خبرگزاری شبستان : شهرستان لنگرود امروز(21 فروردین) میزبان تعدادی از کودکانی با چشمانی معصوم، بی کینه ، ساده ومهربانی بود که با یک اختلالی متفاوت به نام " اتیسم" شرکت کرده بودند.
در بدو ورود به همایش آگاهسازی، تشخیص و مداخله بهنگام " اتیسم" در سالن اجتماعات دانشکده پرستاری لنگرود پسری به اسم " صادق " نظرم را جلب کرد که مبتلا به این بیماری بود این کودک آنقدر چشمانی مهربان و معصومی داشت که همه را جذب خود می کرد صادق ما تنها فرزند خانواده ای کشاورز بود که به بیماری " اتیسم" مبتلا بود حضور این کودک در همایش قدری سخت بود چون از صدای دست زدن ما خوشش نمی آمد با گذاشتن دسستانش به روی گوش خود سعی می کرد صدا را کم وخود را آرام کند ولی آنچه ستودنی است صبوری مادران این کودکان است که عاشقانه ازفرزندانشان محافظت می کند و اینجاست که کودک اتیسمی نمی تواند به مادرش بگوید " ببخش مادرم".
"صادق " یکی از 17 کودک مبتلا به اتیسم در شهرستان لنگرود است که به گفته پیمان محمدی پور، رئیس اداره بهزیستی لنگرود از هر 65 کودک متولد شده در دنیا یک کودک مبتلا به این اختلال است که طبق این آمار در سال گذشته هزار و 600 نوزاد در شهرستان لنگرود متولد شده که می بایست 25 مورد به اتیسم شناسایی می شد که متاسفانه تنها 17 کودک مبتلا به اتیسم در لنگرود شناسایی شدند.
رئیس اداره بهزیستی لنگرود با تاکید بر اینکه کار شناسایی و تشخیص کودکان مبتلا به اتیسم باید در شهرستان با جدیت بیشتری انجام شود، اظهار کرد: شناسایی و مداخله بهنگام در بهبود وضعیت خود فرد و خانواده امری مهم و ضروری است.
25 هزار نفر در گیلان در طیف اتیسم قرار دارند
رحیم تکاملی، معاون توانبخشی بهزیستی گیلان در این همایش با بیان اینکه ارائه خدمات مناسب به کودکان مبتلا به اتیسم مهم است، گفت: تا 18 ماهگی تشخیص اتیسم کار سختی است و ارتباطات اجتماعی مختل و رفتارهای تکراری از خود نشان می دهند.
وی با اشاره به اینکه طرح غربالگری اتیسم محدویت زمانی ندارد، تصریح کرد: خانواده به خصوص مادران باید به ده سوال با تفکر به دور از تنش جواب دهند که در حال حاضر دو مرکز روزانه در لاهیجان و رشت در این زمینه فعالیت می کنند که در صورت آمادگی شهرستان لنگرود این امکان محیا است که مجوز مرکز اتیسم در این شهرستان نیز صادر شود.
تکاملی ادامه داد: امروز مرکز اتیسم در لاهیجان توانسته توجه 18 پزشک متخصص را جذب کند که به کودکان مبتلا خدمات ارائه دهند.
معاون توانبخشی بهزیستی گیلان با بیان اینکه بیش از 90 مرکز توانبخشی در استان وجود دارد، اظهار کرد: در استان 25 هزار نفر در طیف اتیسم قرار دارند که باید به همه این افراد خدمات ارائه شود.
کمبود امکانات درمانی کودکان مبتلا به اتیسم در شهرهای کوچک
دکتر سیده مهناز طواف زاده، متخصص اعصاب و روان نیز در این همایش با تاکید بر غربالگری و تشخیص صحیح در اتیسم، گفت: اینگونه همایش ها در جهت افزایش آگاهی افراد جامعه در تشخیص بهنگام این اختلال است.
وی با بیان اینکه اختلال طیف اتیسم در پسران شایع تر و هزینه درمان آن نیز بالاست، خاطرنشان کرد: امکانات درمانی در شهرها کوچک کم است و سازمان بهزیستی و انجمن ها در شناسایی بهنگام این کودکان نقش مهمی دارند.
دکتر ظواف زاده با اشاره به متفاوت بودن شدت علائم در کودکان مبتلا به اتیسم، اظهار کرد: از هر سه کودک اتیسمی یک کودک از نظری هوشی مشکل دارد و درمان های دارویی در اتیسم فقط به جهت کم کردن علامت هاست.
متخصص اعصاب و روان اصل مهم در اتیسم را تشخیص زودرس و درمان های غیر دارویی عنوان و تصریح کرد: نقش روانشناسان در این زمینه تشخیص به موقع و ارجاع به مراکز درمانی است.
گفتنی است، اختلال طیف اتیسم یک اختلال تکامل مغزی است که علامت اصلی آن اختلال در توانایی کودک برای برقراری ارتباط و تعامل با دیگران است.
بهطور کلی اتیسم دارای سه گروه علامت است. مبتلایان به اتیسم در تعاملات خود دچار مشکل میشوند، رفتارهای کلیشهای در آنها دیده میشود. بچههای مبتلا به اتیسم برخلاف بچههای دیگر که در مرحله پیش زبانی چیزهای جالب را با انگشت اشاره خود نشان میدهند چنین کاری نمیکنند. این بچهها به جلب توجه دیگران اهمیتی نمیدهند. کودکان اتیسم رفتارها و روابط هیجانی بین افراد را به خوبی درک نمیکنند، بهطور مثال بیعلت میخندد و بدون اینکه با موضوع خندهداری روبهرو شده باشند هیجانزدگی خود را به شکل خاصی بروز میدهند و هنگام خوشحالی حرکتی شبیه بال زدن نشان میدهند، بالا و پایین میپرند و یا بر خود میلرزند.
نظر شما