به گزارش خبرنگار شبستان، شهیندخت مولاوردی، معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده امروز در همایش مددکاری اجتماعی و مدارای اجتماعی که در دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی، مجتمع ولیعصر (عج) برگزار شد، گفت: مدارا کردن یکی از آموزه های مهم دین مبین اسلام است که همواره مورد تأکید و سفارش بزرگان دینی ما قرار گرفته است چنانچه پیامبر اکرم (ص) در تاکید و سفارش به این مهم آن را همطراز با انجام فرایض و واجبات دینی شمرده و می فرمایند پروردگارم همانگونه که مرا به انجام واجبات فرمان داده با مدارا کردن با مردم نیز فرمان داده است.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده اظهار کرد: بنا بر تعریفی که سازمان بین المللی یونسکو برای مفهوم مدارا در نظر گرفته است مدارا به معنای احترام گذاشتن، پذیرش و درک غنای فرهنگ ما، اشکال و شیوه های انسان بودن است که به وسیله آگاهی، گشودگی، ار تباط و آزادی اندیشه، وجدان و عقاید پرورش می یابد. مدارا هماهنگی در عین تفاوت ها است که تنها یک وظیفه اخلاقی به شمار نمی رود بلکه یک نیاز قانونی و سیاسی است. مدارا فضیلتی است که صلح را امکان پذیر می کند و به جایگزینی فرهنگ صلح به جای فرهنگ جنگ کمک می کند.
وی در ادامه افزود: با توجه به تعریف یاد شده جهتگیری این مفهوم را می توان معطوف به بخش های گوناگون یک نظام اجتماعی از جمله فرهنگ، سیاست و اجتماع دانست.
مولاوردی خاطرنشان کرد: در نهاد فرهنگ می توان مدارا را با توجه به تنوع فرهنگی در هر جامعه مورد واکاوی قرار داد. در جامعه ایران به دو دلیل اساسی مدارای فرهنگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است اول اینکه کشور ما متاثر از فرآیند نوسازی است و این مسئله کشور را عمیقا تحت تاثیر خود قرار داده است از جمله می توان گفت پدیده هایی همچون مهاجرت و ظهور رسانه ها که با شدت گرفتن فرآیند نوسازی در ایران بیشتر شده اند پراکندگی و گستردگی عقاید، رفتارها، آداب و رسوم و خلق و خوها را به همراه داشته است از این رو در جامعه ما مدارا در همه ابعاد خود به ویژه در بعد فرهنگی دارای اهمیت فراوانی است.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده ادامه داد: سوم اینکه به لحاظ تاریخی ایران کشوری است که دارای اقوام، فرهنگ ها، خرده فرهنگ ها و زبان های گوناگون بوده و همین امر جامعه ایران را به لحاظ شناسایی الگوها و عناصر فرهنگی پیچیده ساخته و به تبع آن مدارای فرهنگی را بسیار بااهمیت نموده است از این منظر مدارای فرهنگی را می توان بستر مهمی برای صورت های دیگر از جمله مدارای اجتماعی و سیاسی دانست.
وی اذعان کرد: صورت دیگری از مدارا به عنوان مدارای اجتماعی یکی از اصلی ترین وجوه مدارا است که پذیرش و ترویج آن در جامعه می تواند به عنوان عنصری مهم در تسری صلح و آرامش در حیات اجتماعی جوامع قلمداد شود. به عبارت دیگر مدارای اجتماعی تقاضاهای هر یک از اعضای جامعه برای برخورد خوب با دیگر اعضای جامعه در محیط های اجتماعی و عمومی است که با پذیرش تفاوت های هر شخصی که در جامعه زندگی می کند، شکل می گیرد. مدارای اجتماعی نیازمند این است که همه اعضای جامعه در کنار یکدیگر با آسایش گام بردارند بدون ترس فیزیکی یا حمله هیجانی با خشونت.
وی تصریح کرد: باید توجه داشت مادامی که افراد جامعه ای با یکدیگر متفاوت اند و اغلب دارای اعتقادات هستند با یکدیگر اختلاف پیدا می کنند و اگر قرار باشد بیشتر آنها اهل مدارا نباشند صلح اجتماعی غیرممکن خواهد شد لذا در جامعه ای پیچیده و در حال تاخیر مدارا کردن گریزناپذیر خواهد بود.
وی ادامه داد: اگر گروه های مختلف عقاید متعارضی در زمینه اخلاقی یا سیاسی یا مذهبی داشته باشند و هیچ جایگزینی برای زندگی در کنار هم نیابند بخش عظیمی از سرمایه اجتماعی یک جامعه در کشاکش درگیری ها و خشونت ها به هدر خواهد رفت، اینجاست که مهمترین نقطه اتصال بین مدارا و مددکار رخ می نمایاند.
وی با بیان اینکه تاب آوری روی دیگر مدارای اجتماعی است و به عنوان یکی از راهکارهای شناخته شده مدارای اجتماعی در تعمیق و ترویج آرامش و پیشگیری از خشونت در جامعه مورد تاکید است، افزود: باید پذیرفت در جهان پرپیچ و خم و پرمعادله امروز تاب آوری به عنوان یک راهکار مهم اساسی در عرصه رویارویی با انواع مشکلات و مسایل پیش رو شناخته شده است و مددکار می بایست با آموختن و آموزاندن این مهم آرامش و امنیت را به مخاطبان خود ارزانی کند.
مولاوردی گفت: کشور ما در حوزه مدارای سیاسی وضعیت مناسبی ندارد.
وی در خصوص تاب آوری گفت: در واقع تاب آوری شکل عملیاتی و قابل انتقال مدارای اجتماعی است که بنا بر دانش اجتماعی روز قابل آموزش است از این رو می توان به پیش بینی برنامه هایی کاملا کاربردی و عملیاتی و استفاده از ظرفیت نیروی انسانی ماهر و آموزش دیده آن را به افراد منتقل کرد.
وی در پایان اظهار کرد: معاونت امور زنان و خانواده با درک این راهکار مهم و با استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد در سال گذشته اقدام به اجرای طرح ملی تاب آوری در 4 استان نموده است و در سال 95 به صورت کامل به اجرا درآمد، این اقدام فتح بابی است برای ورود به عرصه های عملیاتی ترویج مدارا و بالا بردن آستانه تحمل در افراد به عنوان کنشگران اجتماعی.
نظر شما