به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی امیریاصفهانی قائممقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه امروز در همایش مددکاری اجتماعی و مدارای اجتماعی گفت: جامعه بشری امروز دوران گذار خود را طی می کند و وارد مقطعی می شود که برای ما زیاد قابل شناخت نیست، اگر هم ایجاد شده برای ما قابل احصا نیست.
وی با بیان اینکه روش ها، تهدیدات و خطرات جدی در جوامع امروزی وجود دارد بیان کرد: بحث رفتارهای افراطی یا تهدیدآمیز و رفتارهایی که درهم تنیده شده است و پیچیدگی هایی که ناشی از روابط اجتماعی امروز بشری است ،رویکردهای مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و رفتارهای منفعت طلبانه به شکل فردی یا گروهی همه این موارد پیچیدگی هایی را ایجاد کرده که زمینه های بروز ناهنجاری های رفتاری را در هویت رفتارهای شخصی، حقیقی و حقوقی بیش از گذشته ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه امروز مرزهای جغرافیایی وجود خارجی ندارد، اظهار کرد: تنها چیزی است که در حوزه سیاسی مطرح می شود. امروز دنیای بدون مرز، مرزهای ارتباطات و اطلاعات بر رفتارهای بشری دارد حکومت می کند و مرز رفتاری هر فرد از حوزه جغرافیایی خارج شده است و تبادل اطلاعات بدون هرگونه محدودیتی در حال انجام است.
امیری در ادامه اظهار کرد: تنوع نظرات و ایده های مختلف که یک مولفه جدی در پیشترفت و توسعه است غیر قابل انکار است اما از سوی دیگر تنوع فرهنگ، زبان، قومیت، عقاید و آرای افرادمختلف به ویژه در حوزه های علمی یک ضرورت است تا امکان توسعه و پیشرفت فراهم شود.
قائممقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه بیان کرد: همه این عواملی که مطرح شدند زمینه های بروز اختلافات و ایجاد رفتارهای تشنجآفرین و خطرساز را بیش از گذشته بیان می کند، علاوه بر اینکه در حوزه شخصی دغدغه جدی ایجاد می کند در حوزه عمومی هم می تواند مخل نظم اجتماعی و فرهنگی باشد.
امیری ادامه داد: همه این عوامل ما را به این سمت می برد که تعامل و تفاهم و همزیستی به شکل مسالمت آمیز مورد توجه و تقویت قرار گیرد چرا چون یک ضرورت عقلی می باشد.
وی گفت: اصل التزام بخش و آرامش آفرین و نوع ارتباطاتی که بر مبنای تعامل و تفاهم استوار شود زاینده آرامش و زداینده ناهنجاری و اختلاف است. تحمل موافق و مخالف یک نیاز عملی و ضرورت عقلی است، چیزی که برای حرکت به سمت توسعه و پیشرفت انکارناپذیر است.
قائممقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه گفت: مدارا و به ویژه مدارای اجتماعی واقعا یک الزام اجتماعی است که باید در مدیریت رفتار در جامعه مورد عنایت ویژه قرار گیرد والا بدون توجه به این مولفه نتیجه ای جز برهم ریختگی نظم عمومی و از بین رفتن حقوق اشخاص به وجود نخواهد آمد یعنی اگر اهدای حقوق اشخاص را در نظام جمهوری اسلامی به عنوان یک وظیفه و ماموریت جدی مورد توجه قرار دهیم بدون تعامل و مدارا امکان استیفای این حق وجود ندارد چون هر تعرض نامناسب موجب یک تضییع حق دیگری می شود.
وی ادامه داد: اصل چهلم قانون اساسی تصریح کرده است که هیچکس حق ندارد اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر و یا تجاوز منابع عمومی قرار دهد یعنی من محق حق به گونه ای باید عمل کنم که حق دیگری ضایع نشود.
وی با اشاره به مدارا از زبان فرهنگنویسان بیان کرد: فرهنگ نویسان مدارا، صلح و دوستی را بسیار مورد تذکر قرار داده اند. در مبانی دینی و شرع مقدس اسلام هم به شکل خاص این موضوع مورد تاکید قرار گرفته است. پیامبر اکرم (ص) فرموده اند هر کس از مدارا بهره مند نباشد از خیر بهره مند نمی شود.
امیری با بیان اینکه مدارا نیز در حوزه علمی و عقلی یک ضرورت عقلی است، خاطرنشان کرد: در لسان شعرا نیز واژه های مربوط به مدارا و صلح زیاد دیده شده است.
وی اذعان کرد: مبانی قانونی مدارا به ویژه در قانون اساسی وجود دارد و در عرصه عقیدتی و ایمانی، آزادی ادیان و ممنوعیت تفتیش عقاید وجود دارد.
وی با بیان اینکه تعبیر دیگر مدارا به معنی نرمی با مردم است، تصریح کرد: نقش مدارا در ایجاد آرامش و همبستگی اجتماعی در همه واحدهای اجتماعی از جمله مدرسه، خانواده و محیط انکار ناپذیر است و هیچکس نمی تواند منکر آن شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شاخص تحمل مردم بسیار کاهش یافته است، تصریح کرد: شاخص آرامش روانی و متقابلا رفتارهای خشونت آمیز هم رو به ارتقا است.
امیری با بیان آنکه مبانی قانونی در رابطه با مدارا در حوزههای مختلف وجود دارد و بدون مدارا، آرامش در جامعه شکل نمیگیرد، اظهار کرد: در حال حاضر ما شاهد افت شاخص تابآوری در جامعه هستیم و خطر جدی در ثبات مناسبات اجتماعی داریم که این عامل جدی در تشدید رفتارهای غیراجتماعی است.
وی ادامه داد: به همین دلیل رفتارهای خشونتآمیز رو به افزایش است. پروندههایی که متشکل از رفتار خشن و ناهنجاریهاست، در صدر فراوانی قرار دارد، ضرب و جرح، نزاع جمعی، قتل عمدی، اهانت، تهدید، خشونت خانگی، دعاوی خانواده، سوانح و تصادفات رانندگی در صدر فراوانی جرایم مورد رسیدگی در دستگاه قضاست که ریشه در عدم مدارا دارد.
وی با اشاره به بازمهندسی ارزشهای اخلاقی افزود: خویشتنداری، بخشش و تحمل، گمشدههای امروز نظام اجتماعی است که باید بازبینی شود.
امیری با بیان آنکه نشاط اجتماعی یک نقیصه جدی است افزود: مهارت تابآوری باید مورد توجه قرار گیرد،زیرا نقش مهمی در امنیت اجتماعی دارد، رسانه ملی نیز باید در توسعه فرهنگ مداراگرایی تاکید کند، در قوه قضاییه نیز نسبت به بازبینی این ارزشها توجه کردهایم و برای امسال برنامههای جدی داریم تا امنیت روانی و اجتماعی ارتقا یابد.
نظر شما