خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تخم ماهیان خاویاری و از گرانترین غذاهای جهان است. دریای خزر به عنوان بزرگترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تأمین میکند. فیلماهی، تاسماهی روسی یا چالباش، تاسماهی ایرانی یا قرهبرون، ماهی شیب و ماهی ازونبرون یا سوروگا، گونههای اصلی ماهیان خاویاری دریای خزر هستند. در ایران کرانههای شرقی دریای خزر بویژه سواحل بندر ترکمن (از خلیج حسنقلی تا میانکاله) مهمترین محل صید ماهیان خاویاری میباشد که به تنهایی نیمی از خاویار ایران در آنجا استحصال میشود. ۹۳ درصد از ذخایر ماهیان خاویاری جهان در دریای خزر موجود است و مدیریت حفظ و تکثیر و رها سازی ماهیان خاویاری دریای خزر نیز با ایران است. ایران سالانه در حدود ۲۰ تا ۲۲ میلیون بچه ماهی خاویاری از گونه قره برون را در دریا رها میسازد.
بنابراین گزارش، کشورمان از آنجا که یکی از بزرگترین کشورهای صادر کننده خاویار به جهان است برنامه ریزی های ویژه ای را برای افزایش صادرات این محصول در شرایطی که ارتباط ایران با سایر کشورها بیش از گذشته شده است در دستور کار خود قرار داده است و رد حال حاضر در راستای افزایش تولیدات در این بخش عملیات اجرایی بزرگ ترین پایانه صادراتی ماهیان خاویاری کشور در مازندران آغاز شده است.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه خبر داده است: " عملیات اجرایی بزرگ ترین پایانه صادراتی محصولات خاویاری و شیلاتی کشور در منطقه ساحلی چپکرود شهرستان جویبار آغاز شد. این طرح با سرمایه گذاری 2 هزار و 220 میلیارد ریال اجرایی می شود. بر اساس آمار شیلات مازندران پارسال یکهزار و 500 کیلوگرم خاویار در استان تولید و 272 کیلوگرم آن صادر شد. درمجموع سال گذشته بیش از پنج هزار تن انواع آبزیان از جمله گوشت خاویاری به ارزش 24میلیون دلار از استان مازندران صادر شد."
یادآور می شود: سالانه بیشتر از 90 درصد خاویار و ماهیهای خاویاری جهان در دریای خزر تولید میشود و با توجه به ارزش بالای آن یکی از منابع بالای درآمدی برای صادرکنندگان است. در سال 2007 میلادی سهمیه صید ماهیهای خاویاری در کشورهای حوزه دریای خزر یکهزار و 71 تن اعلام شد. از این میزان 450 تن سهم ایران ، 286 تن سهم روسیه ، 182 تن سهم قزاقستان ، 90 تن سهم آذربایجان و 63 تن سهم ترکمنستان بود. ایران اجازه دارد 47 درصد از تولید خود را به بازارهای صادراتی عرضه کند. طبق این قانون کشور روسیه 4/26 درصد ، قزاقستان 5/14 درصد، آذربایجان 3/7 درصد و ترکمنستان 8/4 درصد از تولید خاویار و ماهی خاویاری خود را به بازارهای جهانی عرضه خواهد کرد.
نظر شما