به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر غلامرضا اعوانی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و رییس پیشین موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، در دومین همایش در محضر شیخ الرییس، که با عنوان "عشق در اندیشه بو علی سینا" برگزار شد، به تبیین شخصیت این شخصیت سترگ ایران و اسلام پرداخت.
وی در ابتدای سخنانش با اظهار علاقمندی به سخن گفتن در محفلی فلسفی، اظهار داشت: کسی که حدود چهل سال تدریس کرده است، بیشتر مشتاق خواهد بود که به جای تقدیری که از او خواهد شد، در مجلس علم و فلسفه، سخن بگوید.
رئیس انجمن بینالمللی فلسفه اسلامی(ISIP) که سخنانی در حوزه عشق با مقایسه چهار مکتب فکری را برای این جلسه آماده کرده بود و به علت ضیق وقت نتوانست به طور کامل آن را تبیین کند، گفت: در این حوزه بسیار مناسب است که آرای مکاتبی همچون افلاطون، سهروردی، ابن سینا و مکتب هند را درباره عشق به چالش کشانده و بررسی کنیم.
وی در این بخش از سخنانش به مثل غار و خط تقسیم افلاطون، برای تبیین مراحل و مراتب حقیقت اشاره کرد و گفت: هماره وقتی شما به واقعیت بالاتر می رسید، از واقعیت پایین تر دست می کشید.
عضو هیئت مدیره فدراسیون بینالمللی انجمنهای فلسفه جهان (FISP) بر این باور است که هر عقل چیزی را می بیند و درک می کند که حس شاید اصلا نتواند حتی آن را تخیل کند، اما با این حال، عقل هم مراتبی دارد که برای رسیدن به مراتب مختلف آن باید ریاضت های خاص به آن را انجام داد.
وی به عقل بحثی به عنوان مرحله پایین تر عقل اشاره کرد که در علوم استفاده می شود و گفت: اما مرتبه بالاتر عقل هم هست که کسانی که به آن نمی رسند، نمی توانند آن را پذیرفته و آن را انکار می کنند.
عضو شورای علمی دانشنامة ادبیات عرفانی، با این بیان که عقل جزیی، عقل کلی را انکار می کند و در نتیجه منکر عشق می شود، ادامه داد: عشق مانند شعله آتشی است که اگر بگیرد، همه چیز را به جز معشوق، می سوزاند و از بین می برد.
وی مدعی شد که عشق از جنس تصور و تصدیق نیست، بلکه شعله ای است که انسان را فانی در معشوق می کند؛ و در نتیجه این عشق با عقل بحثی به دست نخواهد آمد.
دانشیار دانشگاه شهید بهشتی کسانی که به دنبال عقل بحثی اند را منکر عشق معرفی کرد و گفت: به همین خاطر است که معمولا انبیاء و اولیای الای مورد خیانت و قتل واقع شده و می شوند؛ چرا که عقل جزیی و بحثی جامعه هیچگاه نمی توانند مراتب بالاتر عقل و عشق را درک و فهم کند.
وی وجود عقلانی را پایان وجود و معرفت و فهم نمی دانست و در این باره گفت: عقل بالاترین هم وجود دارد که فقط با عشق و ولایت می شود به آن رسید و جای آن هم قلب است. عقل کلی در قلب انسان است.
استاد برگزیده همایش نخستین چهره ماندگار در عرصه علم و فرهنگ، آیه قرآن با این مضمون که "آیا عقل ندارند که با آن تعقل کنند" را ناظر به همین عقل مرتبه بالاتر معرفی کرد و گفت: تصوارت حکمت بحثی وقتی متعالی می شوند، به ملکوت می رسند.
وی با اشاره به آیه "و کذالک نری ابراهیم..." را تاکید قرآن بر علم الیقین دانست و گفت: راه این علم الیقین هم همان راه ولایت و راه انبیاء بوده که همان راه حکمت متعالیه و حکمت الهی همین است.
استاد و پژوهشگر منتخب دانشگاه هواژونگ چین با این ادعا که راه رسیدن به مرتبه بالاتر عقل، سلوک و وصول است، ادامه داد: آن عقل، عقل الاهی بوده و راه رسیدن به آن ولایت و عشق است. عشق، انسان این سری را آن سری می کند.
گفتنی است، دومین همایش در محضر شیخ الرییس، با عنوان "عشق در اندیشه ابن سینا"، دوم شهریورماه، در سالن سعدی برج میلاد برگزار و در پایان آن از فعالیتهای علمی غلامرضا اعوانی، عضو هیئت امنای بنیاد علمی و فرهنگی بوعلیسینا و دبیر علمی جشنواره حکمت سینوی در سال 1388 تقدیر به عمل آمد.
پایان پیام/
نظر شما