کامران پارسی نژاد، نویسنده و منتقد ادبی در پاسخ به این سوال که آیا ادبیات در شرایط کنونی قادر است در تلطیف فضای جامعه و کاهش خشونت ها نقش داشته باشد؟ به خبرنگار شبستان گفت: حوزه ادبیات به خصوص داستان بر مخاطب بسیار تاثیرگذار است، بر این اساس باید از شگردهای ابزارهای مختلف استفاده کنیم تا این ژانر ادبی ضمن جذب مخاطب تاثیر عمیقی بر جامعه داشته باشد.
پارسی نژاد با بیان اینکه در ایران داستانها کاربردی نیست، عنوان کرد: در داستانهای ما بیشتر طرح مساله صورت می گیرد و مسایل به صورت عمیق تحلیل و ارزیابی نمی شوند و در نهایت به مخاطب راهکاری ارایه نمی دهند.
وی یکی از شروط تاثیرگذاری داستان بر مخاطب را پرداختن به مسایل روز دانست و افزود: متاسفانه نویسندگان ما بیشتر به حوادث و کشمکش های مربوط به چند دهه قبل می پردازند به همین دلیل مخاطب کمتر در داستانها با مسایل روز مواجه می شود.
نویسنده "خورشید در آتش" معتقد است که مسایلی که در ایران امروز شاهد آن هستیم همچون اسیدپاشی، خشونت، کشته شدن همسر توسط شوهر یا بالعکس و کودک آزاری باید در بستر داستان طرح مساله شود.
این منتقد ادبی تصریح کرد: هر کدام از مسایل و معضلات جامعه می تواند، سوژه ای خوب برای نویسندگان باشد، به عنوان مثال مساله اسیدپاشی می تواند در قالب یک داستان تبیین شود و نویسنده با فرد خاطی و فرد آسیب دیده و خانواده هر یک مصاحبه کند و از روانشناسان و جامعه شناسان کمک بگیرد و با خلق داستانی در این مورد به کاهش این معضل کمک موثری کند.
پارسی نژاد با توجه به شرایط حوزه داستان نویسی امیدوار نیست که این حوزه بتواند مسایل تبلور یافته در جامعه امروز همچون بی عاطفگی، خشونت و ظلم و بداخلاقی ها را کاهش دهد و به بازآفرینی اخلاقیت کمک کند.
به گفته وی که در دهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس مقام دوم در بخش پژوهش ادبی را کسب کرده است، در شرایطی که نویسندگان مسایل روز جامعه را منعکس نمی کنند، داستان نه تنها به تلطیف فضای جامعه و بهبود روابط انسانی کمک نمی کند بلکه با پرداختن به مسایل چند نسل قبل سرپوشی بر سوی معضلات جامعه امروزی می گذارد که این امر اثرات مخربی را در آینده متوجه جامعه خواهد کرد.
پارسی نژاد با اذعان به اینکه موافق سیاه نمایی و پیگیری مقاصد شوم نیستم، اظهار داشت: باید به نویسندگان اجازه ورود به خط قرمزها داده شود تا بتوانند نسل جوان را از خطا بازدارند و عواقب یک معضل اجتماعی را برای مخاطب تبیین و تشریح کنند، در این صورت داستانها کاربردی می شوند و پیامهای زیادی برای جوان امروزی خواهند داشت.
پایان پیام/
نظر شما