خبرگزاری شبستان _ اهواز
زخم جنگ سال هاست همچنان بیداد می کند تا عظمتی به وسعت یک تاریخ خون بار را به فریاد کشد. سال هاست درمان زخم های جنگ در کوچه پس کوچه های خرمشهر، آبادان، اهواز و ... ادامه دارد اما این زخم بر پیکره جسم، قلب و روح جانفشانی که بی پروا عاشقانه سوختند تا خمی به ابروی معشوق نیاید، نشانی همیشگی از خود به جای گذاشته است.
ثمره جنگی که 31 شهریور 1359 با همه توان ایران و خوزستان را نشانه رفت بیش از آنکه 213 شهید، 140 هزار نفر جانباز، 320 هزار مجروح و 40 هزار نفر اسیر باشد، حک شدن دلاوری و رشادت های مردانی بر تارک تاریخ است که ایثارشان سر تعظیم فرشتگان را رقم زده است.
استان خوزستان در دوران ایستادگی و مقاومت خود گرچه به لحاظ زیرساختی آسیب های فراوانی را متحمل شد، اما با 23 هزار شهید، 35 هزار جانباز و 2 هزار و 750 نفر اسیر وارث خون شهیدانی است که درخت انقلاب را آبیاری کردند و رفتند تا زندگی بماند برای ایران بزرگ.
در این میان جانبازان همچون فرشتگانی یادگار دوران جنگ و هشت سال دفاع نوری در این سرزمین هستند که هر کدامشان قسمتی از خود را در آن سال ها جا گذاشته اند، جانبازان شیمیایی، اعصاب و روان، نابینان، قطع عضو و جانبازان قطع نخاعی که زخم هایشان سر به فلک کشیده اما باز هم می خندند و زندگی می بخشند، جانبازانی که نیازشان توجه است و مهر و محبت و درد و دل هایشان حکایت از دنیایی دیگر دارد.
به بهانه راه اندازی مرکز توانبخشی جانبازان نخاعی از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران خوزستان و ارائه خدمات درمانی، فرهنگی، ورزشی و ... لحظاتی میهمان این فرشتگان هستیم.
عبدالرضا مونسی، جانباز 60 درصد آسیب دیده نخاعی چشمانش غم خاصی دارد، از آن روزها برایمان می گوید: در سال 60 قبل از آزادسازی بستان بر اثر ترکش خمپاره 60 میلیمتری در سن 21 سالگی جانباز شدم، در آن زمان افرادی که می آمدند روحیه اخلاص داشتند، با راستی و درستی، گفته های مسئولان جمهوری اسلامی را با دل و جا می پذیرفتند و شهری و روستایی و پیر و جوان همه برای دفاع از ممکت انقلاب وارد جبهه های جنگ شدند.
به دور دست ها نگاهی می کند، آهی می کشد و ادامه می دهد: امروز آن ارزش ها دیگر در جامعه کمتر یافت می شود.
عبدالرضا از انتظارش می گوید و درخواست می کند: بنیاد شهید بیشتر به وضعیت جانبازان و خانواده های شهدا رسیدگی کند و همه را به یک اندازه مورد حمایت خود قرار دهد.
عبود انصاریان متولد سال 46 است، در منطقه عملیاتی جزیره مجنون مجروح شده و 30 سال است به افتخار جانبازی نائل آمده، به پای صحبت هایش که می نشینیم از خاطرات آن دوران و نحوه مجروحیتش می گوید.
وی تعریف می کند: در سال 65 در سن 20 سالگی، هنگام صعود از دکل دیدبانی، بر اثر اصابت خمپاره 120 از بالا پرت شدم و از ناحیه نخاع آسیب دیدم، من جانباز قطع نخاعی گردنی هستم و به دلیل محدودیت های حرکتی، مشکلات فراوانی دارم، مشکلاتم زیاد است و نمی توانم کارهای شخصی خود را انجام دهم؛ جابجایی برایم خیلی سخت است و ناچارم از دیگران کمک بگیرم.
برق خاصی در نگاهش می درخشد صحبت هایش را به خانواده اش می کشاند، می گوید: در سال 76 ازدواج کردم یه دختر دارم؛ همسرم در این 20 سال خیلی زحمت مرا کشیده و به خاطر وضعیت من با مشکلات جسمی همچون دیسک کمر و گردن مواجه شده، برای اینکه مشکلات ایشان کمی بهبود یابد و استراحت کند، چند هفته ای است که ساکن آسایشگاه جانبازان نخاعی شدم.
عبود سرش را پایین می اندازد، با حالتی میان خوشحالی و ناراحتی ادامه می دهد: خوشبختانه در این مدتی که در این آسایشگاه هستم دردهای همسرم کمتر شده ولی مطمئن هستم به محض بازگشت به خانه، درد و بیماری ایشان دوباره آغاز می شود.
مرکز نگهداری جانبازان قطع نخاعی جایی برای نگهداری جانبازان و ارائه خدمات مناسبت به آنان است، تا لحظاتی غم و درد آنان کاسته شود، انصاری با اظهار رضایت از حضور در این مرکز می گوید: خوشبختانه در مرکز نخاعی بسیار خوب رسیدگی می کنند و با احترام از ما نگهداری می شود؛ در اینجا مشکلی ندارم ولی در خانه به ناچار کارها همه گردن همسرم است که از این بابت ناراحت می شوم.
عبود هم انتظاراتی دارد، انتظاراتی کوچک از مسئولانی که امروز در سایه جانفشانی های این جانبازان بی دغدغه فعالیت می کنند، وی می گوید: ما به جنگ رفتیم و سلامتی خود را در این راه دادیم بنابراین انتظار داریم بنیاد شهید به ویژه در قضیه درمان و دارو و همچنین هزینه ایاب و ذهاب ما بیشتر با ما همکاری کند؛ یک سری از داروهای ما را بیمه متقبل نمی شود و به ناچار باید پول آن را از جیب خود بدهیم.
اسحاق نجف پور دیگر جانبازی است که در این مرکز از خدمات ارائه شده بهره می برد، وی که جانباز 70 درصدی است، از همه خدمات و رسیدگی ها اظهار رضایت دارد و می گوید: در تاریخ 24 مهر 59 در سن 16سالگی در اهواز توسط خمپاره مزدوران بعثی مجروح و جانباز نخاعی شدم، ازدواج کردم و صاحب فرزند هستم؛ فعلا مشکل خاصی ندارم و خوشبختانه مسئولان رسیدگی می کنند.
در بین جانبازان که بیشتر آنها در سنین بالای 50 سال هستند، برخی هم بسیار جوان بودند، به سراغ یکی از آنها رفتم و علت جانبازی را جویا شدم؛ طارق دهیماوی 23 سال دارد، می گوید: بهمن سال 92 که دوران سربازی را می گذراندم توسط حمله گروهک تروریستی در شهرستان حمیدیه مجروح و از ناحیه کمر دچار ضایعه نخاعی شدم و هم اکنون با رسیدگی مسئولان و تسهیلاتی که ارائه می دهند مشکل خاصی ندارم.
سیروس عاقلی، سرپرست مرکز توانبخشی جانبازان نخاعی خوزستان، خود نیز جانباز نخاعی است و پنج سال است مسئولیت این مرکز را بر عهده دارد.
وی در طول هشت سال دفاع مقدس در مناطق عملیاتی و در عملیات های مختلف حضور داشت و در 24 مهر 1366 در سن 17 سالگی در منطقه عملیاتی شلمچه از ناحیه کمر قطع نخاع شد و به درجه رفیع جانبازی نائل آمد؛ وی پس از جانبازی توانست تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیرت اجرایی گرایش استراتژیک ادامه داد.
وی با بیان اینکه این مرکز شبانه روزی، متولی امر درمان بیش از 100 جانباز نخاعی است که به صورت شبانه روزی اداره می شود، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز گفت: تعدادی از جانبازان بنا به ضرورت و وضعیت جسمانی شان در اینجا بستری می شوند و برخی هم به صورت سرپایی توسط پزشک عمومی و متخصص ویزیت و توصیه های لازم به آنها ارائه می شود.
سرپرست مرکز توانبخشی جانبازان نخاعی استان خوزستان، افزود: در مجموع در کنار ارائه خدمات درمانی، فعالیت های فرهنگی، رفاهی و آموزشی برای جانبازان و خانواده های آنها با حمایت های بنیاد شهید و امور ایثارگران خوزستان انجام می شود.
وی ابراز امیدواری کرد: بتوانیم با توجه به برنامه ریزی ها و پیگیری هایی که صورت گرفته نسبت به خرید تجهیزات و اخذ مجوز و راه اندازی درمانگاه تخصصی شبانه روزی در مجاورت مرکز اقدام کنیم.
عاقلی، اضافه کرد: این مرکز در زمینی به مساحت بیش از سه هزار مترمربع ساخته شده و دارای سالن هایی جهت فعالیت های فرهنگی، آموزشی و ورزشی، سالن اجتماعات، هتلینگ و آسایشگاه جهت بستری جانبازان و سایت اداری است و در حال راه اندازی درمانگاه تخصصی جهت ارائه خدمات کلینیک و پاراکلینیکی به جانبازان، آزادگان و خانواده شهدا هستیم.
وی ظرفیت بستری جانبازان در این مرکز را 16 تخت عنوان کرد و ادامه داد: پنج اتاق را به عنوان VIP برای جانبازانی که نیاز است خانواده هایشان در کنارشان باشند در نظر گرفتیم و همه امکانات در این فضا برای آنها فراهم است و دو سالن دیگر عمومی است و جانبازان در کنار هم بستری و خدماتی به آنها ارائه می شود.
وی خاطر نشان کرد: امیدواریم بتوانیم جهت ارائه خدمات به سایر جامعه هدف گام های مؤثری برداریم و خادم خوبی برای همه جانبازان و خانواده های شهدای و آزادگان باشیم.
عبدالرضا فرجیان، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران خوزستان، هم به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز گفت: خوزستان دارای 23 هزار شهید دفاع مقدس، 63 شهید مدافع حرم، هفت شهید منا و 62 شهید طریق الحسین است و 35 هزار جانباز را تحت پوشش داریم که 11 هزار نفر از آنها 25 درصد و مابقی بالای 25 درصد هستند.
وی با بیان اینکه در میان جانبازان استان، 100 جانباز قطع نخاعی است که پنج نفر از آنها جانباز قطع نخاعی گردنی هستند و 200 جانباز مدافع حرم داریم، عنوان کرد: بنیاد شهید خوزستان دارای 2 مرکز درمانی است که یکی از آنها مرکز توانبخشی روانپزشکی بیمارستان بوستان اهواز با 125 تخت بستری برای جانبازان اعصاب و روان و دیگری مرکز توانبخشی جانبازان قطع نخاعی است که مجموعه ای درمانی، فرهنگی، ورزشی و آسایشگاهی محسوب می شود.
فرجیان ابراز کرد: یک مرکز توانبخشی، فرهنگی و ورزشی هم شامل سالن های چند منظوره و استخر سرپوشیده در اهواز در یک مجتمع چهار هکتاری داریم که سال گذشته فاز اول آن افتتاح شده و داروخانه شبانه روزی امام خمینی (ره) اهواز هم در منطقه 24 متری اهواز فعال است که خدمات دارویی را به جامعه ایثارگران و عموم مردم ارائه می دهد.
وی با اشاره به اینکه با اجرای طرح تحول سلامت رضایتمندی خوبی در میان جامعه شهدا و ایثارگر به وجود آمده، چرا که قرارداد بیمه خدمات درمانی آن برای قشرهای مختلف توسعه یافته، اظهار کرد: از جمله این خدمات ارائه حق پرستاری به والدین و همسران شهدایی است که زمین گیر هستند که برای گرفتن یک نفر پرستار ماهی یک میلیون تومان در قرارداد فی مابین بیمه ایران داریم.
مدیرکل بنیاد شهید خوزستان، در خصوص بحث دارو و تجهیزات درمانی به جانبازان، اظهار داشت: بر اساس فرمان و دستور مقام معظم رهبری و تاکید ایشان در خصوص اقتصاد مقاومتی و تکیه بر تولیدات داخلی، قراردادی با بیمه ایران منعقد شده که داروهای خارجی جزء قرارداد ما نیست.
وی با بیان اینکه بسیاری از جانبازان علیرغم اینکه این داروها در کشور تولید می شود اصرار دارند که از داروهای خارجی استفاده کنند، اذعان داشت: بر این اساس قرارداد کشوری بسته شده که بیمه هزینه این داروها را معادل تولید داخلی محاسبه و پرداخت کنند و در این خصوص مشکلی نداریم.
عبدالرضا، عبود، اسحاق و طارق به همراه دیگر جانبازان دور هم نشسته اند، هر کدام از چیزی می گوید، آرام می خندند، آرام راه می روند و گاهی هم سکوت می کنند سکوتی به عمق فریادهای الله اکبر هشت سال دوران جنگ ... سکوت به احترام دردهایی که یادگار عشق است و تا همیشه ماندگار. نگاهم در نگاهشان گره می خورد، ساکت اند اما چشمانشان برق می زند، چشمان فرشتگان بی بال یادگار هشت سال دفاع مقدس ... کاش این حرف ها را بخوانیم.
پردیس ارادت
نظر شما