به گزارش خبرنگار شبستان، معصومه ابتکار، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم روز جهانی تنوع زیستی با شعار تنوع زیستی و گردشگری پایدار با اشاره به کاهش 80 درصدی قراردادهای بهره وری از جنگل ها گفت: این جهت گیری خوبی است که در برنامه ششم توسعه و سیاست ها و برنامه های دولت انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه همکاری بین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با سازمان حفاظت محیط زیست باید استمرار یابد، افزود: همکاری فرابخشی به ویژه در اجرای برنامه تنوع زیستی و برنامه ملی که در قالب برنامه ششم توسعه و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و توسعه پایدار باید انجام شود و همکاری فرابخشی کلید اجرایی شدن برنامه ملی تنوع زیستی است.
ابتکار با بیان اینکه در خصوص تنوع زیستی اقدامات خوبی انجام شده است، گفت: در بعد عملی به ویژه در بخش گردشگری پایدار و تنوع زیستی کارهای خوبی در این دوره انجام شده و توانسته ایم بسیاری از مباحث تئوری به مباحث عملی تبدیل کنیم.
معاون رییس جمهور با اشاره به ضرورت جلب مشارکت جوامع محلی و بخش خصوصی برای اجرای طرح های گردشگری پایدار اظهار داشت: در این راستا بیش از 80 طرح مدیریت مناطق را آماده کرده ایم که باید در شورای برنامه ریزی استان ها تصویب شود.
ابتکار ادامه داد: برخی از طرح های مدیریت مناطق در شورای برنامه ریزی استان ها تصویب شده است و در برخی استان ها نیز این طرح ها در حال اجرا است.
ابتکار خاطرنشان کرد: الگوها و نمونه های موفقی از تشکل ها و جوامع محلی در مدیریت تنوع زیستی انجام شده و در استان ها نمونه های عملی داریم که در چهارچوب اهداف کنوانسیون تنوع زیستی و برنامه ششم توسعه و سند فرادستی برنامه ششم تحقق یافته است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه برخی طرح های مدیریت مناطق در دست مطالعه است، یادآور شد: تفاهمنامه ای با استانداران امضا کرده ایم که در قالب آن طرح مدیریت مناطق در شورای برنامه ریزی تصویب شود که در این صورت طرح های مذکور در استان ها حمایت می شود.
ابتکار با بیان اینکه سازگاری جوامع محلی و حفاظت از تنوع زیستی، قانونگذاری و اصلاح رویکردها از جمله وظایف دولت است، ادامه داد: بخشی نیز مسئله فرهنگ و آموزش است که گام های خوبی در این زمینه نیز برداشته ایم که باید بیشتر کار کنیم.
وی با اشاره به اجرای طرح هر مدرسه یک محیط بان در 2700 مدرسه طی سال تحصیلی فعلی گفت: یکی از اهداف اجرای این طرح آموزش و جلب مشارکت جوامع بوده است و این طرح در مدارس مناطق حاشیه پارک و مناطق حفاظت شده اجرا شده است.
معاون رییس جمهور تصریح کرد: در آموزش و جلب مشارکت و توجه به مسئله معیشتی به عنوان سازمان محیط زیست و تنوع زیستی فکر می کنیم و گردشگری پایدار یکی از زمینه های رشد اشتغال و تولید ملی در سال جاری خواهد بود.
ابتکار با اشاره به طرح های موفق سازگار با محیط زیست در مناطق مختلف کشور اظهار داشت: طرح های کشاورزی سازگار با محیط زیست، تامین معیشت و اشتغال جوامع محلی از جمله طرح هایی است که در منطقه زاگرس و ارومیه اجرا می شود که بیانگر آن است که می توانیم این اهداف و برنامه ها را به هم نزدیک کنیم.
ابتکار از تنوع زیستی ایران به عنوان یک ظرفیت بزرگ ملی یاد کرد و افزود: تنوع زیستی بالا و تنوع فرهنگی و قومیتی یکی از مولفه های مهم در فرهنگ و اشتغال است.
ابتکار با بیان اینکه زیرساخت های انجام شده در حوزه گردشگری و تنوع زیستی مسیر را هموار کرده است، خاطرنشان کرد: مشارکت جوامع محلی در اجرایی شدن طرح های گردشگری پایدار و تنوع زیستی یک مولفه مهم است و سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه در این زمینه توجیه اقتصادی و مالی تعریف کرده ایم، اظهار داشت: در حوزه هایی مثل گردشگری پایدار توجیه اقتصادی و مالی بسیار مهم است.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه روستاها یکی از جهت گیری های مهم دولت است که در کاهش نرخ مهاجرت کمک می کند، افزود: امکان توسعه کشاورزی و مرتع داری ار زمانی که از روستا بگیریم و راه حل های جایگزین ارایه نکنیم مردم روستا مهاجرت می کنند و پدیده حاشیه نشینی ایجاد می شود بنابراین تصور نکنیم در مناطق زیستی با ایجاد محدودیت هایی مشکل را حل کرده ایم. در واقع مشکل را به حاشیه شهرها برده ایم و حاشیه نشینی ایجاد کرده ایم که تبعات خاص خود را دارد.
ابتکار تاکید کرد: گردشگری پایدار و توجه به روستاها و جوامع محلی به عنوان کانون هایی که می توانند نقش حفاظتی داشته باشند و در اصلاح الگوی کشت، آبیاری می تواند در حفظ تنوع زیستی بسیار کمک کند.
ابتکار با اشاره به ضرورت اجرای برنامه های مقابله با تغییر اقلیم گفت: مسئله افزایش دما، کاهش بارندگی و افزایش حوادثی مثل سیل نیاز به آمادگی و مدیریت دارد بنایراین تغییر اقلیم، تنوع زیستی و گردشگری پایدار را نمی توانیم نادیده بگیریم.
معاون رییس جمهور با اشاره به انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری گفت: امیدواریم با تصمیم بزرگی که مردم ایران در 29 اردیبهشت گرفتند امیدواریم دولت بتواند از بحران هایی که کشور را تهدید می کند با برنامه ریزی عبور کند و چشم انداز روشنی برای گردشگری پایدار و تنوع زیستی کشور رقم بزند.
نظر شما