خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دیدار سه جانبه ظریف و وزرای خارجه روسیه و سوریه، روسیه باید میان آمریکا و ایران یکی را انتخاب کند، آمریکا به صدام در بمباران شیمیایی ایران کمک کرده است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
انتخاب دشوار ترامپ: لغو قرارداد ایران با بوئینگ یا حفظ مشاغل آمریکایی
پایگاه «فوربس» در گزارشی روز سهشنبه نوشته «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در موضوع قرارداد هواپیما بین بوئینگ با شرکتهای ایرانی مجبور است بین سیاست و حفظ مشاغل آمریکایی یکی را انتخاب کند.
ترامپ در کارزار انتخاباتی از توافق هستهای ایران و گروه 1+5 انتقاد کرده و آن را بدترین توافق تاریخ خوانده است.
شرکت هواپیماسازی بوئینگ با شرکتهای ایرانایر و آسمان برای فروش دهها فروند هواپیما به توافق رسیده است. ترامپ از طرف قانونگذاران جمهوریخواه برای لغو این قراردادها تحت فشار قرار گرفته است.
دونالد ترامپ، در زمان کارزار انتخاباتی، همچنین از اینکه ایران پس از برجام اولین قرارداد خرید هواپیما را با شرکت هواپیماسازی فرانسوی ایرباس عقد کرده بود انتقاد کرده و گفته بود که واشنگتن در حالی برای حصول برجام هزینههایی متحمل شده که ایران برای خرید هواپیما به جای شرکتهای آمریکایی به سمت شرکتهای فرانسوی متمایل شده است.
از طرف دیگر، وی وعده داده بود که در صورت ورود به کاخ سفید، وضعیت مشاغل مردم آمریکا را سر و سامان خواهد داد.
فوربس به رغم این نوشته که ترامپ در صورت لغو این قرارداد به یکی از وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر حفظ مشاغل آمریکایی پشت کرده است.
شرکت بوئینگ در بیانیه اخیر خود اعلام کرد که فروش 30فروند هواپیما به شرکت هواپیمایی آسمان ایران در حدود 18 هزار فرصت شغلی در آمریکا ایجاد می کند.
قبلاً هم روزنامه واشنگتنپست گزارش داده بود که قرارداد ایرانایر با این شرکت هواپیمایی میتواند دهها هزار فرصت شغلی در آمریکا ایجاد کند.
آخر هفته، دیدار سه جانبه ظریف و وزرای خارجه روسیه و سوریه در مسکو
ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه امروز (سهشنبه) اعلام کرد که قرار است آخر هفته جاری، وزرای خارجه ایران، روسیه و سوریه در مسکو دیدار و گفتوگو داشته باشند.
بحران سوریه، محور اصلی گفتوگوهای پیش رو خواهد بود.
مهر:
شورای اروپا تحریمهای ضد ایرانی به بهانه حقوق بشر را تمدید کرد
شورای اروپا طی نشست امروز خود با موضوع بررسی وضع حقوق بشر در ایران، تحریم های ناعادلانه خود علی ایران را که پیشتر به ادعای واهی نقض حقوق بشر علیه این کشور وضع کرده بود را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
بر اساس این گزارش، در بیانیه صادر شده توسط این شورا که به همین مناسبت صادر شده آمده که این تحریمها منع سفر و مسدود شدن داراییهای ۸۲ فرد و یک موسسه را شامل میشود.
تحریمهای اتحادیه اروپا منع صادرات تجهیزاتی را شامل میشود.
شورای اروپا در این بیانیه اعلام کرده که این تحریمها برای اولین بار در سال ۲۰۱۱ اعمال شده و از آن پس هر باره تمدید شدهاند.
«رکس تیلرسون»: روسیه باید میان آمریکا و ایران یکی را انتخاب کند
وزیر خارجه آمریکا که امروز به قصد شرکت در نشست سران جی هفت در ایتالیا حضور یافته، طی سخنانی به شدت از حمایت روسیه از ایران و حزب الله انتقاد کرده و گفت که مسکو باید میان ائتلاف و همکاری با آمریکا و متحدین این کشور و همکاری با ایران، سوریه و حزب الله باید یکی را انتخاب کند.
وی همچنین بار دیگر مواضع خصمانه دولت کشورش در قبال سوریه و دولت قانونی این کشور را مطرح مرده و با سخنانی مداخله آمیز در امور داخلی دمشق گفت: برای همه ما روشن است که دوران حکمرانی خاندان اسد به پایان خود نزدیک می شود.
این سخنان تیلرسون در حالی ایراد می شوند که وی قرار است فردا به مسکو سفر کرده و با مقام های این کشور ملاقات کند.
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کاخ کرملین امروز اعلام کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه رکس تیلرسون را نپذیرفته و حاضر به انجام ملاقات با وی نشده است. مساله ای که به عقیده بسیاری از کارشناسان نشان از بالا گرفتن اختلافات میان مسکو و واشنگتن است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
آمریکا به صدام در بمباران شیمیایی ایران کمک کرده است
اسناد سیا اثبات میکند آمریکا به صدام در بمباران غیرنظامیان بیگناه ایران با سلاح شیمیایی کمک کرده است.
این پایگاه نوشت: بر اساس اسناد تازه انتشار یافته از سیا- درباره حمله های شیمیایی رژیم صدام که 5 هزار نفر کشته و بیش از 10 هزار نفر زخمی بر جای گذاشت- آمریکا به دولت وقت عراق کمک کرده است.
این مدارک جدید نشان می دهند که قدرت های خارجی با دیکتاتور عراق برای انجام جنایات جنگی همدستی کرده اند.
این اسناد که مربوط به دهه 1980 میلادی است، ثابت می کند که نیروی نظامی و اطلاعاتی آمریکا از حمله های شیمیایی کاملا آگاه بوده و به هیچ وجه واکنشی برای متوقف کردن حمله ها با گازهای اعصاب علیه ایرانیان نداشته اند.
به گزارش وبگاه نشریه فارن پالسی، در سال 1988، طی روزهای جنگ میان عراق و ایران، ایالات متحده از طریق تصاویر ماهواره ای متوجه شد که ایران در حال دستیابی به برتری استراتژیک در جنگ است. ماموران اطلاعاتی آمریکا، در این زمان محل استقرار نیروهای ایرانی را به عراق گزارش دادند و کاملا از برنامه صدام برای انجام حمله شیمیایی با استفاده از گاز سارین و عامل اعصاب مطلع بودند.
نیروهای عراقی پس از دریافت اطلاعات، 4 حمله شیمیایی با گاز خردل و سارین را در سال 1988 انجام دادند. این حمله ها باعث شد تا وضعیت عراق در جنگ کاملا تغییر کند و باعث شود تا در این شرایط ایران بر سر میز مذاکرات حاضر شود. این حمله ها به ریگان، رئیس جمهور وقت آمریکا، اطمینان داد که سیاستش در قبال حمایت کامل از عراق در این جنگ نتیجه داده است.
این در حالی است که مقامات آمریکایی همیشه این واقعیت را انکار می کردند و می گفتند صدام هرگز به آنها اطلاع نداده بود که قصد استفاده از سلاح های شیمیایی را دارد. در این میان ریک فرانکونا، سرهنگ نیروی هوایی آمریکا، که در سال 1988 وابسته نظامی آمریکا در بغداد بود، توصیف دیگری از واقعه را ارائه می دهد.
او به فارن پالیسی گفت: عراقی ها هرگز به ما نگفتند که می خواهند حمله ای با گاز اعصاب انجام دهند. آنها لازم نبود که چنین کاری را انجام دهند. ما از قبل، از این مساله مطلع بودیم.
طبق اسناد تازه منتشر شده سیا و مصاحبه هایی که با افسران سابق اطلاعاتی مانند فرانکونا انجام شده، آمریکا از سال 1983 می دانست که حمله های شیمیایی عراقی ها آغاز شده است. در آن زمان ایران به صورت آشکار در جهان اعلام کرده بود که نیروهایش مورد حمله شیمیایی قرار گرفته اند و در حال آماده سازی پرونده ای برای ارسال آن به سازمان ملل بود. اما این پرونده با مدارک کافی برای متهم کردن عراق در استفاده از چنین سلاحی روبرو بود و سیا در آن زمان حاضر نشد در این رابطه پاسخی بدهد.
دولت ریگان در آن زمان بر این مساله اعتقاد داشت که بهتر است اجازه دهد این حملات اتفاق بیفتند تا شرایط جنگ تغییر پیدا کند و در صورتی هم که این مساله آشکار شود سیا جلوی خشم و واکنش های محکوم کننده را بگیرد.
در این اسناد، سازمان سیا اشاره کرده که ایران به مدارک کافی برای ثابت کردن ادعایش دست نخواهد یافت. این سازمان جاسوسی در ادامه گزارش خود اعلام کرد شوروی نیز سال های پیش در افغانستان از سلاح شیمیایی استفاده کرد و با واکنش های جدی روبرو نشد.
ویلیام جی کِیسی، رئیس وقت سیا، که از دوستان نزدیک رونالد ریگان بود، از محل وقوع حملات شیمیایی و همچنین شتاب گرفتن برنامه ساخت سلاح شیمیایی عراق و نقشه آنها برای خرید مواد اولیه بیشتر از ایتالیا، برای سرعت دادن به تولید گلوله و بمب های شیمیایی کاملا اطلاع داشته است.
بوئینگ هواپیمای فروخته شده به ترکیه را به ایران میدهد
خبرگزاری رویترز در گزارشی از احتمال تحویل یک فروند بوئینگ مسافربری 777 به ایران یک سال زودتر از موعد مقرر خبر داد.
به نوشته رویترز این هواپیما که احتمالا ماه آینده تحویل ایرانایر خواهد شد، ابتدا توسط شرکت هواپیمایی "ترکیش ایرلاینز" ترکیه خریداری شده بود.
پیش از این طبق قرارداد بوئینگ و ایرانایر قرار بود ایران اولین هواپیمای مسافربری پهنپیکر خود از مجموع 80 هواپیمای خریداری شده از این شرکت آمریکایی را در آوریل 2018 تحویل بگیرد.
طبق برخی گزارشها، شرکت ترکیش ایرلاینز کاهش ترافیک هوایی پس از کودتای نافرجام سال گذشته ترکیه را دلیل انصراف خود از خرید بوئینگ 777 اعلام کرده است.
پیشتر در رابطه با ایرباس های فرانسوی تحویل داده شده به ایران نیز اخباری در خصوص مرجوعی بودن آنها از اسپانیا و کلمبیا در رسانه های جهان منتشر شده بود.
با این حال گفته می شود تمامی این هواپیماها جدیدالساخت بوده و در هیچ خطی مورد استفاده قرار نگرفته اند.
تاکید آلمان بر همکاری ایران و روسیه برای حل بحران سوریه
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان در اجلاس دو روزه وزرای خارجه هفت کشور صنعتی جهانی (جی هفت) در شهر لوکای ایتالیا در مورد تلاشهای صورت گرفته برای حل بحران سوریه گفت: معتقدم که ما امروز دیدار فوق العاده مهم اعضای گروه هفت را در ایتالیا با حضور همکاران ایتالیایی داریم.
این دیدار مهم است؛ چون کانون و محور امروز ما گفتگو در مورد مساله سوریه است. معتقدم که به شدت ضروری است که از فرصت به وجود آمده برای پیشبرد یک فرآیند مشترک سیاسی استفاده کنیم تا بتوانیم از وخیم تر شدن بیشتر اوضاع نظامی در آنجا جلوگیری به عمل آوریم.
بر این اساس ما می خواهیم با همکار آمریکایی خود نیز که ظرف چند روز آینده به مسکو سفر می کند، در این رابطه گفتگو کنیم. وی افزود: ما فکر می کنیم این فرصت خوبی است که گروه بین المللی حمایت از سوریه، ایران و روسیه و بسیاری دیگر را دور هم جمع کند.
ما حتما باید از این فرصت که بحث جدیدی را در رابطه با فرآیند صلح سوریه مطرح کرده است، استفاده کنیم. گابریل ادامه داد: اکنون موقع مناسبی است که ما در مورد اینکه چطور می توانیم جامعه بین الملل یعنی روسیه، ایران، عربستان سعودی، اروپا و آمریکا را در فرآیند صلح سوریه وارد کنیم و با آنها گفتگو و سپس از اینکه خشونت نظامی در این کشور بیشتر شود، جلوگیری کنیم.
نظر شما