دکتر لیلا وصالی، مدرس دانشگاه و پژوهشگرسواد رسانه ای در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: رسانه های دیجیتال مانند هر امکان و ابزار جدید دیگر تنها یک وسیله هستند و به خودی خود و بسته به خواستگاهی که دارند ارزش گذاری نمی شوند. البته در مورد اینترنت نکته مورد توجه وجود سرورهای اصلی در کشورهایی است که از اطلاعات مردم سواستفاده می کنند و حریم خصوصی را نقض می کنند، در مورد بازی های وارداتی هم تفاوت فرهنگی موجود و تفکر حاکم بر بازی های غیربومی، دغدغه اصلی کشورهای استفاده کننده است، اما به جز این ها خود ابزارهای تکنولوژیک، به خودی خود یک وسیله هستند که نحوه استفاده از آنها می تواند ملاک ارزشمندی یا بی ارزشی باشد.
وی افزود: مسلما استفاده هدفمند و به جا از محصولات تکنولوژیک و دیجیتال، مانند امکانات دیگری که پیشرفت تکنولوژی در اختیار بشر قرار داده است می تواند ما را به شاخص های پیشرفت نزدیک تر کند.
وی توضیح داد:امکان تبادل اطلاعات، تبادل سریع مقالات و کتاب های الکترونیک، اشتراک فایل های صوتی و تصویری از واقعیت های مراسم مذهبی، فرهنگی ایران، معرفی چهره واقعی از توانمندی ها و داشته های فرهنگ غنی ایرانی اسلامی و نمایش اهداف و چهره واقعی انقلاب اسلامی ایران، می تواند از دستاوردهایی باشد که امکان تبادل آزاد و سریع اطلاعات در فضای سایبری برای ما فراهم کرده است و با بومی سازی سواد رسانه ای می توانیم به این مهم دست یابیم.
این استاد علوم ارتباطات بیان کرد: تاکنون اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است، فرزندان ایران سعی در استفاده درست از امکانی دارند که در دسترس آنها قرار دارد اما مسلما حجم تولید اطلاعات و محصولات مرتبط با فرهنگ هر کشور مانند فیلم و کلیپ و مانند اینها، از جانب کشورهای سازنده تکنولوژی بیش تر است، زیرا مسلما چه متولیان فرهنگی و چه کاربران اینترنتی آنها سال پیش از ما به این امکان دسترسی داشته و به کار تولید محتوا مشغول بوده اند.
مدیر گروه مجازی سواد رسانه ای در ادامه تصریح کرد: در واقع اگرچه بتوان گفت گاهی هدف آنها سرزیر محصولات و غلبه فرهنگی بر کشورهای مصرف کننده هم نبوده باشد، اما به دلیل بالا بودن میزان محتواهای به اشتراک گذاری شده آنها در فضای سایبری و زمان و و میزان دسترسی بیش تر به طور ضمنی این اتفاق می افتد و در کشورهای مصرف کننده اطلاعات، تاثیرپذیری از فرهنگ تولید کننده محتوا نیز اتفاق می افتد.
وی با بیان اینکه به هر شکل امروزه این ابزار در دسترس کشورهای مصرف کننده نیز هست افزود: اگرچه مانند دوندگانی هستیم که تیر شروع مسابقه برای حریفان ما خیلی پیش از ما شلیک شده، اما همچنان فرصت داریم که از این فضا با استفاده درست و هدفگذاری شده در جهت نیل به اهداف عالی انسانی و اسلامی حرکت کنیم. سواد رسانه ای بومی سازی شده می تواند در دستیابی به چنین اهدافی یک کتالیزور یا سرعت بخش مناسب باشد که به ما در شیوه صحیح استفاده از این فضا و امکانات کمک کند.
نظر شما