به گزارش خبرگزاری شبستان، از زمان روی کارآمدن دولت نهم و دهم، میتوان به موارد متعددی از سیاست های موفقیت آمیز دولت در حوزه های گوناگون اشاره کرد که همراه با تغییراتی مثبت، زمینههای مساعد برای برداشتن خیز رو به جلو در آینده را نوید می دهد.
شاخصه اصلی دولت نهم و دهم که موتور محرک برنامهریزی ها و اقدامات آن است، عدالتطلبی یعنی عنصری است که مقام معظم رهبری همواره بر آن تأکید داشته و دارند. دولت نهم و دهم هم برای تحقق عدالت از نظریه پردازی و شعارها عبور کرد و وارد مرحله اجرایی شد. در اوج این اقدامات اجرای طرح تحول اقتصادی، توزیع سهام عدالت، قانون هدفمندسازی یارانه ها، پیشرفت چشمگیر ایران در انجام فعالیت های صلح آمیز هسته ای و پیوستن ایران به جرگه کشورهای دارای چرخه سوخت هسته ای، ورود ایران به فضا و علوم فضایی، اجرای اصل 44 قانون اساسی، طرح مسکن مهر، اجرای طرح پزشک خانواده، ایجاد 5/2 میلیون شغل برای گروه های مختلف جامعه، اقدامات مهم فرهنگی ، هنری و ورزشی و بسیاری موارد دیگر است.
دولت نهم و دهم به مردمداری و مردمباوری نیز که مورد تأکید همیشگی مقام معظم رهبری قرار داشته، باوری عمیق داشته و به درستی یکی از خصوصیات و ویژگی های خود را «مردم داری و مردمباوری» قرار داده است. انجام 90 سفر استانی در طول شش سال گذشته و دیدارهای گسترده و بیواسطه رئیسجمهور و دولتمردان با مردم در استان ها و تهران، اهتمام ویژه به حل مشکلات مردم که از طریق دریافت نامهها یا شنیدن رودروی مشکلات و درد دل های آنها منعکس میشوند از مصادیق این جهتگیری اساسی دولت است که میتوان آن را یک خصوصیت نهادینه شدن در دولتمردان تلقی کرد.
در هفته دولت 1390، در راستای اطلاع رسانی شفاف از فعالیت ها و اقدامات صورت گرفته در دستگاه های اجرایی، پایگاه اطلاع رسانی دولت در سلسله گزارش هایی به انعکاس فشرده و چکیده اهم خدمات و دستاوردهای وزارتخانه ها و سازمان ها در قالب کارنامه مهر در طول دولت های نهم و دهم می پردازد اما به طور یقین جمع آوری و انعکاس کامل عملکرد و خدمات دولت که در این مدت به اذعان بسیاری از افراد و حتی منتقدان تلاشی بی وقفه و بی نظیر پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون داشته، کاری سخت است که مجالی طولانی می طلبد.
افزایش 7546 مگاواتی ظرفیت نیروگاه های کشور ، رشد یک درصدی متوسط بازده نیروگاه های حرارتی کشور و کاهش تلفات شبکه انتقال و توزیع به همین میزان، افزایش صادرات برق به کشورهای همسایه و واگذاری شش نیروگاه به بخش خصوصی ازجمله فعالیت ها و دستاوردهای صنعت برق در دو ساله نخست فعالیت چهارساله دولت دهم است.
عملکرد دولت های نهم و دهم در بخش برق کشور
عملکرد صنعت برق طی سال های فعالیت های دولت نهم و دهم از این قرار است:
Ø ظرفیت نصب شده نیروگاهی در آغاز به کار دولت نهم (سال 84) 38 هزار و 100 مگاوات و در آغاز به کار دولت دهم (سال 88) 54 هزار و 717 مگاوات بوده که در زمان حاضر به 62 هزار و 263 مگاوات افزایش یافته است.
Ø طول شبکه های انتقال و فوق توزیع در آغاز به کار دولت نهم (سال 84) 90 هزار و 836 کیلومتر و در آغاز به کار دولت دهم 108 هزار و 969 کیلومتر بوده که هم اکنون به 113 هزار و 294 کیلومتر افزایش یافته است .
Ø ظرفیت نصب شده پست های انتقال و فوق توزیع نیز در آغاز به کار دولت نهم 137 هزار و 418 مگاولت آمپر بوده که به 177 هزار و 54 مگاولت آمپر در آغاز به کار دولت دهم و 193 هزار و 403 مگاولت آمپر در زمان حاضر رسیده است.
Ø طول شبکه های توزیع کشور نیز در آغاز به کار دولت نهم 554 هزار و794 کیلومترمدار و در آغاز به کار دولت دهم 638 هزار و 291 کیلومتر مدار بوده که هم اکنون به 666 هزار و 866 کیلومتر مدار افزایش یافته است.
Ø ظرفیت پست های انتقال کشور در آغاز فعالیت دولت نهم 796 هزار و 639 مگاولت آمپر و در آغاز فعالت دولت دهم 100 هزار و 170 مگاولت آمپر بوده که در زمان حاضر به 109 هزار و 499 مگاولت آمپر افزایش یافته است.
Ø همچنین تعداد مشترکان برق کشور در آغاز به کار دولت نهم 19 میلیون و 652 هزار واحد مشترک و در آغاز به کار دولت دهم 23 میلیون و 464 هزار مشترک بوده که هم اکنون به 26 میلیون و 228 هزار مشترک رسیده است.
Ø تعداد روستاهای برقدار کشور نیز در آغاز به کار دولت نهم 49 هزار و 399 روستا و در آغاز به کار دولت دهم 52 هزار و 315 روستا بوده که در زمان حاضر به 53 هزار و 517 روستا افزایش یافته است.
Ø براساس این گزارش، در زمان حاضر 100 درصد جمعیت شهری و روستایی بالایی 20 خانوار از نعمت برق بهره مند هستند.
Ø در بخش قدرت نصب شده نیروگاهی در طی سال های فعالیت دولت نهم و دهم افزون بر 24 هزار و 163 مگاوات نیروگاه جدید به بهره برداری رسیده است که 39 درصد از کل ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور را شامل می شود.
Ø در زمینه نقش راهبردی ایران در تبادل انرژی منطقه، در زمان حاضر شبکه برق ایران به تمام کشورهایی که با آن مرزخاکی دارد، متصل است.
Ø عملکرد صنعت برق در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها نیز تاکنون بسیار مناسب بوده و با ساده سازی انجام شده در صورتحساب ها و پلکانی شدن تعرفه ها در بخش خانگی و تجاری انگیزه مناسبی برای مدیریت مصرف فراهم شده است به طوریکه شاهد کاهش 10 درصدی در مصرف برق طی این مدت هستیم.
Ø سرعت بخشیدن به احداث ظرفیت های جدید نیروگاهی و تکمیل بخش بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی (سالانه 5000 مگاوات) و اقدام های لازم برای افزایش راندمان کل تولید به سطح 45 درصد (در زمان حاضر 38 درصد است) و کاهش تلفات شبکه برق در طول برنامه به سطح 14 درصد از برنامه های مهم صنعت برق محسوب می شود.
Ø توسعه استفاده از نیروگاه های کوچک و تولید همزمان برق و حرارت به میزان 3 هزار مگاوات، توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر شامل نیروگاه های بادی، خورشیدی، زمین گرمایی، آبی کوچک و متوسط حداقل به میزان سه درصد ظرفیت تولید، نصب لوازم اندازه گیری هوشمند، ادامه روند اصلاح الگوی مصرف برق طبق سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و افزایش سهم بخش خصوصی در تولید و توزیع نیروی برق از دیگر برنامه های مهم صنعت برق در دولت دهم است.
برخی از شاخص های برتر صنعت برق
از نظر ظرفیت نصب شده ایران در رتبه شانزدهم کشورهای جهان و ظرفیت نامی نیروگاه ها در رتبه نخست کشورهای منطقه قرار دارد. همچنین ایران به لحاظ تولید برق در رتبه نخست کشورهای منطقه است و از نظر ظرفیت تبادل برق دارای رتبه نخست در بین کشورهای منطقه است.
هم اکنون راندمان نیروگاه های کشور بالاترین رتبه را در منطقه دارد ضمن آنکه ایران از نظر طول شبکه برق جایگاه دوم را در بین کشورهای منطقه به خود اختصاص داده است. همچنین توانمندی ساخت تجهیزات نیروگاهی، انتقال، توزیع و انجام خدمات فنی و مهندسی و اجرایی پروژه های بزرگ به مرز خودکفایی رسیده است.
دستاوردهای بخش آب و آبفا در دولت های نهم و دهم
بهره برداری از 18 سد با مجموع حجم مخزن سه میلیارد و 766 میلیون مترمکعب از دستاوردهای بخش آب در دو ساله نخست فعالیت چهارساله دولت دهم است.
عملکرد بخش آب طی سال های فعالیت های دولت نهم و دهم از این قرار است:
Ø در دولت نهم (از ابتدای نیمه دوم سال 1384 تا پایان نیمه نخست سال 1388) تعداد 17 سد ملی با ظرفیت مخزن شش میلیارد و 211 میلیون مترمکعب و آب قابل تنظیم سه میلیارد و 423 میلیون مترمکعب به بهره برداری رسیده است.
Ø در دولت دهم (از ابتدای نیمه دوم سال 88 تاکنون) تعداد 18 سد ملی با ظرفیت مخزن سه میلیارد و 766 میلیون مترمکعب و آب قابل تنظیم یک میلیارد و 185 میلیون مترمکعب به بهره برداری رسیده است.
Ø از ابتدای دولت نهم تاکنون در مجموع 35 سد ملی با با ظرفیت مخزن 9 میلیارد و 977 میلیون متر مکعب و آب قابل تنظیم چهار میلیارد و 608 میلیون مترمکعب به بهره برداری رسیده است.
Ø از ابتدای دولت نهم تاکنون عملیات اجرایی 73 سد با مجموع حجم مخزن 15 میلیارد و 99 میلیون و 340 هزار مترمکعب و آب قابل تنظیم سالانه هفت میلیارد و 709 میلیون مترمکعب آغاز شده است.
Ø از مهرماه 1384 تا پایان تیرماه 1390 (ابتدای فعالیت دولت نهم تاکنون) تعداد سه تونل انتقال آب با مجموع طول بیش از 74 کیلومتر و میزان آب قابل انتقال سالانه 441 میلیون مترمکعب بهره برداری شده است.
Ø تونل انتقال آب چشمه روزیه به طول سه هزار و 231 متر و میزان آب قابل انتقال سالانه 12 میلیون مترمکعب با هدف انتقال آب چشمه روزیه به سمنان در سال 1386 به بهره برداری رسیده است.
Ø تونل انتقال آب گاوشان در کردستان به طول 20 هزار و 139 متر و میزان آب قابل انتقال سالانه 248 میلیون مترمکعب با هدف انتقال آب گاوه رود در بهمن ماه سال 1387 به بهره برداری رسیده است.
Ø *تونل انتقال آب دز به قمرود نیز به طول 50 هزار و 700 متر و میزان آب قابل انتقال سالانه 181 میلیون مترمکعب با هدف انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود در خردادماه سال 1390 به بهره برداری رسیده است.
Ø از نیمه دوم سال 84 تا پایان نیمه نخست سال 88 (دولت نهم) میزان 245 هزار و 386 هکتار و از نیمه دوم سال 88 (آغاز فعالیت دولت دهم) تاکنون میزان 122 هزار و 328 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی احداث شده است.
Ø از ابتدای دولت نهم تا پایان تیرماه سال 1390 تعداد 260 پروژه تامین آب با مجموع 938 میلیون مترمکعب به بهره برداری رسیده است.
Ø جمعیت تحت پوشش شبکه آب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) در حالی 98 درصد بوده است که در ابتدای دولت دهم این میزان به 9/98 درصد و در پایان سال گذشته به 99 درصد رسیده است.
Ø کاهش هدر رفت آب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) 2/28 درصد بوده که در ابتدای دولت دهم این میزان به 1/26 درصد و در پایان سال گذشته به 25 درصد کاهش یافته است.
Ø توسعه مخازن ذخیره آب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) در حالی سالانه 400 هزار مترمکعب بوده است که در ابتدای دولت دهم این میزان به 700 هزار مترمکعب رسیده است.
Ø اصلاح و بازسازی شبکه آب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) سالانه دو هزار و 682 کیلومتر بوده که در ابتدای دولت دهم این میزان به سه هزار و 100 کیلومتر رسیده است.
Ø در ابتدای دولت نهم (سال 84) سالانه دو هزار و 100 کیلومتر عملیات احداث و توسعه شبکه آب شهری اجرا می شد که در ابتدای دولت دهم این میزان به دو هزار و 598 کیلومتر رسیده است.
Ø تعداد انشعاب واگذار شده آب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) نیز در حالی سالانه 310 هزار فقره بوده است که در ابتدای دولت دهم این میزان به 491 هزار فقره رسیده است.
Ø جمعیت تحت پوشش شبکه فاضلاب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) 26 درصد بوده که در ابتدای دولت دهم این میزان به 34 درصد و در پایان سال گذشته به 3/34 درصد رسیده است.
Ø تعداد انشعاب واگذار شده فاضلاب شهری در ابتدای دولت نهم (سال 84) سالانه 220 هزار فقره بوده که در ابتدای دولت دهم این میزان به 404 هزار فقره و در پایان سال گذشته به 545 هزار مترمکعب رسیده است.
Ø جمعیت روستایی برخوردار از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی (بالای 20 خانوار) در ابتدای دولت نهم (سال 84) نیز در حالی 65 درصد بوده است که در ابتدای دولت دهم این میزان به 8/74 درصد و در پایان سال گذشته به 75 درصد رسیده است.
بهره برداری از 555 طرح بخش برق کشور
بهره برداری از 555 طرح صنعت برق کشور با اعتباری افزون بر 31 هزار و 228 میلیارد ریال در هفته دولت (2 تا 8 شهریورماه جاری) آغاز می شود.
بخش گاز پنج نیروگاه با 14 واحد نیروگاهی با مجموع ظرفیت دو هزار و 268 مگاوات و اعتبار 18 هزار و 777 میلیارد ریال شامل نیروگاه های زاگرس (کرمانشاه)، سمنان، زواره (اصفهان)، سلطانیه (زنجان) و شاهرود ازجمله طرح های مهمی به شمار می روند که بهره برداری از آنها در هفته دولت آغاز می شود.
در این هفته همچنین 184 پروژه برق رسانی روستایی در نقاط مختلف کشور با اعتباری افزون بر 120 میلیارد ریال به بهره برداری می رسد که عمده این روستاها توسط انرژی های نو به ویژه با استفاده از انرژی خورشیدی برق دار شده اند.
از دیگر پروژه هایی که در این هفته بهره برداری از آنها آغاز می شود، سه خط 400 کیلوولت شامل خط 400 کیلوولت شاهرود - علی آباد، خطوط ارتباطی 400 کیلو ولت سمنان – میامی و خط 400 کیلو ولت جنوب اصفهان –سورمق در استان فارس است که برای اجرای آنها 663 میلیارد ریال هزینه شده است.
همچنین هفت پست 400 کیلو ولت با اعتبار یک هزار و 871 میلیارد ریال شامل پست 20/63/230/400 کیلوولت میانه، پست 63/400 کیلوولت میامی، پست 132/400 کیلوولت مهزیار اهواز، توسعه پست 400 کیلو ولت شوشتر، پست 400 کیلوولت بیرجند در خراسان جنوبی، پست 230/400 کیلوولت مرصاد در اسلام آباد کرمانشاه و توسعه پست 400 کیلو ولت چهلستون اصفهان از دیگر پروژه هایی است که بهره برداری از آنها در هفته دولت آغاز می شود.
بنا بر گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، طی این هفته از 13 خط 230 کیلوولت با اعتباری افزون بر دو هزار و 597 میلیارد ریال، 15 پست 230 کیلو ولت با اعتباری بیش از یک هزار و 783 میلیاردریال، 25 پست فوق توزیع از 132 تا 66 و 63 کیلوولت در مجموع با اعتباری افزون بر سه هزار و 360 میلیارد ریال و 14 خط فوق توزیع با اعتباری بیش از 835 میلیارد ریال بهره برداری می شود.
یادآور می شود: بهره برداری از 289 طرح و پروژه شرکت های توزیع شامل تامین روشنایی و احداث شبکه های توزیع برق نیز با اعتباری افزون بر یک هزار و 222 میلیارد ریال در هفته دولت آغاز می شود.
پایان پیام/
نظر شما