار رسیده است. تلاش مقامات دو کشور توسعه همکاری های اقتصادی و افزایش سطح مبادلات تجاری است. به دنبال سفر سال گذشته ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان به ایران، 10 یادداشت تفاهم همکاری در زمینه های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین مقامات دو کشور به امضا رسید که بر اساس یکی از این قراردادها مقرر شد تا کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و مجارستان امسال در بوداپست برگزار شود. بر اساس توافقات حاصله در جریان سفر نخست وزیر مجارستان به ایران مقرر شد تا از طرف مجارستان، وزارت امور خارجه این کشور و از طرف ایران نیز وزارت امور اقتصادی و دارایی مسئول برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور باشند.
نظر شما