به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، بررسی وضع تحریم های جدید آمریکا علیه روسیه و ایران، اردن سفیر ایران را احضار کرد، سعودی علاقه ای به ترک مخاصمه با تهران ندارد، همه چیز در خصوص تحویل S۳۰۰ به ایران برخی از اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
روبیو: واشنگتن باید قرارداد بوئینگ با ایران را لغو کند
سناتور مارکو روبیو میگوید که آمریکا باید کشورهایی که از سوریه حمایت میکنند را تحریم کند.
وی در مصاحبه با شبکه ای بی سی افزود: آمریکا باید به طور فزایندهای تحریمها علیه ایران و روسیه که به بشار اسد کمک میکنند را افزایش دهد. وی با اشاره به قرارداد 3 میلیارد دلاری هفته گذشته بوئینگ با یک شرکت ایرانی تصریح کرد که به ویژه قرارداد بوئینگ با ایران باید لغو شود.
شرکت هواپیمایی آسمان هفته گذشته از امضای قرارداد خرید 30 فروند هواپیمای بوئینگ با این شرکت آمریکایی خبر داد.
سناتور ارشد آمریکایی همچنین به کاخ سفید تاکید کرده که توان هوایی سوریه باید مهار شود.
وی با انتقاد از اظهارات رکس تیلرسون درباره اینکه گفته بود هدف واشنگتن نابودی داعش است نه بشار اسد تاکید کرد از نظر من بشار اسد و داعش دو روی یک سکه هستند.
اردن سفیر ایران را احضار کرد
وزارت امور خارجه اردن روز یکشنبه از احضار سفیر ایران در امان در اعتراض به آنچه اظهارات غیرقابل قبول سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نامید، خبر داد.
وزارت امور خارجه اردن در اظهاراتی واهی مدعی شد که «ایران باید به حسن همجواری با کشورهای عربی و عدم دخالت در امور داخلی آنها و احترام به قوانین بین المللی در رویکرد خود نسبت به این کشورها پایبند باشد».
لازم به ذکر است که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به اتهامات پادشاه اردن علیه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با یک روزنامه آمریکایی، این اظهارات را نسنجیده و سخیف توصیف کرده بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان افزود: به نظر می رسد پادشاه اردن در تعریف تروریسم دچار یک اشتباه راهبردی و اساسی است و تعابیر به کار رفته در اظهارات ایشان به سادگی نشان دهنده بی مایگی و عمق اندک نگاه وی به تحولات منطقه است. صواب آن است که ایشان در ابتدا به آمارهای رسمی منتشر شده از تروریست های اردنی که به داعش و دیگر گروههای خونریز و جاهل می پیوندند اندک توجه و نگاهی داشته باشد و سپس درباره ایران که در خط مقدم مبارزه با تروریسم و افراطی گری و برای تحکیم امنیت تمام منطقه تلاش و مجاهدت می کند، اظهار نظر کنند.
بررسی وضع تحریم های جدید آمریکا علیه روسیه و ایران
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا دستور داد تا تحریم های جدید علیه ایران و روسیه به خاطر مسئله سوریه، وضع شود.
«نیکی هیلی» نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل با اعلام این مسئله گفت: وضع این تحریم ها اکنون در حال بررسی است.
سعودی علاقه ای به ترک مخاصمه با تهران ندارد
ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه خارومیانه روی خوشی در روابط خود نمی بینند. از یک سو بحران یمن و از سوی دیگر حمله آمریکا به پایگاه هوایی الشعیرات نشان داد که طرفین مواضع متفاوتی در خصوص آینده تحولات منطقه ای اتخاذ کرده اند.
آمریکایی ها با حدود ۲۰ راکت به این پایگاه هوایی حمله کرده اند که روسیه را نیز پیش از این حمله مطلع کرده و مسکو سامانه های ضد موشکی خود را که قادر بودند این راکت ها را خنثی کنند از مدار خارج کرده بود. این نشان می دهد آنچه در حمله آمریکا به سوریه رخ داده است بیش از آنکه در صحنه عملیاتی قابل ارزیابی باشد یک نمایش خانگی جذاب برای مخاطبان آمریکایی است که از آنچه در کارزای سیاسی این کشور رخ می دهد اکنون کمی کسل شده و می خواهند در فضای بین المللی شاهد نمایش جدیدی باشند.
در همین حال نباید از نظر دور داشت که عربستان سعودی بیش از آنکه به دنبال همگرایی منطقه ای باشد به دنبال یافتن متحدان در خارج از منطقه خاورمیانه است و با نزدیکی و خرید های نظامی از روسیه و از همکاری با آمریکا می خواهد در تنوع بخشی در سیاست خارجی خود نشان دهد که یک پادشاهی عملگرا با استاندارد های بین المللی است.
عربستان سعودی تلاش دارد تا نشان دهد با جمهوری اسلامی ایران دارای تضاد های ژئوپلیتیکی است که این مساله در نهایت ایران را یک بی ثبات کننده امنیت منطقه ای معرفی کرده و ریاض را به یک ثبات دهنده منطقه ای مبدل می کند.
«اسلام آباد» اقدامی علیه ایران انجام نخواهد داد
«ناصر جنجوعه» مشاور امنیت ملی نخست وزیر پاکستان نیز پس از سایر مقامات این کشور طی اظهاراتی اعلام کرد که «راحیل شریف» فرمانده سابق ارتش این کشور هرگز در غالب ائتلاف نظامی عربستان سعودی، اقدامی علیه ایران انجام نخواهد داد.
لازم به ذکر است که پس از پذیرش فرماندهی ائتلاف به اصطلاح ضد تروریسم عربستان، مقامات این کشور یکی پس از دیگری در راستای رفع نگرانی های ایران اعلام کردند که اسلام آباد هیچ گاه اقدامی علیه ایران انجام نخواهد داد.
«خواجه محمد آصف» وزیر دفاع، «تهمینه جنجوعه» سرپرست و «نفیس زکریا» سخنگوی وزارت خارجه پاکستان طی اظهاراتی جداگانه اعلام کردند که ائتلاف نظامی عربستان علیه هیچ کشوری نیست و تنها برای مبارزه با داعش و تروریسم تشکیل شده است.
آنها همچنین اعلام کردند که پاکستان در غالب این اتحاد، هیچ اقدامی را علیه ایران انجام نخواهد داد و هیچ گونه منازعه مرزی با این کشور ندارد.
پیش از این مقامات پاکستان بارها اعلام کرده بودند که با توجه به اینکه روابط تهران- اسلام آباد تاریخی است و از دیگر سو نیز پاکستان و عربستان روابط دوستانه و برادرانه ای با یکدیگر دارند، اسلام آباد برای کاهش تنش ها بین ریاض و تهران تمام تلاش خود را انجام می دهد و این مهم منافع خود پاکستان را نیز تامین می کند.
متهم شدن بانکدار ترکیهای به نقض تحریمهای ایران
هفته گذشته یک بانکدار ترکیه ای در فرودگاه نیویورک بازداشت شد. او از سوی دادگاه آمریکا به همکاری با ایران برای پولشویی و دور زدن تحریم های بین المللی متهم شده است.
اتهامات وارد شده به مهمت (محمد) هاکان آتیلا، معاون مدیر کل "بانک خلق" ترکیه، یکی از بزرگ ترین بانک های این کشور، در واقع یک اقدام برای افزودن وی به عنوان شاهد در پرونده موجود علیه رضا ضراب، تاجر ترکیه ای- ایرانی، است.
آتیلا به کمک کردن به ضراب در مخفی سازی تبادلات مالی از جانب ایران به عنوان تبادلات مربوط به مواد غذایی که در تحریم ها قرار نداشتند، متهم شده است.
وی در حال حاضر در یک زندان نگهداری می شود و قرار است هفته آینده در دادگاه فدرال نیویورک حاضر شود.
آتیلا به توطئه برای فریب دادن آمریکا و به توطئه برای نقض تحریم های آمریکا علیه ایران متهم شده است.
پرونده ضراب نیز به موضوعی بسیار پرحاشیه در آمریکا تبدیل شده است که روابط میان آمریکا و ترکیه را خدشهدار کرده است. ضراب تاکنون "رودی جولیانی" شهردار سابق نیویورک و دادستان سابق آمریکا را استخدام کرده تا از جانب وی با اردوغان و مقامات آمریکایی مذاکره و راهحلی برای پرونده او پیدا کنند.
اوایل هفته جاری یک قاضی دستور داد تا فعالیت های دو فرد انتخاب شده از سوی ضراب تحت نظر قرار گیرد و بررسی شود که چه کسی هزینه های مالی آنها را برای کمک به او پرداخت می کند.
ایران تصمیم هند برای کاهش خرید نفت را تلافی کرد
جمعه گذشته منابع هندی از کاهش واردات نفت از ایران به منظور فشار به تهران برای دریافت امتیاز توسعه میدان گازی «فرزاد ب» خبر دادند.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ظهر روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیأت دولت در این رابطه گفت: «هند از مشتریهای خوب ما است و علاقه داریم روابطمان را با این کشور توسعه دهیم. اگرهم این میزان را کاهش دهند مشکلی نداریم، زیرا ما مشتریهای زیادی داریم و تقاضا برای نفت ما بیش از ظرفیت فعلی صادراتی ما است.»
در همین راستا پایگاه خبری پی تی آی امروز به نقل از منابع آگاه هندی مدعی شد ایران به تلافی برنامه هند برای کاهش واردات نفت از این کشور، مهلتی را که به پالایشگاه های هندی برای پرداخت پول نفت خریداری شده از این کشور می داد، به میزان یک سوم کاهش و همچنین هزینه حمل و نقل محموله های نفتی برای دهلی نو را افزایش داده است.
ایران، سومین صادرکننده نفت به هند، قبلا به پالایشگاه های هندی نظیر ایندین اویل و مانگالور برای پرداخت پول نفت خریداری شده از ایران 90 روز مهلت می داد.
اما به گفته منابع آگاه هندی، تهران اکنون این مدت را به 60 روز کاهش داده است و این بدان معناست که این دو پالایشگاه به جای 90 روز باید در مدت 60 روز بدهی نفتی خود به ایران را بپردازند.
شرایط فروش نفت ایران جذاب ترین شرایط برای پالایشگاه های هندی بود. علاوه بر مدت جالب توجه 90 روزه پرداخت، ایران محموله های هند را با 20 درصد هزینه حمل معمول به سواحل این کشور انتقال می داد.
دیگر کشورهای صادرکننده نفت در غرب آسیا، مهلتی بیشتر از 15 روز برای پرداخت به خریداران پیشنهاد نمی کنند.
به گفته منابع هندی، شرکت ملی نفت ایران همچنین تصمیم گرفته است تا تخفیف پیشنهادی حمل و نقل محمولهها برای خریداران هندی را از 80 درصد به 60 درصد کاهش دهد.
شرکت ایندین اویل و مانگالور، بزرگ ترین خریداران نفت ایران قرار است واردات نفت از ایران را از 5 میلیون تن به 4 میلیون تن در سال 18-2017 کاهش دهند.
از آنجایی که دهلی نو تصمیم گرفته است تا برای دریافت قرارداد میدان فرزاد ب به تهران فشار وارد کند، پالایشگاه های بهارات پترولیوم و هندوستان پترولیوم نیز واردات خود از ایران را 0.5 میلیون تن کاهش خواهند داد و به 1.5 میلیون تن خواهند رساند.
همه چیز در خصوص تحویل S۳۰۰ به ایران
پوتین در دوران ریاست جمهوری دوره سومش و پیش از آنکه با حسن روحانی ملاقات کند ممنوعیت ارسال سامانه های ضد موشکی S۳۰۰ را به جمهوری اسلامی ایران لغو کرد.
سال گذشته ۱۱ آوریل اولین محموله از سامانه های ضد موشکی اس سیصد بارگیری و به سمت جمهوری اسلامی ایران ارسال شد. این در حالی است که حضور این سامانه ها در بخش دفاعی ایران کمک شایانی به توازن منطقه ای خواهد کرد.
همکاری های میان روسیه و آمریکا در دوران مدودف و اوباما و قطعنامه های سازمان ملل متحد باعث شد جمهوری اسلامی ایران نتواند سامانه های که سال ۲۰۰۷ میلادی هزینه های آنها را پرداخت کرده بود دریافت کند. در همین حال نباید از نظر دور داشت که تهران و مسکو بلاخره با دستور پوتین و تحویل اولین سامانه های ضد موشکی اس -۳۰۰ توافق خود را که ارزشی بالغ بر ۸۰۰ میلیون دلار برای ۵ فروند سامانه بود نهایی کردند.
اولین نمایش سامانه اس ۳۰۰ در روز ۲۹ فروردین سال ۱۳۹۵ در تهران صورت گرفت.
نظر شما