خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بسياري از كشورهای در حال توسعه، اقتصادی تک محصولی دارند و در مسیر توسعه همه جانبه خود یکی از مهمترین برنامه هایی را که دنبال می کنند، دور شدن از صادرات تک محصولی و اقتصاد تک محصولی است. این محصول در کشورهای حوزه خلیج فارس نفت و گاز ودر دیگر کشورهای جهان محصولاتی نظیر پنبه در مصر، قهوه در برزیل و مس در شیلی است.
بنابراین گزارش، بزرگترین عیب اقتصاد تک محصولی این است که با نوسانات بازار آن محصول اقتصاد آن کشور هم دچار نوسان و غالبا بحران و صدمات بزرگ اقتصادی می شود به همین دلیل تمام کشورهایی که به گونه ای در حال توسعه هستند و دارای اقتصادی تک محصولی هستند، به دنبال صادرات محصولاتی غیر از آن محصول غالب هستند. این محصول در کشورمان نفت و گاز است به همین دلیل به صادرات هر نوع کالایی غیر از نفت و گاز صادرات غیر نفتی می گویند. کشورمان در راستای کاهش وابستگی به صادرات نفتی و درآمد حاصل از آن برنامه ریزی های بسیاری انجام داده است و در این مسیر گام های اساسی برداشته تا جایی که شاهد افزایش صادرات غیرنفتی هستیم و صادرات محصولات غیر نفتی ایران سال 94 از مرز 44 میلیارد دلار گذشت که این امر نشان از رشد 3/5 درصدی نسبت به مدت مشابه قبل است.
این گزارش می افزاید: محمدرضا مودودی، معاون سازمان توسعه تجارت کشور در این زمینه به ایرنا گفته است: "میزان صادرات غیرنفتی در سال 95 نسبت به برنامه پیش بینی شده،16درصد فاصله دارد. برای تحقق اهداف پیش بینی شده، باید در برنامه تولید داخل تجدید نظر شود تا صادرات افزایش یابد. در سال جاری این کار با توجه به ظرفیتهای موجود انجام خواهد شد. در سالی که به فرموده رهبر معظم انقلاب به نام اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نام گذاری شده است، توسعه صادرات را به شکل جدی دنبال می کنیم."
یادآور می شود: کشور با اجرای برجام در شرایط بهتری نسبت به دوران تحریم قرار دارد و باید از این فرصت برای ایجاد بسترهای مناسب توسعه صادرات محصولات و کالاهای ایرانی استفاده کرد.
نظر شما