خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEC) یک مجمع اقتصادی میان گروهی از کشورهای آسیایی و اروپایی است. این مجمع از ۱۰ اکتبر ۲۰۰۰ آغاز بهکار کرد. در مجمع اقتصادی اوراسیا کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان عضویت دارند. در نشستهای این مجمع درباره مسایلی از جمله گردشگری، انرژی، همکاریهای مالی، اقتصادی و آموزشی بحث و تبادل نظر میشود. ایران نیز در بعضی از نشستهای آن حضور دارد. شهر شیآن مرکز استان شنسی در شمال غرب چین محل دائمی مجمع اقتصادی اوراسیا است که نخستین بار در نوامبر ۲۰۰۵ میزبان این اجلاس بود.
بنابراین گزارش، عملیاتی شدن اتحادیه اقتصادی اوراسیا در وهله نخست به ایجاد بازار مشترک بزرگی در حوزه کشورهای مستقل همسود عضو این اتحادیه منجر شده است. درعینحال هدف اصلی ایجاد این اتحادیه، تسهیل تجارت میان کشورهای استقلالیافته از اتحاد جماهیر شوروی است. ارمنستان در 2 ژانویه 2015 به عضویت کامل اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد. همچنین توافقنامه پیوستن قرقیزستان به این اتحادیه در 23 دسامبر 2014 به امضا رسید. اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حال حاضر از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان تشکیلشده است. مجموع مساحت کشورهای این اتحادیه بیش از 20 میلیون کیلومترمربع، جمعیت آنها بیش از 180 میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی آنها در سال 2013 میلادی حدود 4 تریلیون دلار (بر اساس معیار برابری قدرت خرید) است.
این گزارش می افزاید: با افزایش اشتیاق کشورهای اروپایی و آسیایی برای همکاری های اقتصادی و تجاری با ایران؛ اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز به دنبال افزایش همکاری های خود با ایران شد و در این راستا و بر اساس برنامه ریزی انجام شده، مذاکرات در مورد موافقتنامه ایجاد منطقه آزاد تجاری موقت بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیایی تا نشست بعدی این اتحادیه در پاییز امسال تکمیل می شود و در حال حاضر در چارچوب توافق مشارکت اقتصادی ایران و اتحادیه اوراسیا، فهرست کالاهای صادراتی جمهوری اسلامی با تسهیلات تعرفه ای به بازار 180 میلیون نفری پنج کشور عضو این اتحادیه مشخص شده است.
بنابراین گزارش، ایرنا در این زمینه به نقل از روزنامه ایزوستیا نوشته است: "ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا فهرست کالاهای مورد مبادله در محدوده آزاد تجاری موقت و مورد توافق دو طرف را تائید کرده اند. براساس برنامه اعلام شده، این محدوده که ممکن است سال جاری میلادی (2017) راه اندازی شود، پس از سه سال دائمی و زمینه ساز همکاری های بیشتری خواهد شد. یک مقام اتحادیه اقتصادی اوراسیا به این روزنامه گفت که دو طرف در مورد صادرات مرکبات، ماهی و محصولات دریایی از ایران به کشورهای عضو اتحادیه به توافق رسیده اند. در فهرست صادرات ایران به کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، کالاهای پزشکی و درمانی، مواد غذایی و محصولات صنایع سبک هم قرار دارد.
یادآور می شود: دارو، کفش، پارچه، گونی، شکلات، نان، آب میوه و مربا نیز از دیگر اقلام مورد توافق برای صادرات از ایران به بازار اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. ایران می خواهد خودرو و قطعات یدکی از جمله رادیاتور و همچنین آرماتور برای لوله ها و توربین های گازی و نیز تریلی به کشورهای عضو اقتصادی اوراسیا صادر کند. از سوی دیگر، روسیه نیز محصولات فلزی (فولاد)، کامیون، اتوبوس و به احتمال زیاد هواپیما در اختیار ایران قرار می دهد. درباره اقلام دیگر مانند برخی میوه ها و لبنیات برای واردات از ایران هنوز توافق حاصل نشده است و چند عضو از جمله قرقیزستان موافقت خود را در این باره اعلام نکرده اند.
نظر شما