خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: طرح سد بختیاری یکی از طرحهای در حال اجرای شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران روی رودخانه بختیاری از سرشاخههای رود دز است. این سد در 75 کیلومتری شمال شهرستان اندیمشک در مسیر راه آهن سراسری شمال به جنوب(هشتمین ایستگاه حد فاصل اندیمشک - دورود) در کنار ایستگاه تنگ 5 قرار دارد. این سد بلندترین سد بتنی دو قوسی جهان محسوب می شود. نیروگاه این سد با توجه به ارتفاع ۳۲۵ متری و مخزنی با گنجایش ۵ میلیارد و ۱۵۹ میلیون مترمکعب میتواند سالیانه ۳۰۰۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند. ظرفیت نیروگاه این طرح ملی ۱۵۰۰ مگاوات طراحی شده است.
بنابراین گزارش، یکی از اهداف احداث طرح بختیاری جلوگیری از ورود رسوبات رودخانه بختیاری به مخزن سد دز و در نتیجه افزایش عمر سد دز است. طرح سد و نیروگاه بختیاری در بخش سفلای رودخانه بختیاری در استان لرستان احداث می شود. تا سال ۱۳۹۲ کماکان زیرساختهای مورد نیاز این طرح از جمله راه دسترسی اصلی، راههای دسترسی داخلی و تونل انحراف دوم و ... در حال انجام بوده است و در راستای تکمیل آن اجرای طرح سد و نیروگاه بختیاری و اجرای پروژه کارون 2 به صورت BOT (ساخت ،بهره برداری و انتقال) اجرا می شود.
این گزارش می افزاید: وزارت نیرو در این زمینه به نقل از سیدمحمدرضا رضا زاده، مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران نوشته است: "خوشبختانه در سال 95 با تخصیص ردیف بودجه ویژه برای طرحهای غرب کشور و مهار آبهای مرزی، بخش قابل توجهی از طرحهای این منطقه به سامان رسید و امیدواریم سایر بخشها دیگر را نیز در سال جاری بتوانیم با موفقیت به سرانجام برسانیم. در سال جدید دو طرح از طرحهایی که قبلاً تغییراتی در مشخصات آنها داده شده بود، اجرایی کنیم که از جمله آنها میتوان به اجرای طرح سد و نیروگاه بختیاری و اجرای پروژه کارون 2 به صورت BOT اشاره کرد."
یادآور می شود: پروژه های BOT یا ساخت، بهره برداری و انتقال ( واگذاری ) به قراردادهایی گفته می شود که در آن شرکت یا شرکتهایی در قبال امتیازاتی، اقدام به اجرای پروژه های سنگین ( به لحاظ مالی ) نموده، مدت محدودی از پروژه اجرا شده، منتفع گردیده و سپس پروژه یعنی مستحدثات را به طوریکه امکان فعالیت کامل را داشته باشد، بلا عوض به طرف دیگر که - عموما دولتها یا شرکتهای وابسته به دولت می باشند - انتقال می دهند.
نظر شما