خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در دنیاي رقابت و تجارت جهانی کنونی، کشورهای صنعتی در حال تلاش برای حفظ رهبری در تکنولوژی و نوآوری هستند و کشورهای در حال توسعه در جست وجوی دست یابی به آنها می باشند، در حالی که کشورهای کمتر توسعه یافته قصد انجام اقداماتی را دارند که منجر به تغییرات ساختاری و ترفیع صنعتی سازی در آنها شود از این رو تعیین معیاری برای تخمین عملکرد صنعتی کلیه کشورها بدون در نظر گرفتن سطح توسعه یافتگی آنها ضروري به نظر می رسد.
بنابراین گزارش، سازمان توسعه صنعتی (یونیدو) سابقه اي طولانی در تعیین عملکرد صنعتی کشورها دارد. این سازمان نخستین بار در گزارش توسعه صنعتی 2003/2002، شاخص عملکرد رقابت پذیري صنعتی را مطرح کرد. این شاخص تولید و صادرات کالاهاي صنعتی کشورها را از نظر قدرت رقابت پذیري می سنجد. رقابت پذیری صنعتی عبارت است از توان کشورها براي افزایش حضورشان در بازارهاي داخلی و بین المللی ضمن توسعه بخش هاي صنعتی و فعالیت هایی با ارزش افزوده بالاتر و حجم فن آوري بیشتر بر اساس این شاخص و آخرین گزارش یونیدو از فعالیت های اقتصادی سال 2016 ایران دارای رتبه نهم در شاخص رقابت پذیری صنعتی است.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از آمارنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت بر اساس آخرین آمارهای منتشره یونیدو (سازمان توسعه صنعتی ملل متحد) در سال 2016 نوشته است: "ایران به عنوان اقتصادی «در حال توسعه» در شاخص رقابت پذیری صنعتی پس از کشورهای ترکیه، عربستان، امارات، بحرین، کویت، عمان، قزاقستان و قطر، در رتبه نهم منطقه قرار گرفته است. این در حالی است که بر مبنای اطلاعات سال 2014 یونیدو، ایران رتبه 66 را در بین 144 کشور جهان در آن سال به خود اختصاص داده بود. سرانه ارزش افزوده صنعتی ایران 524 دلار، سرانه صنعتی کشور 340.7 دلار، سهم کالاهای صنعتی با فناوری متوسط و بالا از ارزش افزوده صنعتی 40.5 دلار، سهم ارزش افزوده صنعتی از تولید ناخالص داخلی 10.2 درصد و سهم صادرات با فناوری متوسط و بالا از صادرات صنعتی 31.7 درصد اعلام شد. همچنین، سهم صادرات صنعتی از کل صادرات 19.7 درصد، سهم آن از کل ارزش افزوده صنعتی جهان 35 صدم درصد و سهم ایران از کل تجارت صنعتی جهان تنها 2 دهم درصد بیان شد."
یادآور می شود: شاخص رقابت پذیري صنعتی شامل 8 زیرشاخص فرعی می شود که سه بعد رقابت پذیري صنعتی را در بر می گیرند. اولین بعد مربوط به ظرفیت کشورها از نظر تولید و صادرات محصولات صنعتی می شود و به وسیله سرانه ارزش افزوده صنعت و سرانه صادرات صنعتی کشورها سنجیده می شود. بعد دوم شامل تعمیق و ارتقاي فن آوري کشورها می شود. به منظور اندازه گیري این بعد پیچیده، دو زیر شاخص شدت (تراکم) صنعتی شدن و کیفیت صادرات در نظر گرفته شده است.
شدت صنعتی شدن کشورها از طریق میانگین خطی سهم ارزش افزوده صنایع با تکنولوژي پیشرفته و متوسط از ارزش افزوده کل صنعت و سهم ارزش افزوده صنعت از مجموع تولید ناخالص داخلی سنجیده می شود. کیفیت صادرات کشورها نیز به وسیله میانگین خطی سهم صادرات صنعتی با تکنولوژي پیشرفته و متوسط از مجموع صادرات صنعتی و سهم صادرات صنعتی از کل صادرات به دست می آید. در نهایت، سومین بعد رقابت پذیري در برگیرنده اثرات کشورها بر روي تولیدات صنعتی جهان است. این اثرات علاوه بر سهم ارزش افزوده کشورها در ارزش افزوده صنعتی جهان، سهم ارزش افزوده هر کشور در تجارت صنعتی جهان را نیز در بر می گیرد.
نظر شما