به گزارش خبرنگار محیط زیست شبستان، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست امروز در مراسم راه اندازی سامانه یکپارچه ایستگاههای پایش کیفی هوای کشور گفت: اندازه گیری فلزات سنگین و افتتاح بخش GCHR با رزلویشن بالا برای اندازه گیری ترکیبات و ذرات معلق در هوا بود که این توانمندی در کشورهای منطقه نیز وجود ندارد.
متصدی با اشاره به افتتاح سامانه یکپارچه ایستگاه های پایش کیفی هوای کشور خاطرنشان کرد: در ارتباط با پایش آلاینده ها سیاست هایی را در کشور دنبال کردیم و در قالب این سامانه نیز پایش آلاینده ها توسعه و ارتقا می یابد.
وی با اشاره به ویژگی های سامانه یکپارچه ایستگاههای پایش کیفی هوای کشور گفت: توسعه و ارتقای پایش آلایندهها، تقویت فعالیت های بین بخشی و گسترش مشارکت های تخصصی با ذینفعان در حوزه پایش آلایندهها، اطلاع رسانی به عموم مردم، توسعه آموزش های تخصصی و فراگیر زیست محیطی و ایجاد اشتغال سبز از جمله رویکردهای این سامانه است.
متصدی با اشاره به اینکه 31 استان کشور تحت پوشش پایش آلایندگی هوا قرار دارند، اظهار داشت: در حال حاضر 190 ایستگاه پایش آلاینده هوا در کشور به طور 24 ساعته پایش هوا را انجام می دهند.
وی گازها و ذرات معلق در هوا از پارامترهای پایش هوا در این سامانه عنوان کرد و افزود: فقط به دنبال حل معضل کلانشهرها نبودیم بلکه تلاش کرده ایم تا وضعیت و کیفیت هوای همه مناطق کشور در دورترین و نزدیک ترین منطقه پایش شود.
متصدی با اشاره به فعالیتهای دولت یازدهم در حوزه پایش کیفیت هوا گفت: افزایش 21 درصدی ایستگاه های پایش کیفی هوا منطبق با استانداردها، تنظیم دستورالعملهای کاهش آلایندگی هوا، تکمیل شبکه گرد و غبار، راه اندازی 8 مرکز پایش آلاینده های زیست محیطی از جمله اقدامات دولت یازدهم در حوزه پایش کیفیت هوا است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: هزینه ایجاد هر ایستگاه پایش کیفیت هوا یک میلیارد تومان محاسبه شده است و سالانه 40 میلیون تومان نیز برای نگهداری هر یک ایستگاه پایش هوا هزینه می شود.
متصدی با اشاره به تکمیل شبکه گرد و غبار کشور خاطرنشان کرد: در سال 92 حتی استان های غربی و جنوب غربی کشور که در معرض گرد و غبار قرار داشتند توانایی پایش هوا را نداشتند و امروز شاهد هستیم در همه مناطق کشور به ویژه استان های خوزستان، کردستان و ایلام پایش هوا به خوبی انجام می شود.
وی با بیان اینکه عموم مردم می توانند از طریق سامانه یکپارچه ایستگاه های پایش کیفی هوای کشور در جریان کیفیت هوای مناطق مختلف کشور قرار بگیرند، افزود: عموم مردم می توانند با اشاره به آدرس eqms.ga.ir به اطلاعات مربوط به ایستگاههای پایش کیفی هوا دست یابند.
متصدی با بیان اینکه سامانه مذکور توانایی زیادی در خواندن دیتاهای مربوط به آنالیزهای مختلف دارد، افزود: قابلیت گزارش دهی، انجام محاسبات مربوط به شاخص آلودگی هوا، گرفتن انواع گزارش ها از داده ها و آلاینده ها از جمله ویژگی های این سایت است.
وی با بیان اینکه دسترسی به اطلاعات مربوط به ایستگاه های پایش هوا برای عموم مردم آزاد است، خاطرنشان کرد: به ویژه دانشگاهیان و دست اندرکاران در حوزه آنالیز و پژوهش می توانند از اطلاعات و داده های این سامانه به صورت آنلاین استفاده کنند و امکان دسترسی به تمام دیتاها در هر ایستگاه پایش هوا وجود دارد.
وی تصریح کرد: سامانه یکپارچه ایستگاههای پایش کیفی هوا شاخص کیفیت آلودگی هوا را اندازه گیری کرده و به صورت آنلاین در اختیار کاربران قرار می دهد و از این طریق آگاهی و اطلاع رسانی عمومی انجام می شود و همه می توانند با میزان آلودگی هوا در بخش های مختلف محل سکونت خود آگاه شوند.
متصدی ادامه داد: سامانه یکپارچه ایستگاههای پایش کیفی هوا اطلاعات مربوط به پایش دی اکسی به گوگرد، ذرات معلق، اکسید نیتروژن، ازن و مونوکسید کربن را به صورت آنلاین در تخایار کاربران قرار می دهند.
وی با بیان اینکه اندازه گیری ذرات معلق زیر 2.5 میکرون و ذرات معلق زیر 10 میکرون در اولویت کاری سامانه قرار دارد، افزود: اندازه گیری ذرات معلق زیر 2.5 میکرون اهمیت زیادی دارد چرا که این ذرات قابلیت استقرار در نواحی تحتانی دستگاه تنفسی را دارد و باعث بیماری می شوند. ذرات معلق زیر 2.5 نیترون که ناشی از فعالیت های صنعتی هستند خاصیت سرطان زایی داشته و سیستم تنفسی را تخریب می کنند.
نظر شما