خبرگزاری شبستان - رشت، کانون های فرهنگی و هنری مساجد در سال ۷۱ با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت مقابله با تهاجم فرهنگی و پرورش نیروهای متعهد و متخصص برای آینده انقلاب اسلامی ایران تشکیل شد.
هم اکنون بعد از گذشت ۲۵ سال از تاسیس کانون های مسجد بالغ بر ۲۳ هزار کانون فرهنگی و هنری در مساجد روستایی و شهری تشکیل شده و آن را به یک شبکه عظیم فرهنگی مبدل کرده است که تاثیرگذاری بسیاری در رونق فعالیت های مساجد دارند.
با آغاز برنامه ششم توسعه ماموریت های جدیدی به ستاد عالی محول گردیده و با توجه به نام گذاری سال به سال اقتصاد مقاومتی، اشتغال و تولید ملی برنامه های جدیدی در دستور کار کانون های فرهنگی و هنری مساجد قرار گرفت.
هرساله اردیبهشت ماه مسئولان دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد گردهم آمده تا به بررسی برنامه ها و ماموریت های ابلاغی و شناسایی نقاط ضعف و قوت کانون ها بپردازند تا بتوانند برنامه های یک سال کاری خود را بر این اساس انجام دهند.
در سال جاری گیلان میزبان اولین گردهمایی مسئولان ستادی و استانی کانون های مساجد سراسر کشور از ۱ تا ۳ اردیبهشت در مجتمع فرهنگی و آموزشی شهید مطهری انزلی بود. بررسی چگونگی تحقق شعار سال(اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال)، بررسی نامه و بودجه عملیاتی سال ۹۶ و تنظیم تفاهم نامه های فی مابین، ارائه گزارش عملکرد استان ها در سال ۹۵ بصورت مکتوب یا لوح فشرده و سایر از محورهای این گردهمایی سه روزه بود.
حجت الاسلام سلیمان پورابراهیم، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد گیلان با بیان اینکه این گردهمایی به مدت سه روز با حضور ۳۱ استان کشور برگزار می شود افزود: بیش از ۶۰ نفر از مسئولان، معاونان و کارشناسان ستاد عالی در این گردهمایی سه روزه حضور دارند.
وی با بیان اینکه منطقه آزاد انزلی در اجرای این برنامه مشارکت خوبی با دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان دارد اذعان کرد: در این گردهمایی تلاش می شود تا مسئولان دبیرخانه ضمن بازدید از منطقه آزاد با ظرفیت های این منطقه نیز آشنا شوند.
در مراسم افتتاحیه این گردهمایی که با حضور محمدعلی نجفی، استاندار گیلان برگزار شد، فیروز فاضلی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه گیلان استان فرهنگی بوده و فعالیت های فرهنگی در این استان جایگاه ویژه ایی دارد به ارائه خلاصه ایی از عملکرد کانون های فرهنگی وهنری مساجد استان پرداخت.
وی با بیان اینکه در دولت یازدهم فضای آرامش و کسب و کار فراهم شده و فضای فرهنگی استان نیز تعییر کرده است گفت: هم اکنون ۸۶۳ کانون فرهنگی و هنری در مساجد سراسر استان فعالیت کرده و ۶ هزار و ۵۰۰ قاری با فعالیت های قرآنی خود فضای استان را به عطر قرآن آکنده کرده اند.
فاضلی فضای آرامش و امنیت استان را موجب اقبال بیشتر به کارهای فرهنگی دانست و اذعان کرد: ۲۶۰ کتابخانه در مساجد استان در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی تلاش می کنند.
حجت الاسلام ارباب سلیمانی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد، شبکه کانون های فرهنگی و هنری مساجد را از دستاوردهای انقلاب اسلامی دانست و گفت: دولت مکلف شده است تا پایان برنامه ششم توسعه، کلیه مساجد شهری و روستاهای بالای هزار نفر جمعیت را به کانون های فرهنگی و هنری مساجد مجهز کند.
مشاور وزیر تاکید کرد: با برنامه ریزی های انجام شده تا پایان سال ۹۶، پنج هزار کانون فرهنگی و هنری در مساجد سراسر کشور راه اندازی و به شبکه عظیم کانون های فرهنگی و هنری می پیوندند.
محمدعلی نجفی، استاندار گیلان نیز در این مراسم ضمن خوشامدگویی به مسئولان با بیان اینکه مسجد برای اندیشه، حزب و جناح خاصی نیست گفت: نباید صفوف را در مساجد جدا کرد، کانون های فرهنگی و هنری مساجد مربوط به همه اقشار ، اندیشه ها و جناح ها است.
استاندار گیلان در ادامه با بیان اینکه کانون های فرهنگی و هنری مساجد نقش مهمی در مشارکت حداکثری مردم در انتخابات و انتخاب اصح دارند افزود: باید فصایی فراهم شود که مردم نسبت به انتخابات مایوس نشوند و احساس کنند در فصای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شریک هستند.
وی با بیان اینکه تمام دنیا نگاهشان به انتخابات ایران اسلامی وحضور مردم است افزود: ملت ایران این بار نیز با حضور حداکثری پای صندوق های رأی دشمنان را شکست خواهند داد.
با پایان یافتن مراسم افتتاحیه این گردهمایی، کمسیون های مناطق به ریاست معاونین ستاد عالی تشکیل و استان ها مطابق با فعالیت هایشان در این کمیسیون ها تقسیم بندی شده و به بررسی تحقق برنامه ششم توسعه در خصوص کانون های مساجد و طرح ها و برنامه های ستاد عالی پرداختند.
بعد از چهار ساعت شور و گفتگو در کمیسیون ها، سخنگوی هر کمیسیون در جلسه پایانی که با حضور همه استان ها و به ریاست حجت الاسلام سلیمانی برگزار شد به ارائه نتایج و پیشنهادات مطروحه پرداخت که همراه با مصوباتی بود.
روز دوم این گردهمایی با ارائه عملکرد کانون های مساجد سراسر استان و بررسی نقاط ضعف و قوت و آسیب شناسی همراه بود و معاون های فرهنگی و هنری، آموزش و پژوهش، معاون اداری و مالی، برنامه ریزی و توسعه و مدیرکل فناوری و اطلاعات و سردبیر خبرگزاری شبستان به ارائه مباحث مورد نظر پرداختند.
روز سوم که پایان بخش این گردهمایی بود با حضور آیت الله زین العابدین قربانی، نماینده ولی فقیه در گیلان و امام جمعه رشت برگزار شد.
حجت الاسلام سلیمانی به ارائه مباحث اخلاقی پرداخته و با بیان اینکه ناتوانی در مدیریت موجب ضعف امور می شود گفت:صداقت در کار و رعایت امانت باید ملاک کار باشد و در انجام امور مدیریت جهادی داشته باشیم.
وی مدیریت جهادی را یکی از دستاوردها و برکات تحریم دانست و اذعان کرد: مدیریت اداری نمی تواند کشور را از بن بست خارج کند و جدیت در کار و مدیریت جهادی باید راس همه امور باشد.
مشاور وزیر با تاکید بر اینکه فرمایشات رهبری باید دغدغه همه مدیران باشد تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا از همه امکانات و ظرفیت ها برای مسجد و برنامه های مسجدی بهره گیریم.
در ادامه آیت الله قربانی، نماینده ولی فقیه در گیلان با خوشامدگویی به اصحاب مسجد با بیان اینکه کانون های مساجد کانون های تربیتی و قرآنی هستند گفت: مسئولیت کانون های مساجد در پرورش و تربیت نیروی متعهد در عصری که ایران اسلامی از هر طرف مورد بمباران رسانه های بیگانه قرار گرفته است، بسیار سنگین است.
وی با بیان اینکه ماهواره ها، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی در حال تبلیغات سوء علیه خداشناسی و دینداری هستند اذعان کرد: دشمن در حال ترویج خرافه بین مردم بوده تا افکار را زائل کند و بسیاری تحت تاثیر این نوع تعلیم و تربیت ها و منافع زودگذر هستند.هر کس باید در جامعه به وظیفه خود عمل کند و با تقویت خودسازی و ایمان، در برابر نگاه های نامحرم ایستاده و فریب دشمن را نخورد.
آیت الله قربانی اذعان کرد: در این شرایط وظیفه بزرگی بر عهده مبلغان دینی است و باید حقایق دین را بر اساس عقل، کتاب خدا، سنت پیغمبر و رهنمودهای ائمه اطهار برای مردم روشن کنند.
وی با اشاره به همسویی داعش و عوامل تکفیری با آل سعود بیان کرد: اگر اسلام برای مردم تبیین نشود اسلام آمریکایی و سعودی در جهت منافع استکبار جهانی و مقابله با مطلوم رشد می کند.
گردهمایی سه روزه مسئولان ستادی و استانی کانون های فرهنگی وهنری مساجد بعد از سه روز بحث و بررسی برنامه های جدید با اولویت پاسخگویی به مطالبت رهبری پایان یافت اما باید توجه داشت که کانون های فرهنگی هنری مساجد نقش مهمی در اعتلای فرهنگ جامعه و فرهنگ سازی دارند و می توانند در حوزه مباحث فرهنگی با محوریت مسجد و قرآن کریم حرکتی فرهنگ ساز را رقم زنند.
کانون های فرهنگی هنری مساجد باید نسبت به مسایل و مباحث تربیتی توجه ویژه ای داشته باشند زیرا این کانون ها محل مناسبی برای پرورش نیروهای مومن و انقلابی هستند و بهرهگیری از ظرفیت این کانونها در تربیت نیروهای موردنیاز کشور ضروری است. بنابراین باید تلاش شود تا مسئولان کانون ها با ارائه برنامه ای مناسب و مورد نیاز در هر استانی مطابق با نیازهای بومی و محلی در جهت فرهنگی سازی و کادرسازی تلاش کرده و به رسالت خود در توسعه فرهنگی، علمی و هنری کشور به درستی عمل کنند.
نظر شما