جهاد فرهنگی و اقتصادی بالاتر از جهاد نظامی است

عضو مجلس خبرگان رهبری، جهاد فرهنگی و اقتصادی را در عصر امروز بالاتر از جهاد نظامی دانست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت‌الله محمد تقی مصباح‌ یزدی، در جلسه تفسیر ماه مبارک رمضان که در دفتر مقام معظم رهبری در قم برگزار شد، با بیان اینکه جهاد به عنوان رکن چهارم ایمان در کلام امیرمومنان(ع) بیان شده است، تصریح کرد: جهاد دارای معنای وسیعی است و مانند بسیاری از واژگان دیگر که در طول تاریخ دارای تغییرات معنایی شده‌اند در فرهنگ اسلامی نیز تغییر معنا داده است.


وی افزود: کلمات دیگری مانند تقیه نیز دارای چنین خصوصیتی بوده و در طول دوران های مختلف تغییرات معنایی داشته است، جهد به معنای تلاش و کوشش است اما جهاد معنای خاص‌ تری داشته و به مقابله با طرف مقابل گفته می ‌شود ضمن اینکه واژه مجاهده به معنای تلاش در مقابل دیگران گفته می‌شود.


عضو مجلس خبرگان رهبری، با بیان انواع جهاد خاطرنشان کرد: جهاد اصغر و جهاد اکبر دو گونه از انواع جهاد هستند که جهاد اکبر به معنای مبارزه انسان با نفس خویش است تا بتواند او را در مسیر زندگی مغلوب سازد.


این استاد برجسته حوزه علمیه قم، تاکید کرد: بنابراین در زمینه جهاد، دشمنی خارجی وجود دارد که حضرت علی(ع) آن را به عنوان رکن چهارم ایمان مطرح کرده است پس وظیفه ما در جهاد، مقابله با کسانی است که قصد مبارزه با ما را دارند.


‌آیت الله مصباح‌ یزدی، جهاد را هر نوع تلاش در مقابل طرف مقابل دانست و تصریح کرد: حضرت علی (ع) می‌فرماید؛ جهاد دارای چهار شعبه امر به معروف، نهی از منکر، وفاداری نسبت به پیمان جهاد نظامی و دشمنی داشتن با اهل فساد است.


‌وی با تاکید بر اینکه واژه جهاد در کلام امیرمومنان(ع) دارای معنای وسیع تری از جهاد نظامی است، گفت: امر به معروف و نهی از منکر لزوما با استفاده از سلاح صورت نمی‌ گیرد، این امر به وسیله زبان نیز انجام می‌شود.


رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، پایبندی به عهد را به عنوان شعبه چهارم جهاد دانست و خاطرنشان کرد: کسانی که با خداوند عهد بستند در راه او با دشمنان مبارزه کنند و باید همواره نسبت به این پیمان خود وفادار بمانند.


عضو مجلس خبرگان رهبری، در ادامه با تاکید بر اینکه شعبه چهارم جهاد، دشمنی با اهل فساد و کسانی است که به فسق و عصیان نسبت به خداوند عادت کرده و با ارزش‌های دینی مخالفت می‌ورزند، ابرازداشت: باید در دل با اینگونه افراد دشمن بود و چنانچه این دشمنی درونی وجود نداشته باشد، آدمی در جهاد نظامی و سایر انواع جهاد نیز ثابت قدم نخواهد بود و در واقع نمی‌ تواند به عهد خود وفادار بماند.


وی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر از واژه‌هایی است که در طول تاریخ تحول معنایی پیدا کرده‌اند، تصریح کرد: کلمه‌های امر و نهی معنای مشخصی داشته و امروزه نیز به همان معنای قدیم به کار می‌ روند اما معروف و منکر دارای تغییراتی شده‌اند.


‌آیت الله مصباح‌ یزدی گفت: معروف به معنای شناخته شده و منکر نیز به معنی ناشناس هستند که در عرف جامعه قیدهایی به آنها اضافه شده و نیز در فروع دین دارای معانی خاصی هستند.


عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: در محیط شرع و در میان متدینین، معروف به معنای امری است که دین اسلام و پیامبر آن را خوب بدانند و معنای منکر نیز به همین صورت مشخص می ‌شود و در واقع ملاک معروف و منکر، دین است.


وی افزود: زمانی که پیامبر گرامی اسلام(ص) امر به شکستن بتها کرد بسیاری از مردم آن زمان بت ‌پرستی را امری مطلوب می ‌دانستند و در واقع رسالت اصلی انبیا الهی آموزش چیزهایی است که مردم آنها را نمی‌ دانند وگرنه مطالب دیگر جنبه ارشادی و تاکیدی دارد.


این استاد برجسته حوزه علمیه قم، تاکید کرد: امروزه جهاد فرهنگی و اقتصادی از جهاد نظامی بالاتر است و همانگونه که رهبر انقلاب تاکید فرموده‌اند امسال جهاد اقتصادی باید سرلوحه کار مردم و مسئولان قرار گیرد.


عضو مجلس خبرگان رهبری، با بیان اینکه تذکر لسانی در مرحله بعدی امر به معروف و نهی از منکر قرار دارد، اظهار داشت: لازمه ایمان این است که انسان نخست از مشاهده گناهان دچار ناراحتی درونی شود و سپس با دشمن دانستن گناه به مبارزه با آن برخیزد اما باید توجه داشته که اگر مومنی دچار لغزش شود نباید با شخص او به دشمنی پرداخت بلکه تنها عمل او گناه بوده و باید دشمن شناخته شود.


رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، وظیفه انسان نسبت به گناه را مورد تاکید قرار داد و گفت: وظیفه انسان نسبت به گناه این است که آن گناه را از هر کس که سرزده باشد دشمن بدارد و سپس از کسانی که ابایی از گناه ندارند تبری جوید و از عمق دل با این افراد که قصد براندازی نظام دینی را دارند، دشمنی داشته باشد.


پایان پیام/

کد خبر 62387

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha