به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاري شبستان، مصطفی دلشاد تهرانی، نویسنده، محقق، استاد دانشگاه و خالق کتابهای متعدد با موضوعات تحلیلی و تفسیر موضوعی نهجالبلاغه ظهر امروز در نشست «مطالعات نهجالبلاغه، فرصتها و آسیبها» كه در دانشگاه قرآن و حدیث پردیس دانشگاه تهران برگزار شد با اشاره به اينكه نهج البلاغه كتاب راه روشن، اخلاق، حكومت، سياست، تربيت، جامعه شناسي، فلسفه زندگي و سبك زندگي است، اظهار داشت: اگر ما بخواهيم در كتاب نهج البلاغه ورود پيدا كنيم به مثابه اي آن است كه وارد يك كتابخانه شده ايم.
وي ادامه داد: در راستاي تاليف اين كتاب "شريف رضي" توانسته نهج البلاغه را در هفت بخش گزينشي، صحت صدوري، ارسال حديثي، بلاغت محوري، جامع نگري، غناي محتوايي و ناپيوستگي تاريخي تقسيم مي كند، البته نبايد فراموش كرد كه ممكن است سيد رضي در تاليف ممكن است مطالبي را وارد كتاب كرده باشد كه درست نباشد.
اين نويسنده تاكيد كرد: دريچه ورود به نهج البلاغه بلاغت است، اگر از اين راه وارد نشويم به زبان گوينده كتاب نزديك نخواهيم شد و لطافت گوينده آن را بدست نمي آوريم، در واقع كسي از اين كتاب لذت خواهد برد كه جامعيت داشته باشد، نهج البلاغه انسان چند وجهي مي خواهد، در اصل هر ميزان به سمت جامعه نگري برويم از اين كتاب بهتر مي توان استفاده كرد، زيرا اين كتاب در يك فضاي باز فرهنگي تاليف شده است.
دلشاد تهراني يادآور شد: هرچه انسان متحجر باشد از كتاب نهج البلاغه دور مي شود، هيچ انساني در طول تاريخ بشر نتوانسته به شيوايي اميرالمومنين سخن بگويد، نهج البلاغه از نظر كيفي يك كتاب استثنايي است، به اين معنا كه اگر مجموعه ويژگي هاي اين كلام را كنار بگذاريد فوق العاده است، در اصل زيبايي كلام، تاثيرگذاري، راه گشايي و عمق مطالب در اين كتاب كاملا مشهود است.
وي افزود: در اين كتاب در قالب هر موضوعي مي توان راهنمايي هاي موثر را ديد، براي نمونه در زمينه سياست امام علي(ع) مي فرمايند" مديريت و حكومت بايد شفاف باشد و همانند يك صحراء در مقابل مردم قرار گيرد"، همين تك جمله آنقدر معنا و مفهوم دارد كه مي توان در مورد آن كتاب و تحقيقات زيادي نوشت، همچنين در نهج البلاغه نيز فرمودند" اخلاق بايد عظيم باشد و در مقابل در علم بايد ريز بين بود"، اين جمله نيز سرشار از مفهوم است.
استاد دانشگاه با اشاره به عبارات نهج البلاغه خاطرنشان كرد: در اين كتاب عبارات در بخش هاي مختلف از جمله چند وجهي، چندلايه، عميق، با الفاظ حداقلي و معناي كلي است, هندسه كلام در نهج البلاغه بسيار زيبا است، در واقع اعتدال ورزي، اتقان، پيوند منطقي و جهت دادن در يك راستا، ساختار و رفتار بديع در نظمي مهندسي شده است.
دلشاد تهراني در مورد موسيقي نهج البلاغه نيز تصريح كرد: موسيقي كلام در نهج البلاغه در تجمعات صوتي، تكرار حروف و كلمات، هم آوايي صداها، توازن بين جملات، سجع، جناس تقابل، كرنش ها و ريزش ها در آهنگ ها، واژه ها و عبارات، كشش ها در واژه ها از تظر موسيقيايي را در اين كتاب تا حدي مي توان ديد كه از امام علي(ع) بايد به عنوان يك موسيقي دان ملكوتي نام برد.
وي گفت: وجوه كلام در اين كتاب در قسمت هاي معارف الهي، انسان شناسي، جهان شناسي، اخلاق، تربيت، مباحث اجتماعي، مباحث سياسي، مباحث مديريتي وجود دارد، به طور كلي هيچ كتابي در اندازه نهج البلاغه نيست كه آنقدر تاثيرگذار و جامع باشد، ولي اين كتاب نبايد وسيله سركوب و سو استفاده قرار گيرد.
محقق نهج البلاغه ابراز داشت: اين كتاب انسان را عدالت خواه مي كند و آدم را از ترس خارج مي نمايد و تربيت را در وجود انسان كامل مي كند، در نهج البلاغه مي توان مشكلات اجتماعي را حل كرد و راه گشايي را در آن جستجو نمود، البته نبايد فراموش كرد براي ورود به نهج البلاغه بايد با ديد علمي وارد شد تا بتوان از آن بهره لازم را برد.
نظر شما