مبلغ حوزه علمیه قم که به مناسبت ماه مبارک رمضان در مسجد امام صادق(ع) راین امر تبلیغ و اطلاع رسانی دینی را انجام می دهد در گفتگو با خبرنگار شبستان در کرمان، با اشاره به اهمیت پرداختن به موضوع مدرنیته-تمدن غرب-گفت: متأسفانه هجوم تمدن غرب به جوامع مختلف به نحوی که آنها را در خود هضم کرده است، مورد غفلت واقع شده است.
حجت الاسلام داوود فاضل با بیان اینکه امروز بسیاری از جوانان کشورمان با ورود به محیط های بزرگتر دارای افکار و نگرش هایی که با نگرش دینی فاصله دارد، می شوند، تأکید کرد: برای مقابله با این هجوم نخست باید ماهیت مدرنیته یا همان تمدن غرب، آغاز پیدایش و اهداف آن شناخته شود.
وی با اشاره به اینکه تا حدود 500 سال قبل تمدن دینی بر عالم حاکم بود، به پیدایش رنسانس از قرن 15 میلادی اشاره و تصریح کرد: حرکت رنسانس، دوره های متعددی داشته است که نخستین آن رنسانس ادبی بود و از ایتالیا آغاز و سپس به اروپا کشید و به تدریج مسیحیت را که دین غالب در اروپا بود تضعیف کرد و عصر صنعتی شدن(که تا امروز هم ادامه پیدا کرده است) شکل گرفت.
کارشناس ارشد کلام و ادیان، تاریخچه ورود مدرنیته به ایران را هم مربوط به زمان قبل از مشروطه و شاهان قاجار دانست و افزود: همزمان با ورود مدرنیته به ایران بسیاری از افراد از جمله کسروی، تقی زاده و... مجذوب آن شده و این تمدن را برای پیشرفت و فرنگی شدن لازم می دیدند.
وی خاطرنشان کرد: البته قبل از ورود به ایران، کشورهای عربی نظیر مصر، سوریه، شامات آن زمان و کشورهای عثمانی با این موج(مدرنیته)برخورد کردند.
حجت الاسلام فاضل، در مورد ماهیت تمدن غربی هم با اشاره به اینکه برخی از متفکرین غرب، تاریخ بشر را به سه عصر ایمان، عقل و اضطراب تقسیم بندی کردند، گفت: منظور آنها از عصر ایمان این است که در این دروه، انسان ها معتقد به وجود نیرویی فوق العاده در ماورای عالم بودند که این نیرو، اداره همه عالم را به دست گرفته است و انسان و جهان را تدبیر می کند.
وی با بیان اینکه این متفکرین معتقد بودند در این عصر، انسان با عقل خود نمی تواند عالم را تدبیر کند، بیان داشت: البته این موضوع در همه ادیان و مرام ها وجود دارد و منظور از عصر ایمان، نبود انسان های ملحد در این عصر نیست بلکه جریان غالب در این عصر، ایمان گرایان است.
کارشناس فلسفه با اشاره به عصر عقل و تبیین اینکه عصر عقل به معنای فقدان عقلانیت در عصر ایمان نیست بلکه منظور از این عصر "عقل بریده از وحی"و به معنای این بود که انسان با توانائی و استعدادهایش اولاً قادر به اداره عالم و ثانیاً فراهم کردن سعادت در همین دنیاست، خاطرنشان کرد: در این عصر وجود خداوند یا به کلی انکار می شود و یا نیازی به آن دیده نمی شد.
وی سپس عصر کنونی را که عصر اضطراب نام گرفته است را مورد اشاره قرار داد و افزود: در این عصر بشر متوجه شد که تنها با تکیه به عقل خویش نمی تواند، بهشت زمینی را که گمان می کرد بتواند برای خویش فراهم کند، ایجاد کند؛ زیرا تلاش و کوشش او در عصر عقل و مکاتب مختلف بشری که در آن عصر ظهور کرد نه تنها بهشت زمینی را برای بشر ایجاد نکرد که مشکلات او روز به روز زیادتر شد.
حجت الاسلام فاضل با بیان اینکه ماهیت تمدن غرب با توجه به تعریف موجود از عقل مشخص می شود، این تمدن را ذاتاً تمدنی سکولار خواند که معتقد است اصالت و حقیقت دنیا همان ماده است.
پایان پیام/
نظر شما