خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ارمنستان با نام رسمی جمهوری ارمنستان کشوری در قفقاز جنوبی به پایتختی ایروان است. اقتصاد ارمنستان تا اندازه زیادی به سرمایهگذاری و پشتیبانی ارمنیان خارج از کشور وابسته است. پیش از استقلال، اقتصاد ارمنستان بیشتر بر پایه صنایع شیمیایی، الکترونیک، ماشینآلات، فرآوری خوراک، لاستیکسازی و بافندگی بنا شده بود و برای مواد اولیه صنایع خود وابستگی زیادی به دیگر جمهوریهای شوروی و خارج از کشور داشت.
ارمنستان در فاصله گرفتن از نظام اقتصادی کمونیستی و حرکت به سمت اقتصاد سرمایهداری گامهای مهمی را در آزادسازی اقتصادی برداشتهاست اما محدودیتهایی همچون وابستگی انرژی به خارج از جمله روسیه و ایران، فقر منابع، محصور بودن در خشکی و تنشهای این کشور با دو همسایه شرقی و غربی (آذربایجان و ترکیه)، توان مانور این کشور را جهت مشارکت در سرمایهگذاریهای منطقهای و همچنین فضای تنفسی این کشور را شدیداً کاهش دادهاست با این حال این کشور روابط دیرینه ای با کشورمان در حوزه های سیاسی و اقتصادی داشته و دارد.
بنابراین گزارش، روابط ایران و ارمنستان بر ارتباط فرهنگی، سیاسی و تاریخی دیرینه دو کشور همسایه و اشتراک معنوی و فکری دو ملت استوار است. پس از اعلام استقلال جمهوری ارمنستان (۲۱ سپتامبر ۱۹۹۱ میلادی)، جمهوری اسلامی ایران از نخستین کشورهای جهان بود که استقلال ارمنستان را به رسمیت شناخت (۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ میلادی). دولت ایران و ارمنستان روابط همهجانبه سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی و اقتصادی برقرار کردند. غیر از عوامل استراتژیکی و اقتصادی، مناسبات دوستی دو ملت نیز یکی از عوامل مهم در توسعه روابط حسن همجواری کشورهای ایران و ارمنستان به شمار میرود. دورنمای همکاری بیسابقهای مخصوصاً در زمینه فرهنگی، علمی و آموزشی بین دو کشور ایجاد شد. حال این کشور به دنبال گسترش حضور خود در رویدادهای اقتصادی ایران است و در این زمینه ایران و ارمنستان پروتکل تبادل اطلاعات گمرکی امضا کردند، این پروتکل به امضای مسعود کرباسیان، رئیس کل گمرک ایران و وارتان هاراتونیان، رئیس کل گمرک و رئیس کارگروه درآمد کشوری ارمنستان رسیده است.
این گزارش می افزاید: گمرک ایران در این زمینه خبر داده است: "با اجرایی شدن مفاد این پروتکل هرگونه اطلاعات، درخواست ها و اسناد گمرکی و تجاری دو کشور ایران و ارمنستان باید مطابق با قوانین ملی طرف ها ارایه شود. بر اساس این توافق، طرف ها هر سه ماه و به صورت سالیانه، تبادل داده های آماری گمرکی درباره تجارت دو جانبه را اجرا میکنند. با اجرای این پروتکل، پیش بینی می شود زمینه تسهیل و توسعه تجارت بیش از پیش فراهم شود و فصل جدیدی از همکاری های تجاری میان دو کشور آغاز شده و سطح روابط اقتصادی دو کشور ارتقا یابد.
یادآور می شود: در سال ۲۰۰۵ میلادی ارزش تجارت ارمنستان با ایران برابر با ۱۰۵ میلیون دلار بود و در سال ۲۰۰۶ میلادی ارزش تجارت دوجانبه به ۲۰۰ میلیون دلار رسید. بر این اساس سران دو کشور در نظر دارند با از میان برداشتن موانع تجارت دوجانبه، حجم تجارت را به ۱ میلیارد دلار در هر سال برسانند. مطابق با آمار ارائه شده، مبادلات تجاری ایران و ارمنستان طی سهماهه اول سال ۲۰۱۰ میلادی با رشد ۹۸ درصدی به ۴۵ میلیون دلار رسید و ایران هفتمین شریک تجاری این کشور شناخته شد. علاوه بر این تاکنون پیشرفتهای مناسبی در راستای اجرای توافقهای فیمابین حاصل شده است که از جمله میتوان به احداث خط لوله انتقال گاز ایران به ارمنستان و احداث دو خط انتقال برق و احداث نیروگاه بادی از سوی ایران در ارمنستان، افزایش مبادلات مرزی، عضویت ارمنستان در کریدور شمال جنوب و بهرهبرداری متقابل از سرزمینهای یکدیگر برای ترانزیت کالا اشاره کرد. همچنین توسعه همکاری در زمینههای کشاورزی، شیلات، دامپروری، بانکی و سرمایهگذاری، ارتباطات و مخابرات، فیبر نوری و رومینگ تلفن همراه، توسعه همکاری فرهنگی، علمی و آموزش از دیگر توافقات طرفین است که پیشرفتهای خوبی داشته است.
صادرات ایران به ارمنستان در سال 1395 به میزان 179 میلیون و 103 هزار دلار و واردات ایران از ارمنستان در مدت یاد شده 20 میلیون و 892 هزار دلار بود.
نظر شما