به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، مهندس هوشنگ ملایی در نشست خبری با توضیح این مطلب که سال آبی از مهر ماه تا اواخر شهریورماه سال بعد را شامل می شود، عنوان کرد: در 7 ماهه سال آبی 95-96 به طور متوسط 242 میلی متر بارندگی در هرمزگان شاهد بودیم که بیانگر رشد 52 درصدی بود؛ درحالی که متوسط بارندگی در 50 سال گذشته در سطح استان 183 میلیمتر و در 7 ماه اول هر سال نیز 159 میلیمتر بوده است.
وی، بیشترین رشد بارندگی هرمزگان را مربوط به شهرستان حاجیآباد در شمال استان با 170 درصد رشد اعلام کرد و افزود: علیرغم خشکسالی 16 تا 17 ساله، در سال آبی جاری بارش های خوبی را شاهد بودیم که بواسطه آن بخشی از سدهای این استان آبگیری شد.
مهندس ملایی در ادامه به شعار سال و نقش اقتصاد مقاومتی در توسعه کشور اشاره و بیان کرد: اشتغال و تولید متکی به آب و آب نیز حافظ و نگهدارنده محیط زیست است.
وی با یادآوری اینکه آب در ماندگاری تاریخ هر جامعه ای نقش بسزایی دارد، خاطرنشان کرد: ایران در منطقهای خشک قرار دارد و متوسط بارندگی در استان هرمزگان نیز نسبت به کشور حدود 20 درصد کمتر می باشد، این درحالی است که هرمزگان حدود 71 هزار کیلومترمکعب مساحت دارد و برای این مساحت درمجموع کل منابع آبی که میتوانیم استفاده کنیم اعم از زیرزمینی و سطحی حدود 3.5 میلیارد مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان به وجود یکهزار کیلومتر ساحل و بیش 14 جزیره در این استان اشاره کرد و گفت: رویکرد برنامه ششم توسعه این است که استانهایی که در سواحل دریا قرار دارندحداقل 30 درصد منابع آب شرب خود را از منابع آبشور دریا تأمین کنند.
وی با ذکر این نکته که هم اکنون در استان هرمزگان حدود پنج درصد از منابع آب از طریق آبشیرین کن تأمین میشود، تصریح کرد: این ظرفیت می تواند در توسعه استان و تولید و اشتغال نقش بسیار مهمی داشته باشد.
ملایی در بخش دیگری از سخنان خود به توسعه منابع آب در هرمزگان پرداخت و یادآور شد: در حال حاضر از مجموع 15 رودخانهای که آبهای حاصل از بارندگی را هدایت میکنند و نهایتاً به دریا می ریزند، در مسیر حدود چهار رودخانه سد احداث شده است.
وی از سدهای «سرنی» در شهرستان میناب و «گابریک» در شهرستان جاسک به عنوان دو طرح مهم نام یرد و اظهار کرد: سد سرنی که در سال 97 شاهد آبگیری آن خواهیم بود 30 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و سد گابریک نیز در مرحله مناقصه است.
مهندس ملایی با بیان اینکه مطالعات احداث سد بر روی10 رودخانه دیگر استان هرمزگان که عمدتا آب آنها شیرین است نیز آغاز شده، اذعان کرد: با احداث این تعداد سد، 80 درصد از آب های سطحی در استان مهار خواهد شد.
وی از احداث سدهای کوچک با هدف تغذیه مصنوعی مهار آبهای سطحی را یکی دیگر از برنامه ها ذکر کرد و افزود: امسال شش نوع از این سدها در شهرستان میناب و پارسیان، حاجی آباد و بستک نیز هر کدام یک سد احداث می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان هرمزگان، از ساماندهی حدود 11 هزار هکتار از اراضی دشت میناب به عنوان یکی از پروژههای بزرگ استان نام برد و عنوان کرد: دشت میناب از بزرگترین دشتهای استان است که بیش از 20 درصد مساحت دشتهای استان را در بر گرفته است و برای ساماندهی کانال های انتقال آب در این دشت که از قدمتی بالای 35 سالبرخوردار است، کار لوله گذاری برای جلوگیری از تبخیر و هدررفت آب انجام می شود.
ملایی با بیان اینکه کار ساماندهی دو هزار و 600 هکتار از اراضی دشت میناب با اعتبار 200 میلیارد ریال آغاز شده، تصریح کرد: برای اتمام کل پروژه به اعتباری بیش از 150 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی، زه کشی و اجرای شبکه آبیاری سد شمیل و نیان را از دیگر طرح های حوزه آب اعلام کرد و گفت: طرح بزرگترین مجموعه گلخانه ای کشور با ظرفیت300 هکتار و قابل توسعه تا یکهزار هکتار در منطقه دشت شمیل در مرحله مناقصه قرار دارد و عملیات اجرایی آن تا قبل از فصل تابستان شروع می شود که این طرح نقش مهمی در توسعه خواهد داشت.
این مقام مسئول؛ آغاز عملیات اجرایی طرح ساماندهی کانالهای انتقال آب چشمه سبزپوشان شهرستان حاجی آباد به روستاهای گنج، برآفتاب و ...، طرح انتقال آب سد جگین با احداث 240 کیلومتر خط لوله در مناطق حاشیه مکران و نوسازی خط اول انتقال آب به بندرعباس را از دیگر برنامه های این شرکت برشمرد.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی نوسازی خط اول بندرعباس توسط چهار پیمانکار در چهار قطعه و با اعتبار 80 میلیارد تومان دنبال می شود، خاطرنشان کرد: امسال بنا داریم محدوده 20 تا 30 کیلومتری این خط لوله از جلابی تا دو راهی میناب را نوسازی کنیم.
مهندس ملایی همچنین از وجود 17 هزار چاه آب در استان هرمزگان خبر داد و تصریح کرد: حدود پنج هزار و 600 چاه غیر مجاز نیز در استان وجود دارد که به طور میانگین سالیانه 130 تا 140 میلیون لیتر آب از آنها برداشت می شود و طی سال های گذشته 400 تا 500 چاه غیرمجاز در هرم زگان پلمب شده است.
وی در بخش پایانی سخنان خود با بادآوری اینکه نیمی از آب شهر بندرعباس توسط سد میناب و نیم دیگر از طریق سد شمیل و نیان تامین می شود، بیان کرد: با توجه به بارندگی های خوب امسال همچنان 60 درصد از حجم سد میناب خالی است و تنها 40 درصد آن آبگیری شده است.
نظر شما