حجت الاسلام محمدصادق کفیل، معاون فرهنگی بنیاد حضرت مهدی موعود (عج) در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در رابطه با بهره گیری از فرصت اعتکاف برای نهادینه کردن صفات منتظران در وجود خود اظهار کرد: اعتکاف تجلی صفات توحیدی یعنی ورود معتکف به خانه خدا است و در خانه خدا خوشامدگو شخص خداوند است به عبارت دیگر ورود معتکف بر خدا و در خانه خداست و توقف او نیز در حریم حضرت حق است. خلوت او نیز با خدا و به میزبانی خدا و در خانه خدا است.
وی افزود: اصولا همه چیز اعتکاف بوی خدا می دهد بنابر این، نگاه به اعتکاف باید جامعی باشد یعنی اعتکاف فقط نماز و روزه نیست بلکه تمرینی است برای کسب صفات توحیدی. در اعتکاف به انسان نشان داده می شود که می تواند به این صفات برسد یا به عبارتی اعتکاف، چشیدن صفات حق است.
حجت الاسلام کفیل تصریح کرد: وقتی انسان در این فضا وارد شد همه چیز رنگ خدایی دارد در همه ابعاد یعنی از حیث اخلاقی نیز انسان به همین صفات می رسد، آنجا دیگر فضای کینه، اختلاف و تنش نیست. وقتی با یک نگاه دقیق به اعتکاف بنگریم می بینیم که اعتکاف نماد کوچکی از ظهور در عصر غیبت است.
اعتکاف خلوت قائمانه است
معاون فرهنگی بنیاد حضرت مهدی موعود (ع) ادامه داد: اعتکاف قعود نیست بلکه قیام و خلوت قائمانه است. خلوت قائمانه یعنی خلوتی که خواب نیست. گاهی انسان در خلوت می خوابد اگر قرار باشد انسان بخوابد می تواند سه روز در خانه بخوابد یعنی اگر کسی بخواهد از دیگران جدا شود و عزلت بگیرد و استراحت کند که خانه، مناسب است اما اعتکاف خلوت قائمانه است یعنی خلوتی که انسان می ایستد، حرکت می کند. امروز پرکارترین افراد معتکفین هستند و باید هم این گونه باشد. عبادتی که معتکف در اعمال ام الداود انجام می دهد هیچکس در طول سال در هیچ زمانی و در هیچ جا چنین عبادتی ندارد. این همه تلاوت قرآن، ذکر، نماز، نماز شب و...
حجت الاسلام کفیل یادآور شد: بنابراین فرد در اعتکاف پویا است، حرکت کرده و ثانیه ها را رصد می کند. اصل اعتکاف نمادی از دوره ظهور است. در دوره ظهور نیز تنها حضرت مهدی (ع) قیام نمی کند بلکه همه قائم اند چرا که عصر ظهور عصر قائم بودن است، عصر نشستن، عزلت و کناره گیری نیست بلکه زمان حرکت است.
آن زمان که در اتصال با حضرت حق انقطاعی رخ نمی دهد زمان ظهور است
کارشناس مهدوی در ادامه با اشاره به برخی از ویژگی های اعتکاف گفت: ما در فضای اعتکاف به این فکر می کنیم که خدایا چه زمانی می شود که کل گیتی چنین شود یعنی صفا و صمیمیت، انس و یکدلی، دوری از نزاع ها و اختلافات، به یاد هم و با هم بودن، اتحاد و همدلی که همه از صفات عصر ظهور است در اعتکاف نیز دیده می شود. معتکف همواره فکر می کند چه وقت خواهد شد که این اتفاق در کل جهان رخ دهد.
معاون فرهنگی بنیاد حضرت مهدی موعود (ع) در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: نگاه دوم به اعتکاف این است که وقتی به کسی می گویید که تو سه روز میهمان لایق خدا شدی یعنی دعوت کننده تو خدا بوده و در خانه خود سه روز از تو پذیرایی کرده حال از خدا چه می خواهی؟ معتکف عملا بر اساس افقی که در زندگی تعریف کرده از خدا طلب می کند. شیوه طبیعی آن است که انسان در اعتکاف خدا را می خواهد یعنی می گوید خدایا! حال که به من اجازه داده ای و من سه روز با تو بودم پس خودت را می خواهم یعنی همیشه با تو بودن را طلب می کنم.
وی در ادامه به توضیح این خواسته معتکفین پرداخت و گفت: اکنون اتصال به خدا، اتصال مقطعی است و همه نگرانی معتکف از قطع اتصال است یعنی او دوست ندارد که این اتصال منقطع شود. آن زمان که در اتصال با حضرت حق انقطاعی رخ نمی دهد زمان ظهور حضرت مهدی (ع) است.
دعای معتکف برای فرج است
وی ابراز کرد: اصولا در زمان ظهور و حکومت حضرت حجت(عج)، انسان در اتصال به حضرت حق رشد می کند. ما الان در دوره غیبت متصل و منقطع می شویم و گاهی قطع ما وصل ما را نیز از بین می برد. حسب وضعی اعتقاد این است که این اتصال باقی می ماند و دوام دارد. اگر معتکف سه شب بیدار می شود و نماز شب می خواند ممکن است بعد از اعتکاف از این نماز شب جدا شود اما در عصر ظهور اینگونه نیست بلکه همیشه سحر و مناجات و عبادت و ... برقرار است و چون این حالت دوام دارد، رشد را نیز به دنبال خواهد داشت.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تاکید کرد: معتکف به دنبال آن است که با خدا باشد و از خدا جدا نشود، در خانه، در دانشگاه، در مغازه، در محل کار و ... و این همیشه با خدا بودن را دنبال می کند و چون به دنبال قاعده دوام اتصال و دعای او نیز دعا برای ظهور است.
وی افزود: یعنی می گوید خدایا! من می خواهم همیشه با تو باشم، به او گفته می شود که این همیشه با خدا بودن، با ظهور حضرت مهدی (ع) رخ می دهد. پس دعا می کند که ظهور را درک کند، دعا می کند که ظهور زودتر اتفاق بیفتد.
حجت الاسلام کفیل گفت: تمام نگرانی معتکف این است که حالا که خود پیوند توحیدی دارد برای آنها که نیامده اند غصه می خورد اما در عصر ظهور چون همه جا و همه کس از خدا می گویند، بنابر این، کسی که در اعتکاف هم شرکت نکرده از خدا می گوید، پس برای معتکفین هم غصه ای وجود ندارد. به همین جهت چون معتکف تا حدودی فضای ظهور را می چشد و می فهمد در فضای اعتکاف نیز به شدت به دنبال ظهور است.
دعای ظهور باید در اعتکاف اصل باشد نه در حاشیه
معاون فرهنگی بنیاد حضرت مهدی موعود (ع) در ادامه سخنان خود تاکید کرد: اگر معتکف به دنبال خدا، دنبال رشد، دنبال پیشرفت و ... می گردد هر آنچه که می خواهد با حضور ولی نعمت اش در دسترس او قرار می گیرد، پس دیگر به دنبال خواسته های پراکنده نیست نمی گوید این را می خواهم آن را می خواهم بلکه مقصد را طلب می کند و با طلب مقصد همه اینها برای او محقق می شود.
وی در رابطه با اعمال ام داود که در روز سوم از اعتکاف رجبیه انجام می شود، تصریح کرد: اعمال ام داود باید در روز سوم انجام شود سیر حضرت حق همیشه همین گونه است یعنی نتیجه در آخر کار است اول باید آماده شد، برنامه ریزی کرد، یک یا 2 یا 3 روز با خدا بودن را چشید و همین که انسان به این تجربه دست یافت در اعمال ام داود آن را طلب می کند به همین دلیل دغدغه اصلی معتکفین در عصر نیمه رجب دغدغه فرج است. فضای اعتکاف و اعمال ام داود باید فضای ظهور شود باید ضجه فرج باشد که هر آنچه می خواهیم در فرج حضرت مهدی(عج) است.
حجت الاسلام کفیل در پایان تاکید کرد: ما اگر این فضا را ایجاد کنیم و دعای فرج برای معتکفیان اصل باشد نه حاشیه، می توان گفت به نتیجه رسیده ایم بنابراین خوشا به حال کسی که معتکف شود فقط برای اینکه برای فرج دعا کند یا به تعبیر دیگر قدری از لذت دوران ظهور را بچشد تا بتواند برای آن دعا کند.
نظر شما