به گزارش خبرنگار شبستان، امیر دژاکام کارگردان "یک دامان ماه و ستاره" در نشست رسانهای این نمایش که امروز در تالار وحدت برگزار شد، درباره ویرایش هفتم این نمایشنامه گفت: در این نمایش من به جای واژه "مولتی مدیا" از "مرکبخوانی" و همچنین به جای "فرم" از "کاریوگرافی" استفاده کردم، چون هیچ وجودی هست نمیشود مگر اینکه دارای فرم باشد. نمایش "یک دامان ماه و ستاره" از حدود سالهای 1364 در ذهن من شکل گرفته بود. همیشه تصور میکردم که نقالی و شبیه خوانی نیاز به تغییر و تحول دارند.
وی تصریح کرد: این گونههای نمایشی در 70 سال قبل جذاب بوده اما انسان معاصر اطلاعاتش افزایش پیدا کرده، نمایشهای ایرانی گرایشهای بیشتری به احساس دارند اما من معتقد بودم که این گونه از نمایشها باید تحلیلگرایانهتر شوند تا موضوعات زندگی ما را در بر بگیرند.
دژاکام خاطرنشان کرد: از نظر زیباشناسی و تکنیک این نوع از نمایش توان معاصر شدن را دارد. نمایش ایرانی در زمان خود از بهترین روش و امکانات استفاده میکرد. مانند ماسک، صورتک، افکت و گریم که از گذشته در تعزیه ایرانی وجود داشته است. امروز هم در اکثر آثار از همین افکتهای ویژه استفاده میشود.
وی گفت: همیشه بر این باور بودم که نمایش ایرانی توانایی معاصر شدن را داشته اما متاسفانه دچار یک انقطاع شده است.
دژاکام افزود: هیچ نمایش ایرانی را نمی شود یافت که به تکرار تاریخ بپردازد و یا اینکه تخیل در آن نقشی نداشته باشد. در نمایش ایرانی هیچگاه زمان یک سیر خطی ندارد. مانند نمایش "موسی و بیابانی" که دو نفر از زمان گذشته به زمان آینده سفر میکنند. این عناصر اساسی در گونه گونه نمایشهای ایرانی وجود دارد. همه این مسایل انگیزه من برای کارگردانی نمایش "یک دامان ماه و ستاره" را شکل داده است.
این کارگردان تئاتر گفت: در زمینه نقالی، تعزیه، تخته حوضی و شبیهخوانی گروه ماهان از زمانی که تشکیل شده تجربیاتی داشته است. از حدود 30 سال پیش این موضوعات دغدغه گروه نمایشی ماهان بوده است. من قبلاً در تالار وحدت تجربه دیگری در همین زمینه به نام "در بیابان" داشتهام که به موضوع "موسی و بیابانی" می پرداخت. در این نمایش برای اینکه بتوانم شکل جهان را به صورت شرقی بیان کنم از تکنیک قصه در قصه استفاده کردم. در نمایشی که قرار است روی صحنه ببرم ایمان دارم که کارم را درست انجام دادهام. امیدوارم که شما به من بگویید که چقدر موفق بودهام.
دژاکام خاطرنشان کرد: هر پدیدهای را باید در زمان و مکان خودش بررسی کرد و به آن بها داد. متاسفانه ما در اندیشه و عقل دچار آفت کلیگرایی شدهایم. من سال ها پیش متنی را به تئاتر شهر ارائه کردم اما به من گفتند که چون شما آثار ایرانی را اجرا میکنید ما مایلیم که در زمینه ملی بیشتر فعالیت کنید.
وی افزود: من سال گذشته بعد از اینکه دو سال فعالیت نکرده بودم، سه نمایشنامه خارجی را به مرکز هنرهای نمایشی پیشنهاد دادم و تصمیم داشتم خوانشهای ایرانی از آنها را ارایه کنم. یکی از این متون تایید شد، اما متاسفانه به خاطر اینکه زمان کمی در اختیار داشتم و این کار پروژه سنگینی بود، ترجیح دادم بیشتر روی آن کار کنم. از آنجا که طرح نمایشنامه "یک دامان ماه و ستاره" آماده بود تصمیم گرفتم آن را اجرا کنم.
گفتنی است، گلچهره سجادیه، اصغر همت، رحیم نوروزی، شهرام عبدلی، حسین محب اهری و جمعی از دانشجویان و هنرجویان تئاتراز هفتم دی برای ایفای نقش در این نمایش در تالار وحدت به روی صحنه می روند.
پایان پیام/
نظر شما