به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست امروز (14 اردیبهشت) در سمینار آموزشی مقابله با سیلاب و ریزگردها در اهواز، گفت: برگزاری این سمینار و برنامه های مشابه در خوزستان نشانگر توجه دولت به پدیده گرد و غبار و ابعاد فرابخشی و بسیار گسترده آن است.
وی با بیان اینکه عوارض و آثار پدیده گرد و غبار تنها محدود به خوزستان نیست، افزود: دیگر استان های کشورمان نیز از جمله ایلام، کرمانشاه لرستان تحت تاثیر پدیده گرد و غبار و آثار مخرب آن قرار دارند که تغییر اقلیم بر تشدید این پدیده افزوده است.
ابتکار اذعان داشت: البته پدیده گرد و غبار خاص ایران نیست، در غرب آسیا و شمال آفریقا نیز با شدت متفاوتی این پدیده وجود دارد و آثار آن در ابعاد اجتماعی و فرهنگی نیز بسیار وسیع می باشد.
وی به رویکرد دولت در این زمینه اشاره کرد و گفت: توجه به توسعه پایدار و محیط زیست در دولت یازدهم کاملا مشهود است به طوری که رئیس جمهور بارها تأکید کردند که دولت من دولت محیط زیست است.
معاون رئیس جمهور خاطر نشان کرد: رئیس جمهور توجه ویژه ای به محیط زیست نشان داده و بر ضرورت توجه به این موضوع در سطح ملی همه وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی تاکید کرده است تا محیط زیست از شرایط بسیار بحرانی به شرایطی متعادل تبدیل شود.
وی در ادامه سخنان خود به ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست از سوی مقام معظم رهبری اشاره کرد و بیان داشت: این ابلاغیه در دومین سال فعالیت دولت یازدهم، پشتوانه بسیار قوی برای اراده و حرکت دولت در بحث محیط زیست بود و نقشه دولت در حوزه محیط زیست را تقویت کرد.
ابتکار با اشاره به برخی فعالیت های تاثیر گذار دولت در حوزه زیست محیطی خاطر نشان کرد: احیای تالاب ها، تأکید بر ارزیابی زیست محیطی طرح های بزرگ عمرانی و تلاش برای اصلاح الگوی کشاورزی کشور از جمله مهمترین فعالیت های دولت در این حوزه است.
وی تصریح کرد: دولت یازدهم بحث ارزیابی طرح های بزرگ عمرانی را از فرآیندی تشریفاتی به فرآیندی بسیار جدی تبدیل کرد به طوری که بدون انجام ارزیابی زیست محیطی برای هیچ طرح بزرگ توسعه ای مجوزی صادر نشد که نمونه این رویکرد دولت در منتفی کردن ساخت حداقل 15 سد مشهود است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: 167 طرح بزرگ عمرانی و توسعه ای فاقد ارزیابی زیست محیطی در کشور وجود دارند که برجای مانده از دولت گذشته هستند و بعضی از این طرح ها مشکلات حاد محیط زیستی دارند که برای عوارض زیست محیطی آنها دیگر نمی توان کاری کرد.
وی به معضلات زیست محیطی خوزستان اشاره کرد و اظهار داشت: در این استان نیز مداخلات گسترده ای در مباحث مرتبط با آب طی سال های گذشته صورت گرفته و طی 50 سال گذشته باراندازهای سنگین کشاورزی در خوزستان مستقر شده اند.
ابتکار با اشاره به اجرای برخی طرح های کشاورزی آب بر در استان ادامه داد: خوزستان به توسعه نیاز دارد، اما این توسعه باید پایدار باشد، سهم آبی که اکنون در استان برای طرح های کشاورزی مصرف می شود، کم نیست در حالی که بهینه کردن مصارف آبی و ارتقای بهره وری محصولات کشاورزی از موارد مورد تاکید دولت برای صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی است.
وی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت و اصلاح الگوی کشاورزی توسط دولت در تمام استان ها ازجمله استان خوزستان پیگیری شده، تاکید کرد: باید بر منابع و مصارف آبی کنترل صحیحی داشته باشیم که در این راستا اصلاح الگوی کشاورزی مورد توجه دولت قرار گرفته است.
معاون رئیس جمهور در ادامه سخنان خود به فعالیت های انجام شده در راستای مقابله با پدیده ریزگردها در خوزستان اشاره کرد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی بیش از هشت هزار هکتار نهالکاری و تثبیت خاک در کانون های گرد و غبار انجام داده است و با تداوم این طرح مهار بخشی کانون های فوق بحرانی را شاهد خواهیم بود.
وی خاطر نشان کرد: دولت در گام نخست مهار 40 هزار هکتار از کانون های فوق بحرانی گرد و غبار در جنوب شرق اهواز را در برنامه دارد که اعتبارات خوبی برای این طرح ها در بودجه سال جاری تخصیص داده شده و با هماهنگی ستاد ملی مقابله با گرد و غبار بین دستگاه های عضو این ستاد توزیع خواهد شد.
ابتکار به احیای تالاب های خوزستان در راستای مقابله با گرد و غبار اشاره کرد و افزود: با توجه به آبگیری هورالعظیم بخشی از کانون های گرد و غبار در خوزستان حذف شده و حتی آبگیری آن به کاهش حالت بحرانی و تبعات سنگین برخی کانون های گرد و غبار کشور عراق کمک کرده است.
وی تصریح کرد: به مردم خوزستان این نوید داده می شود که با تلاش های صورت گرفته برای احیای تالاب هور العظیم، بخشی از تالاب که نقش بسیار مهمی در بروز پدیده ریزگردها داشت، آبگیری شده است و با نهال کاری کانون های جنوب غرب اهواز شاهد کاهش محسوس گرد و غبار در خوزستان خواهیم بود.
ابتکار اضافه کرد: بر اساس گزارشات هواشناسی در سال 95، 27 مورد پدیده گرد و غبار در خوزستان به وقوع پیوسته که تنها سه مورد از آن با منشاء کانون های داخلی بوده و 24 مورد دیگر دارای منشا خارجی و عمدتا از سوی کشور عراق بوده است.
وی به تلاش های بین المللی برای رفع این معضل اشاره کرد و اذعان داشت: از سال 92 تاکنون با تلاش ها و جلساتی که انجام شد، موضوع گرد و غبار خوزستان به عنوان مسأله جهانی در سطح سازمان ملل مطرح و توجه سازمان های بین المللی بسیاری به این پدیده در ایران جذب شد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به پیگیری های انجام شده برای رفع معضل گرد و غبار با منشاء کشورهای خارجی از جمله عراق اظهار کرد: کشور به علت ناامنی، عدم ثبات و سایر مشکلاتی که با آن مواجه است، به هیچ کدام از تعهدات خود در این زمینه عمل نکرده است.
وی در بخش دیگر سخنان خود به فعالیت های انجام شده در زمینه کاهش آلودگی های زیست محیطی اشاره کرد و گفت: در این راستا توزیع بنزین یورو چهار علاوه بر اهواز در برخی شهرستان های دیگر از جمله آبادان و خرمشهر در حال اجرا است و همچنین طرح آماک نیز عملی شده که در کاهش بار آلایندگی اهواز و شهرستان های پیرامون نقش بسیار مهمی خواهد داشت.
نظر شما