یک میلیون و ۹۰۴ هزار و ۷۲۴ آرای باطله انتخابات شوراها/چمران اگر اعتراضی دارد به صورت قانونی شکایت کند

خبرگزاری شبستان: سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها با اشاره به آرای ماخوذه ۳۸ میلیون و ۲۷۴ هزار و ۸۶۹ رای آرای ماخوذه اظهار کرد: چمران اگر شکایتی دارد به صورت قانونی مطرح کند تا در موعد مقرر رسیدگی شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، فرهاد تجری، سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها در نشست خبری با اصحاب رسانه به برخی از سوالات آنها پاسخ داد.

 

وی در ابتدا در مورد آمار برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا گفت: نتایج انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا تا حدودی مشخص شده است. نتایج این انتخابات در سه هزار و 800 روستا مشخص شده و در 1240 حوزه شهری شاهد برگزاری انتخابات شورا بودیم که البته غیر از شهر اهواز که اختلالاتی در جمع بندی آرای شوراها بود سرنوشت انتخابات سایر شهرها به طور مشخص اعلام شده است.

 

تجری گفت: انتخابات در این دوره در 141 شهر به شکل الکترونیکی برگزار شد و تجربه خوبی را رقم زد و البته به خاطر اینکه شمارش آرای ریاست جمهوری در اولویت بود نتایج انتخابات شوراها با کمی تاخیر اعلام شد.

 

تجری با اشاره به برگزاری مکانیزه انتخابات اظهار کرد: 99 درصد از شرکت کنندگان از این نوع برگزاری اعلام رضایت کردند و البته به دلیل عدم آگاهی مردم نسبت به نحوه استفاده از سیستم ها برخی نارضایتی ها وجود داشت اما احراز هویت همه رای دهندگان به صورت آنلاین تایید می شد و این موضوع باعث شد که استفاده از سیستم الکترونیکی کمی زمان بر شود به همین جهت بارزترین نقطه ضعف این سیستم به همین موضوع مربوط می شود که امیدواریم در آینده برطرف شود.

 

سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها خاطرنشان کرد: در این انتخابات 130 هزار نفر ناظر حضور داشتند که 6200 نفر در هیئت های شهرستان ها حضور داشته و 40 نفر از نمایندگان مجلس در قالب بازرس انتخابات را رصد کردند.

 

تجری با بیان اینکه بعد از اعلام صلاحیت های استانی 1400 نفر به هیئت مرکزی شکایت کردند، گفت: قانون انتخابات یکی از پرضعف ترین قوانین است که مجریان انتخابات و انتخاب کنندگان و ناظران انتخاباتی را با مشکلات و موانعی مواجه می کند.

 

وی ادامه داد: از 1400 نفری که به هیئت مرکزی شکایت کرده اند 700 نفر تایید صلاحیت شده و زمینه حضورشان در انتخابات فراهم شد.

 

این عضو هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها خاطرنشان کرد: در تهران 3900 شعبه اخذ رای، 5 هزار ناظر و هزار نفر بازرس حضور داشتند که البته برخی از دوستان کم لطفی داشته و اعلام کردند هیئت های نظارت بر روند شمارش آرا نظارت نکردند در حالی که هیئت های مرکزی تهران و شهرستان ها همگی از نحوه شروع انتخابات تا هنگام تجمیع آرا و صورتجلسه حضوری فعال و پویا داشتند.

 

تجری افزود: امروز تعدادی از صندوق ها را به صورت تصادفی انتخاب کردیم و آمار آنها را با آماری که وزارت کشور، هیئت مرکزی نظارت در جلسه هایی که به صورت دستی تهیه شده بود به طور مجدد چک شدند حتی با یک مورد مشکل مواجه نشدیم.

 

تجری با بیان اینکه انتظارمان این است که دوستان کارشناسانه صحبت کنند و انتخاباتی را که مردم با علم و آگاهی و نشاط حضور پیدا کرده اند را بیهوده و به ناحق زیر سوال نبرند، افزود: ما به عنوان هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات تخلف را نفی نمی کنیم شاید در مصادیقی رخ داده باشد اما نباید کلیات انتخابات را زیر سوال برد.

 

تجری در مورد تعداد آرای ماخوذه اظهار کرد: در حوزه انتخابات شورای شهر و روستا تعداد آرای ماخوذه 38 میلیون و 274 هزار و 869 رای بوده است که از این آمار 36 میلیون و 360 هزار و 145 رای صحیح و تعداد آرای باطله نیز یک میلیون و 904 هزار و 724 رای بوده و بیشترین آرای ماخوذه در استان های تهران، خراسان رضوی، فارس و مازندران اعلام شده است.

 

وی با اشاره به اینکه از تاریخ اعلام نتایج همه کاندیداها 48 ساعت فرصت دارند تا شکایت و اعتراض خود را به هیئت های بخش و استان و شهرستان اعلام کنند، تصریح کرد: یقینا به شکایات مطرح شده از سوی حوزه های بخش و استان رسیدگی خواهد شد و نتیجه این شکایات با هماهنگی هیئت مرکزی اعلام می شود. اگر در حوزه ای تخلفات منتهی به صندوق نتیجه انتخابات شود این موضوع باید مورد تایید هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات قرار بگیرد.

 

تجری افزود: چنانچه هیئت نظارت بخش، شهرستان و استان بررسی صلاحیت ها را مورد تایید قرار دارند موردی از سوی هیئت های مافوق و بالادستی وجود نخواهد داشت.

 

وی گفت: تاکنون 113 شکایت به هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات گزارش شده که 70 مورد آن درخواست بازشماری آرا بوده و این بدان معنا است که کاندیداها به روند برگزاری انتخابات اعتراضی ندارند بلکه فقط به تجمیع و شمارش آرا معترض هستند.

 

تجری اظهار کرد: 43 شکایت در حوزه خرید و فروش رای و استفاده از شناسنامه دیگری در انتخابات دریافت شده که این موارد نیز در دست بررسی است.

 

سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها با اشاره به اینکه هر یک از شکایت اگر در حوزه ای منجر به تغییر سرنوشت آرا شود یقینا با هماهنگی هیئت مرکزی در این امر اتخاذ تصمیم می شود،‌افزود: ممکن است در شمارش آرا اشتباهی صورت گیرد که چندان در نتیجه انتخابات تاثیر نداشته باشد با این حال اگر احساس کنیم تخلفات و جرایم و دخالت مقامات مسئول در تغییر سرنوشت انتخابات اثرگذار بوده است قطعا با قاطعیت و اجماع کامل هیئت مرکزی نظارت با این مسئله برخورد می شود.

 

تجری در مورد گزارش جزیی تر از خرید و فروش رأی به هیئت مرکزی و امکان ابطال آنها اظهار کرد: وظیفه مجریان و ناظران اعلام تخلف به مراجع قضایی است تا آنها بر اساس قانون با این تخلفات برخورد کنند. یکی از تخلفاتی که در زمان انتخابات رخ می دهد بحث خرید و فروش آرا است.

 

تجری یادآور شد: بیشترین تخلفات در انتخابات در این حوزه صورت می گیرد و تاکنون مستندات و قرائنی که این موضوع را به اثبات برساند ارایه شده و افرادی برگه های تعرفه یا فیلم هایی را ارایه کردند که در حوزه های مربوطه در حال بررسی است.

 

سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها اظهار کرد: برای اثبات خرید و فروش رای در انتخابات باید مدارک و مستندات قانونی به مراجع مربوطه ارسال شود و اینکه صرفا به صورت کلی گویی اعلام شود که خرید و فروش رای صورت گرفته است یا از طریق صورتجلسه یا استشهادات این گزارش مطرح شود قابل پذیرش نیست اما اگر خرید و فروش رای در همان لحظه و پای صندوق ها توسط ماموران انتظامی رویت شود مستندی غیرقابل انکار بوده که قابل ارایه در مراجع قضایی است.

 

تجری ادامه داد: با متخلف و هر نوع تخلفی در انتخابات باید برخورد شود اما اگر تخلفی در فرایند انتخابات تاثیر نداشته باشد قطعا با فرد متخلف برخورد قضایی شکل می گیرد و درباره آرای وی نیز تصمیم گیری خواهد شد.

 

تجری با بیان اینکه به فراخور موضوعات میزان تخلفات و نوع جرایم باید تصمیم گیری لازم انجام شود، ادامه داد: امکان صدور افق کلی در این زمینه وجود ندارد در حقیقت اگر تنها برای 4 یا 5 برگه تعرفه تخلف صورت گرفت نمی توان آرای مربوطه به آن حوزه را ابطال کرد. اگر تخلف در سطح گسترده ای انجام شود و منتهی به تغییر سرنوشت انتخابات باشد یقینا برای فرد متخلف، آرای وی و آرای حوزه مربوطه تصمیم گیری لازم انجام می شود.

 

تجری در پاسخ به این سوال که فرمانداری باید شمارش آرا انجام می داد پس چگونه وزارت کشور این امر را انجام داده است، گفت: آمار الکترونیکی در همه جای کشور وجود داشته و مختص تهران نیست و دایما در حال پایش است تا دخل و تصرفی در آن نشود. ایراد و نقصی ممکن است بر این سامانه باشد و اطلاعات از طریق فرمانداری به وزارت کشور فرستاده می شود و مهم صورتجلسات و آمار صندوق هاست.
 

وی در مورد ابهامات اهواز گفت: نظارت بر انتخابات یک وظیفه مهم است و سپردن آن به تشکیلات غیرثابت امر پسندیده ای نیست و باعث تضعیف حقوق مردم می شوند و   یک نهادی مانند شورای نگهبان یا ساختاری متشکل بر سه قوه بر انتخابات شورا باید نظارت کنند که در این صورت روند انتخابات بهتر خواهد بود. در مورد اهواز در بخش شمارش آرا و تعرفه هایی که در صندوق بوده مباحثی مطرح است و هنوز به یقین نرسیده ایم و در حال بررسی توسط هیئت عالی خوزستان است تا یک نتیجه مبتنی بر حقیقت اعلام شود و تا 48 ساعت دیگر این موضوع روشن می شود.

 

وی در مورد تماس تلفنی ریاست مجلس در خصوص انتخابات شوراها گفت: ریاست مجلس کمترین ورود در حوزه هیئت نظارت داشته است اما مطالب از جانب کسانی گفته می شود که به شان مجلس صدمه می زنند و ممکن است ارجاعاتی داده شود اما فراقانونی نیست. هیئت مرکزی وظیفه خود را انجام می دهند و اگر ابهامی باشد اعلام می شود تا فضای جامعه ملتهب نباشد. تلاش ما برای شفاف سازی بوده، افراد و ذینفعان حضور داشته باشند آمار را اعلام می کنیم تا ابهام برداشته شود. رسیدگی به صحت انتخابات فرایند قانونی دارد و مطالبی که چمران اعلام کرده برای رفع ذهنیت شان مطالبی ارایه شد. اگر شکایتی وجود دارد در حوزه قانونی رسیدگی می شود و پاسخ نهایی اعلام خواهد شد.

 

وی در مورد تاخیر در صلاحیت برخی نامزدها گفت: در فرایند بررسی صلاحیت ها ممکن بود به طور مثال در خصوص مدرک برخی افراد شبهه ای وجود داشته باشد که باید از وزارت علوم استعلام می شد و این موضوع به این معناست که از مراجع غیر از مراجع چهارگانه هم استعلام گرفته شده است.

 

وی در مورد شکایت از چهره های ورزشی گفت: هیچ شکایتی از چهره های ورزشی که قبلا در شورا بوده اند مبنی بر اینکه در این دوره انتخاب نشده اند، اعلام نشده است و به هر دلیلی مورد استقبال مردم قرار نگرفته اند.

 

وی در مورد نظارت مجلس بر روند انتخابات شوراها گفت: نظارت نمایندگان بر روند انتخابات امری طبیعی است و جزو وظیفه آنان است. نظر همکاران ما محترم است و بدانیم که قانون نظارت بر شوراها مشکل اصلی است که باید مجلس را از نظارت بر شوراها کنار بگذارند.

کد خبر 630896

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha