خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مصر دست از خصومت و دشمنی با ایران بردارد، آمریکا خواستار همکاری اروپا برای فشار به ایران، موگرینی: اتحادیه اروپا از توافق هسته ای ایران حمایت می کند، موضع سیاسی مکرون در قبال ایران چیست؟ از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
مخالفت کانادا با درخواست ایران برای استقرار مراکز اخذ رأی در آن کشور
دولت فدرال کانادا با درخواست ایران برای استقرار مراکز رأیگیری در این کشور برای برگزاری انتخابات ریاستجمهوری مخالفت کرده است.
روزنامه کانادایی «گلوب اند میل» روز سهشنبه ضمن گزارش این خبر افزود این تصمیم در حالی اتخاذ شده که دو کشور در حال تلاش برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با یکدیگر هستند.
مطابق این گزارش، نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل چند ماه پیش با ارسال یک درخواست رسمی از دولت اتاوا خواست با استقرار مراکز رأیگیری در آن کشور زمینه را برای شرکت ایرانیهای مقیم کانادا در انتخابات ریاستجمهوری ایران برگزار کند.
یک منبع آگاه به روزنامه کانادایی گفت که امکان موافقت با این درخواست وجود نداشت زیرا دولت، معمولاً از کشورهای خارجی میخواهد صندوقهای اخذ رأی را در مقرهای دیپلماتیک خود قرار دهند.
استدلال دولت کانادا این است که با توجه به اینکه قطع روابط دو کشور و تعطیلی سفارت ایران در اتاوا در سال 2012، امکان استقرار مراکز رأیگیری برای ایرانیها وجود نخواهد داشت.
به نوشته روزنامه کانادایی این موضوع در مکالمه تلفنی بین محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با همتای کاناداییاش نیز مورد بحث و رایزنی قرار گرفت.
منبع مورد استناد گلوب اند میل گفته که «کریستیا فریلند»، وزیر خارجه کانادا نگرانیهای اتاوا درباره این موضوع را به آقای ظریف منتقل کرد. این منبع اشارهای به نگرانیهای خاص مورد اشاره در این گفتوگو نکرد.
نامزد معاونت وزارت خارجه آمریکا خواستار بررسی مجدد تحریمها شد
«جان سالیوان» نامزد معاونت وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه گفت واشنگتن باید تحریمهای وضعشده علیه کشورهای مختلف را مورد بررسی مجدد قرار دهد.
به نوشته پایگاه «اسپوتنیک»، سالیوان این اظهارات را در نشست بررسی صلاحیتش در سنا و در پاسخ به این سوال مطرح کرد که آیا باید به تحریمها علیه ایران و روسیه ادامه داد یا نه.
وی گفت: «فکر میکنم باید آنها [تحریمها] را مورد بررسی مجدد قرار دهیم تا ببینیم درست هستند یا نه و در آن صورت آنها را ادامه داده و در صورت لزوم افزایش دهیم.»
دولت «دونالد ترامپ» بارها به داشتن روابط نزدیک با روسیه متهم شده و به همین دلیل در بسیاری از نشستها، از مقامات یا نامزدهای دولت در مورد چشمانداز تحریمهای روسیه سوال میشود.
نماینده آمریکا در سازمان ملل خواستار همکاری اروپا برای فشار به ایران شد
نمایندگان اعضای دائم و موقت شورای امنیت سازمان ملل امروز به مناسبت روز اروپا، بیانیههایی در خصوص روابط کشورهایشان و اتحادیه سخن گفتند.
یکی از سخنرانان نشست امروز «نیکی هیلی» نماینده آمریکا بود که در خصوص همکاری با اروپاییها در تقابل آمریکا و دشمنانش در گوشه و کنار جهان سخن گفت.
اولین محور دشمنی مشترک آمریکا و اروپا «سوریه» بود.
هیلی گفت که آمریکا در پی تشدید تحریمها علیه تأمینکنندگان تسلیحات شیمیایی برای ارتش سوریه است و در این راه، همکاری سازمان ملل و اتحادیه اروپا را خواستار است.
نیکی هیلی ادامه داد: «ما از حمایت اتحادیه اروپا از اعمال تحریمهای سوریه تقدیر میکنیم ولی از اتحادیه و سازمان ملل میخواهیم که شدت تحریمها علیه رژیم بشار اسد را افزایش دهند تا از ادامه جنایات جنگی وی، جلوگیری شود.»
نماینده آمریکا در خصوص بحران اوکراین هم صحبت کرد و این مورد را نمودی دیگر از همکاری اتحادیه اروپا و ایالاتمتحده دانست.
هیلی گفت: «اتحادیه اروپا نقشی محوری در مسئول نگاه داشتن روسیه به خاطر اقداماتش در اوکراین داشته است؛ ما باید کماکان متحد بمانیم و اعمال تحریمهای روسیه را تا هنگامی که مسکو به تعهدات ذیل موافقتنامه مینسک پایبند شود، ادامه دهیم.»
نیکی هیلی در خصوص کره شمالی هم سخن گفت و از اتحادیه اروپا خواست در فشار بر پیونگیانگ، فراتر از قالب تحریمهای سازمان ملل عمل کنند و علاوه بر اعمال تحریمهای شدید یکجانبه، سطح روابط با کره شمالی را هم تنزل دهند.
محور آخر سخنان نیکی هیلی «ایران» بود.
نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت: «در خصوص ایران، ما در پی تعمیق همکاریها با اتحادیه اروپا برای مقابله با اقدامات ثباتزدایانه این کشور و مسئول کردن آنها به خاطر اقداماتشان هستیم.»
نیکی هیلی ادامه داد: «قطعنامه 2231 شورای امنیت باید کاملاً اجراء شود علیالخصوص مفاد مرتبط با انتقال تسلیحات و پرتاب موشکهای بالستیک.»
هیلی در انتها گفت: «اتحادیه اروپا میتواند و باید به ایران خاطرنشان کند که اقدامات ثباتزدایانهاش از جمله حمایت از افراط گراها و تروریستها، باید متوقف شود.»
نمایندگان انگلیس و بولیوی در این نشست از «برجام» به عنوان یکی از نمودهای توفیق اروپا در کمک به سازمان ملل در بسط صلح یاد کردند.
مصر دست از خصومت و دشمنی با ایران بردارد/ چشم بسته پشت سر شورای همکاری حرکت نکنیم
روزنامه مصری الوطن در مقالهای به قلم «سعید اللاوندی» کارشناس روابط بینالملل مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی الاهرام مصر با عنوان «ایران هراسی.... چه کسی آتش آن را شعله ور میکند؟!» با اشاره به واقعیت موجود در روابط و سیاست بینالملل میافزاید: مصر نیز در همین فضای سیاسی بینالمللی و حداقل با 200 کشور جهان به سر میبرد و تنها نیست. در نتیجه قواعد روابط بینالمللی بر آن حاکم است و منافع ملتها اساس و مبنای این روابط است و اختلافات و دشمنیها دائمی نیستند، بلکه این منافع هستند که دائمی هستند و قرار گرفتن در مسافت یکسان یعنی کیاست و فراست و هوشمندی. این درحالی است که شاهدیم که برخی درصدد شعله ور کردن آتش ایران هراسی در سراسر خاورمیانه و کشورهای بزرگ اسلامی هستند و متاسفانه دشمن ما اسرائیل که اراضی عربی را اشغال کرده، به سردی و سلامتی (بردا و سلاما) برای ما تبدیل شده و دشمنی با ایران جایگزین آن شده است.
نویسنده این مقاله با اشاره به اشغالگری رژیم صهیونیستی خاطرنشان میکند: اسرائیل اشغالگر اصلا هیچ نوع آمادگی برای کوتاه آمدن از سرزمین فلسطین به جز با جنگ ندارد و ادعا میکند که این سرزمین از آن اوست و حتی نمیخواهد دولت فلسطینی را در نیمی از این سرزمین به رسمیت بشناسد!
به باور این نویسنده این تعرض و هجمه سیاسی علیه ایران ممکن است از سوی آمریکا و اسرائیل که خواستار دوستی ما با کشور دیگری نیستند، مفهوم باشد. اما ما در برههای در خاورمیانه به سر میبریم که دوران سیطره اسرائیل و سلاح اتمی اسرائیل بر منطقه است! و اسرائیل و آمریکا درصدد خرد و له کردن ایرانی هستند که درصدد کاهش سیطره نفوذ اسرائیل است!
نویسنده در ادامه میافزاید: متاسفانه رهبران عاقل امت عربی مثل ملک عبدالله پادشاه سعودی با زیرکی دریافت بودند که این توطئهای غربی است و در اقدامی غافلگیر کننده و شگفت آور از احمدینژاد رئیس جمهور وقت ایران برای حضور در اجلاس سران شورای همکاری دعوت کردند. همچنین عمروموسی در دوره دبیرکلی خود بر اتحادیه عرب خواستار گفتوگو و همکاری (اعراب) با ایران شد و همچنین اظهارات نبیل العربی وزیر خارجه سابق مصر را در این خصوص به یاد میآوریم، هرچند وقتی دبیرکل اتحادیه عرب شد این سخنان را انکار کرد و وارد گروه مجری سیاست آمریکا در خاورمیانه شد. اما این امر نافی آن نیست که عقلای امت عرب نباید هرگز طعمه مسموم غربی و اسرائیلی را ببلعند!
ای قوم ... مصر صاحب قدیمیترین تمدن است و هیچ مانعی برای انجام گفتوگو با قدرتهای همجوار عربی برایش وجود ندارد، بلکه این حق و فراتر از آن وظیفه مصر است و باید جلو آغشته شدن این عسل با سم را بگیرد و نباید با ایران دشمنی و خصومت ورزد و باید با ایران گفتوگو کند. نباید فراموش کنیم که دشمن اول ما اسرائیل است و چشم بسته پشت سر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس حرکت کردن یا علنی کردن اختلافات و دشمنی و خصومت با ایران بی سیاستی است.
وی در بخش دیگری میافزاید: گشودن صفحه جدیدی از گفتوگو با قدرتهای منطقهای از جمله ایران از اهمیتی بیشتری برخوردار است.
نویسنده در پایان خاطرنشان میکند: ایران هراسی که از زبان برخی در مصر و دیگر کشورهای عربی میشنویم، افکار وارداتی از خارج هستند و شاید برخی کشورها عوامل و دلایلی برای اختلاف با ایران داشته باشند، ولی ما دلیلی برای این امر (ایران هراسی و اختلاف با ایران) نداریم.
به طور خلاصه این آتش ایران هراسی که در سرتاسر کشورهای عربی درحال برافروختن آن هستند، هیچ توجیهی ندارد و ما هرگز به نیابت از آنها و به خاطر منافع دیگران نمیجنگیم.
مهر:
موگرینی: اتحادیه اروپا از توافق هسته ای ایران حمایت می کند
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در روز سه شنبه بار دیگر بر حمایت این اتحادیه از توافق هسته ای ایران- برجام- تأکید کرد.
موگرینی در این نشست خطاب به اعضای شورای امنیت خاطرنشان کرد که «آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون پنج بار تأیید کرده است که تهران به مفاد برجام پایبند بوده و آن را اجرا کرده است».
وی همچنین اظهار داشت که توافق هسته ای ایران «یک نقطه عطف در روند منع گسترش [سلاح های هسته ای] به شمار می رود و باعث شده است که همگان هم در منطقه [خاورمیانه]، هم در اروپا و هم در سراسر جهان امنیت بیشتری احساس کنند».
این درحالی است که «نیکی هیلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در تقابل با اظهارات فدریکا موگرینی، از کشورهای اروپایی خواست تا برای مقابله با آنچه که به ادعای واهی او «فعالیتهای بی ثبات کننده» تهران در خاورمیانه خوانده می شود، وارد عمل شوند.
گفتنی است که این اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بالاترین رکن سازمان ملل در حالی ایراد شد که دو روز پیش از آن، «امانوئل ماکرون» نامزد جوان و مستقل در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه به پیروزی دست یافت؛ پیروزی که نویدبخش روزهایی بهتر برای اتحادیه اروپاست.
موگرینی پس از نشست شورای امنیت خطاب به خبرنگاران در این باره گفت: «اتحادیه اروپا همچنان شریک و متحدی قابل اعتماد، قابل پیش بینی، یاری دهنده و حیاتی برای سازمان ملل و سراسر دنیا باقی خواهد ماند».
واشنگتن: به «برجام» تا اتمام روند بررسی آن پایبند میمانیم
«رابرت وود» مقام وزرات خارجه آمریکا در بیانیهای به مناسبت اولین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازبینی معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای (ان پی تی) ۲۰۲۰، از پایبندی دولت جدید واشنگتن به برجام مادامیکه در حال بررسی آن است، خبر داد.
وی در این باره مدعی شد: آمریکا در حال حاضر مشغول بررسی سیاست های خود در قبال ایران از جمله در رابطه با برجام و فعالیت های ثبات زدای این کشور در خاورمیانه است. مادامیکه این بررسی در دست انجام است، واشنگتن به تعهد خود مبنی بر تضمین اجرای سفت و سخت تعهدات ایران در قبال توافق هسته ای، پایبند خواهد بود.
وی در ادامه ادعاهای خود افزود: با توجه به سابقه تهران در عدم تطابق با ان پی تی، پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی و برخی از قطعنامه های شورای امنیت، اطمینان بخشی به جامعه جهانی درباره اینکه برنامه هسته ای ایران کاملا صلح آمیز و عاری از هرگونه فعالیت از پیش تعیین نشده در راستای تولید تسلیحات اتمی است، ضروری می نماید.
وی همچنین مدعی شد دولت جدید واشنگتن، ایران را به مسئولیت پذیری در قبال فعالیت های به قول وی ثبات زدا در سطح منطقه (اتهاماتی چون توسعه برنامه موشکی و حمایت از تروریسم) وا خواهد داشت.
باشگاه خبرنگاران جوان:
اسپایسر: شرکتها در مراودات خود با ایران تابع قانون باشند
سخنگوی کاخ سفید طی نشستی خبری گفت: به نظرم رئیس جمهور (ترامپ) درباره توافق با ایران شفاف بوده است و شرکت ها باید از قانون تبعیت کنند.
اسپایسر در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: یک گروه شهروندی موسوم به "متحد ضد ایران اتمی" فهرستی از شانزده شرکت آمریکایی را چند روز پیش منتشر کرده است که در میان آنها اسامی شرکت هایی چون هانی ول به چشم می خورد. در حالیکه بیشتر این شرکت ها به دنبال کاهش شمار کارکنان خود هستند اما آنها از علاقمندی خود برای انجام تجارت در ایران بر اساس مفاد توافق با تهران خبر داده اند.
پاسخ دولت به این شرکت های تجاری که خواهان تجارت با ایران بر اساس توافقی هستند که رئیس جمهور آن را بدترین توافق نامیده است، چیست، گفت: به نظرم رئیس جمهور درباره توافق با ایران شفاف بوده است و شرکتها باید از قانون تبعیت کنند.
همچنین سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: از نظر رئیس جمهور ترامپ پیروزی در افغانستان به چه معناست، گفت: به نظرم کاهش تهدیدات ناشی از داعش و طالبان به معنای پیروزی در افغانستان است.
وی افزود: منظورم این است که کاهش و حذف این تهدیدات در بهترین حالت می تواند به معنای پیروزی باشد.به نظرم پاسخ من به سوال شما این است که ما می خواهیم که تهدیدات موجود ضد امنیت ملی کشورمان ،شهروندانمان و متحدانمان را از بین ببریم.
بنابراین ما به طور کامل به از بین بردن کامل تهدیدات در افغانستان نیازمندیم.این تهدیدات برای مردم ما و هم پیمانانمان وجود دارند.
اسپایسر گفت: یکی از موضوعاتی که رئیس جمهور از تیم امنیت ملی خود خواسته، این بوده است که راهبرد موجود را بازبینی کند تا بتوانیم به اهداف خود برسیم و بتوانیم پیروز شویم و تهدیدات را از بین ببریم.
انجام این کار به افراد نظامی و همچنین منابع مالی نیازمند است.در رابطه با راهبرد این موضوعی است که تیم امنیت ملی آن را نه تنها درباره افغانستان بلکه ماوراء این کشور و تهدیداتی که داعش به وجود آورده است، بررسی می کنند.
موضع سیاسی مکرون در قبال ایران چیست؟
"اورلین لشوالیه"، مشاور سیاست خارجی "امانوئل مکرون"، رئیس جمهور منتخب فرانسه، به تشریح دیدگاه وی در قبال موضوعات متعدد بینالمللی پرداخت.
وی در این باره گفت: به عقیده مکرون، ریاست جمهوری دونالد ترامپ، بحران در خاورمیانه و تضعیف اتحادیه اروپا پس از برکسیت از چالشهای مهم بینالمللی هستند.
به گفته مشاور سیاست خارجی مکرون، رئیس جمهور منتخب فرانسه از حامیان "جهانیسازی" است و برای نزدیکتر کردن هرچه بیشتر جامعه جهانی به یکدیگر تلاش میکند.
با این حال، وی درمورد ایران موضعگیری روشنی از خود نشان داده است اما مشاور وی میگوید: "مکرون علاقمند به حفظ توافق هستهای ایران و اجرای دقیق و کامل آن است. وی در برنامههای دولت خود از گشایش درها به روی ایران حمایت کرده است؛ اما در عین حال خواستار پایبندی ایران به توافق هستهای و کمک این کشور به حفظ ثبات در منطقه شده است."
مکرون هفته آینده رسما کلید ورود به کاخ الیزه را در دست میگیرد و برنامههای دولت خود را در عرصه داخلی و بین المللی به اجرا میگذارد.
ایرنا:
کردستان عراق امور اقامتی و تشریفات سفر ایرانی ها را تسیهل می کند
مدیرکل دفتر روابط دولت اقلیم کردستان عراق با جمهوری اسلامی ایران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در اربیل اعلام کرد دولت اقلیم کردستان عراق به دستور نخست وزیر این منطقه، تسهیلات ویژه برای سفر ایرانیان به اقلیم کردستان عراق در نظر گرفته است.
عبدالله آکره ایی با اعلام این مطلب گفت: به دستور نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق از دو روز دیگر مدت اقامت ایرانیانی که به اقلیم کردستان عراق سفر می کنند، از 15 روز به 30 روز افزایش می یابد.
گفتنی است تا قبل از این ایرانیانی که به اقلیم وارد می شدند تنها امکان اقامت 15 روز را در سفر به اقلیم داشتند و مجبور بودند قبل از پایان این مدت به کشور بازگردند.
وی همچنین افزود: همزمان به دستور نخست وزیر اقلیم کردستان عراق، ارگانهای مربوطه موظف به کاهش هزینه صدور کارت اقامت ایرانیان و سرعت بخشیدن به روند اخذ اقامت ایرانیانی شدند که می خواهند در اقلیم کار کنند.
عبدالله آکره ایی تصریح کرد اقلیم کردستان عراق برای توسعه گردشگری میان جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق اهمیت ویژه ای قائل است و از این رو نخست وزیر دستور داده است تا امور ایرانیان با سرعت بیشتری در اقلیم کردستان عراق مورد رسیدگی قرار گیرد.
نیچروان بارزانی نخست وزیر دولت اقلیم کردستان عراق اخیرا در کنفرانس بین المللی گردشگری در اربیل از تمامی ارگانهای امنیتی و غیرامنیتی مربوط به گردشگری خواست نسبت به تسهیل شرایط سفر به اقلیم کردستان عراق اقدام کنند.
نظر شما