خبرگزاری شبستان – یاسوج:
عبادت در ايام اعتکاف برای همه کسانی که يک بار معتکف شده اند فراموش نشدنی است، در ايام اعتکاف ما ميهمان هستيم و ميزبان خالق کريم، اگر ميهمان خوبی هم نباشيم صاحب خانه با فضل و کرم خود همه را راضی و خشنود نگه می دارد و خاطره خوشی از اين ميهمانی در دل ما به يادگار می ماند که فراموش شدنی نيست، خاطره ای که قلم از بيان اين حالت روحانی قاصر است.
همه عبادت ها علاوه بر احکام و آدابی که در مرحله اعمال ظاهری و يا نيّت دارا هستند، رموز و اسراری را نيز در بر دارند که جز اهل شهود و معرفت به آن دست پيدا نمی کنند.
برپایی سنت اعتکاف در ایران در طول تاریخ کم و بیش رواج داشته، ولی از پیشینه آن در ایران قبل از دوران صفویه، مطالب زیادی در دست نیست.
در دوران صفویه به همت شیخ لطف الله میسی و شیخ بهائی، در 2 پایتخت صفویه، یعنی قزوین و اصفهان آئین اعتکاف برگزار می شد.
پس از آمدن آیت الله عبدالکریم حائری یزدی به شهر مقدس قم و تأسیس حوزه علمیه قم در جوار حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها)، سنت الهی اعتکاف جان تازه ای گرفت.
این سنت الهی که در طی چند قرن بعد از دوران شیخ لطف الله و شیخ بهائی، کم رنگ شده بود جان تازه ای گرفت، اما حکومت خشن رضاخانی را نیز در برابر خود داشت.
پس مردانی نستوه می طلبید تا در احیای سنت محمدی صلی الله علیه و آله و سلم همت کند.
عالم ربانی میرزا مهدی بروجردی در سده اخیر پایه گذار این سنت حسنه در شهر قم بود و به تدریج این سنت اسلامی در دیگر مناطق ایران فراگیر شد.
اکنون در صدها مسجد شهرهای مختلف ایران و 40 کشور در روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم رجب، مراسم اعتکاف برپا می شود.
اعتکاف در قرآن کریم
با نگاهی به آیات آسمانی قرآن کریم جایگاه اعتکاف در بین پیامبران و ادیان الهی آشکارتر می شود.
در سوره های اعراف آیه 138، طه آیه های 91 و 97، انبیاء آیه 52، شعرا آیه 71، حج آیه 25، بقره آیه های 125 و 187 خداوند در قرآن کریم خطاب به حضرت ابراهیم (علیه السلام) و اسماعیل (علیه السلام) فرمان می دهد که: (به خاطر بیاورید) هنگامی که خانه کعبه را محل بازگشت و مرکز امن و امان برای مردم قرار دادیم.
برای تجدید خاطره از مقام حضرت ابراهیم (علیه السلام)، عبادتگاهی برای خود انتخاب کنید، ما به ابراهیم (علیه السلام) و اسماعیل (علیه السلام) امر کردیم که خانه مرا برای طواف کنندگان، مجاوران، رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید.
لحظه به لحظه و ثانیه به ثانیه به پایان روزهایی با ارزش و ناب با زمزمه ای عاشقانه نزدیک می شویم.
روزهایی که باید تنها خودت را در یک کوله پشتی به نام خلوت با معبود پیچید و چند روزی را میهمان ویژه خالق خود شد.
میهمانی که میزبان آن حتی اگر با لباس چرکین گناه و معصیت به میهمانی اش رفته باشی، ثانیه به ثانیه ما را در آغوش پر محبت خودش می گیرد و نوازش می دهد.
چه دل انگیز است لحظه های ناب دعاهای عاشقانه بندگان و چه لذت بخش است نماز هایی که سرا پا وجودت را به خالق بی همتا وصل می کند.
چه قدر زیباست که چند روز جز نور نفس نکشی، جز نور نگویی، جز نور نشنوی، جز نور نبینی، جز نور... نور... نور و نور یعنی شاعرانه ترین تجلی خداوند بر زمین و نور یعنی خاطره سه روز با ابدیت نماز خواندن.
حمید برازش، مدیرکل تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: آئین معنوی اعتکاف ویژه برادران همچون سال های گذشته 13، 14و 15 رجب در مسجد جامع صاحب الزمان (عجل الله تعالی فرجه شریف) یاسوج در حال برگزاری است.
برازش، عنوان کرد: امسال 150 مسجد برای برگزاری این مراسم معنوی در نظر گرفته شد که پیش بینی حضور 14 هزار نفر در این مراسم معنوی را داشتیم.
وی با اشاره به همکاری همه نهادهای فرهنگی برای برگزاری مراسم اعتکاف، اضافه کرد: برنامه های متنوعی از جمله محافل انس با قرآن در پایگاه های پرجمعیت با حضور چهره های قرآنی کشوری، توزیع بسته های فرهنگی، بحث اصلاح نماز، برگزاری جشن میلاد حضرت علی(علیه السلام)، اعمال ام داوود و برگزاری ویژه برنامه وفات حضرت زینب (سلام الله علیها) از برنامه های فرهنگی مورد نظر در اعتکاف بود.
این مسئول فرهنگی و تبلیغی کهگیلویه و بویراحمد، به دعوت از هشت مبلغ محوری و کشوری برای شهرستان های هشت گانه استان اشاره و عنوان کرد: 50 نفر از مبلغان بومی برای اقامه نماز جماعت در مساجد کهگیلویه و بویراحمد حضور دارند.
برازش، به پایگاه های دانشجویی اعتکاف اشاره و یادآور شد: پنج پایگاه اعتکاف دانشجویی در مرکز استان برای دانشجویان در نظر گرفته شد.
آیت الله سیدشرف الدین ملک حسینی، نماينده ولي فقيه در استان کهگیلویه و بویراحمد از اعتکاف به عنوان عبادتی پرفضيلت در دين اسلام نام برد و گفت: فضيلت خدمت به معتکفين کمتر از اصل اعتکاف نيست و خدمت به معتکفين توفيقی است که خداوند به بندگان خاص اعطا می کند.
آيت الله ملک حسینی، گفت: برگزاری پرشور اعتکاف در همه شهرها و روستاها از برکات انقلاب اسلامی است و همه ما وظيفه داريم اين سنت فراموش شده را احياء کنيم.
نماینده مردم کهگیلویه و بویراحمد در مجلس خبرگان رهبری، يکی از اهداف بنيان خانه خدا و مساجد در روی زمين را برگزاری اعتکاف در آن دانست و تصريح کرد: اعتکاف نوعی میهمانی خدا است که خداوند خانه خود را محل اين میهمانی قرار می دهد.
آیت الله سیدعلی اصغر حسینی، امام جمعه یاسوج هم، گفت: اعتکاف در نظام جمهوری اسلامی ايران درخشش و نمود قابل توجهی پيدا کرد، در حالی که در سال های گذشته از پيروزی انقلاب اسلامی چندان به اين آئين مهم دينی توجه نمی شد.
آیت الله حسینی، عنوان کرد: مردم عادی قبل از پيروزی انقلاب اسلامی در مساجد حضور چندانی برای برپایی آئين اعتکاف نداشتند و بيشتر معتکفان نيز از طلبه ها بودند؛ اما امروز استقبال از اين آئين هر سال بيش از گذشته می شود.
وی یادآور شد: در اين سال ها هر چه به پيش می رويم، شمار معتکفان در کشور بيشتر می شود و اين امر حاصل و برکت نظام اسلامی است.
رئیس شورای فرهنگ عمومی کهگیلویه و بویراحمد، حضور در اعتکاف را معادل طواف خانه خدا دانست و تاکيد کرد: اعتکاف باعث پاکی روح و روان می شود.
آیت الله حسینی، اضافه کرد: در قرآن، اهميت و فضيلت اعتکاف و آداب آن مورد بررسی و سپس به مقايسه بين میهمانان خدا در مسجدالحرام، ماه مبارک رمضان و ايام اعتکاف پرداخته و در پايان مسئوليت اجتماعی معتکفان نسبت به ديگران مورد تاکيد قرار گرفته است.
حجت الاسلام قاسم مقدم، مسئول دفاتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد هم گفت: اعتکاف، بهترين فرصت خلوت با معبود و عبادت عارفانه توام با تفکر است.
وی یادآور شد: اعتکاف آميزه ای از چند عبادت با فضيلت روزه داری، دعا، نماز در مسجد، جهاد با نفس، چشم پوشی از گناه و شب زنده داری است.
مقدم در ادامه، با بیان اینکه امسال حدود 460 نفر معتکف دانشجو داریم، ابراز داشت: از این تعداد 130 نفر معتکف در دانشگاه یاسوج، 100 نفر در دانشگاه علوم پزشکی، 100 نفر در دانشگاه آزاد و 70 نفر از پسران در مسجد امام حسین (علیه السلام) و 60 نفر از خواهران نیز در مسجد امام حسن عسکری (علیه السلام) معتکف هستند.
نظر شما