به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی با حضور مهدی محقق،چهره ماندگار ورئیس هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگي،حسن بلخاري، رئیس انجمن آثار و مفاخرفرهنگی و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب، شامگاه روز گذشته 25 ارديبهشت در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
دکتر حسن بلخاری در سخنانی در این مراسم گفت:من هرگز به جای دکتر محقق نیامده ام و کسی نمی تواند جای او را بگیرد. قدر و عظمت دکتر محقق در عرصه علم ورزی این مرزوبوم او را به شخصیتی برجسته مبدل کرده است.
وی افزود:فردوسی بزرگ 30 سال از عمر خود را به زنده کردن ادب پارسی گذراند. نسبتی که بین حکمت و حماسه وجود دارد از شاخصترین جنبههای حکمت و اندیشه در فرهنگ اسلامی- ایرانی است. نسبتی که بیانگر حکمی بودن حماسهها در این مرز و بوم و حماسی بودن حکمت در متن و بطن این فرهنگ غنی ایرانی اسلامی است.
مدیر گروه مطالعات عالی هنر در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران در ادامه توضیح داد: از شاخصه های مهم تمدن های بزرگ این است که تمامی ابعاد مختلف را در خود جمع می کنند و در کنار هم قرار می دهند.منظورم هم نشینی حکمت و حماسه در تمدن ماست و منظورم اشاره به لطائفی است که شیخ اشراق از شاهنامه در رساله عقل سرخ خود آورده است. این هم نشینی معنا و حماسه، هم نشینی حکمت و حماسه،حتی پهلوانی و حماسه، از جمله شگفتی ها و عظمت های ملت و فرهنگ ماست که قادر به چنین انسی میان حکمت و حماسه ،اسطوره و ولایت است.
وی بیان کرد:در فرهنگ ما برخلاف فرهنگ های دیگر که افلاطونی پیدا می شود که رسما پدران و مادران یونانی را منع می کند که هومر و هزیود بخوانند، ادیسه بخوانند؛زیرا اساطیر یونان چون انسان ها خطا می کنند، برخلاف چنین تمدن هایی اساطیر ما چنان پاک هستند که هم نشین اولیا ما می شوند.این از قدرت فرهنگ و تمدن ماست.
وی افزود:رجوع به شاهنامه و بهویژه اندیشههای تابناک و بلند فردوسی عمق اندیشهورزی و حکمتگرایی را در متن حماسه بلند شاهنامه نشان میدهد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بیان کرد: شاهنامه کتاب حکمت است و ابوالقاسم فردوسی حکیم، حکیمی که حکمت را به زبان حماسه سروده و دقیقاً از همین منظر است که سال ها پس از خلق این حماسه، شیخ شهابالدین سهروردی از احیای حکمت پارسی سخن می گوید و در شاخه شرقی حکمت کیومرث و کیخسرو و بوذرجمهر را حکیم میخواند و در رسالههای فارسی خود به تأویل داستانهای شاهنامه میپردازد.
وی در پایان ابراز داشت: تأویل شگفت و شگرف شیخ از جنگ رستم و اسفندیار خواندنی و شنیدنی است، آنگاه که در رساله عقل سرخ از جلوهگری الوان رنگارنگ سیمرغ بر آیینه گونی جوشن و پسر و خود رستم میگوید و تلألو این تجلی بر چشمان اسفندیاری که چشم جانش قادر به ادراک رستم و حماسه او نیست.
گفتنی است این مراسم با حضور شخصیتهای علمی و فرهنگی ؛ پروفسور امین، مجتهد شبستری، حجتالاسلام والمسلمین حسینزاده، نجمآبادی، اسفندیار معتمدی، نوشآفرین انصاری و اهالی فرهنگ و ادب برگزار شد.
نظر شما