خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: طرح عملیات بانکداری بدون ربا چند سالی در مجلس در حال بررسی است و فوریت طرح اردیبهشت سال 94 تصویب شد. حجتالاسلام غلامرضا مصباحیمقدم، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در نشست علنی مجلس در این باره گفته بود: "پس از تصویب فوریت این طرح در صحن علنی کمیسیون اقتصادی کار مفصلی جهت بررسی این طرح انجام داد و با استادان دانشگاه، مراجع تقلید، بانک مرکزی، شورای نگهبان و کارشناسان بانکی مکاتبه شده و کارشناسیهای مورد نیاز صورت گرفته است البته یک نسخه از این طرح زودتر برای شورای نگهبان ارسال شد که کارهای کارشناسی در این رابطه انجام شود. یک نسخه از این طرح توسط رئیس مجلس به مقام معظم رهبری تقدیم شده و رهبری در دیداری اظهار داشتند که این طرح را مشاهده کردهاند و به دو پاورقی آن که مسئله جریمه دیرکرد را حل کرده اشاره کردند و مقام معظم رهبری اذعان داشتند که این طرح نکات خوبی را مطرح کرده است.
این طرح دو تغییر اساسی در قانون عملیات بانکی بدون ربا اعمال میکند. یکی از آن ها در فصل 5 دیده شده که عملیات بانکی را مطابق با شرع میکند و استفاده از عقود مبادلهای که سود آن از قبل برای خانوادهها و بنگاههای متوسط و کوچک قابل اعمال است، این روش هیچ مشکل شرعی نداشته و شاید 90 درصد عملیات بانکی از این طریق قابل پوشش باشد، راه باز شده تا تامین مالی خریدهای خرد و متوسط برای خرید تمامی کالاها و خدمات از این طریق انجام شود و جلوی صوری عمل کردن که یک معضل برای کشور است حل شود و از ساخت فاکتورهای جعلی جلوگیری کند. استفاده از عقود مشارکت معدنی برای بنگاههای بزرگ در این طرح دیده شده با توجه به اینکه بانک میتواند در مدیریت پروژه مشارکت کند. نکته دیگری که در این طرح دیده شده استفاده از قرض الحسنه برای خانوادههای نیازمند است که حساب قرض الحسنه تبدیل به حساب پسانداز به عنوان وکالت برای قرض الحسنه دادن است."
بنابراین گزارش، در حال حاضر قرار است تا چهار ماه آینده قانون نظام بانکی اصلاح شود و تا پایان شهریور، قانون مالیات بر ارزش افزوده را در اختیار فعالان اقتصادی قرار خواهد گرفت. این خبر را محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ارتباط تلفنی با بخش خبری ۲۱ شبکه یک سیما اعلام کرده است.
یادآور می شود: بر این اساس که در فقه اسلامی دریافت پول اضافی از وامگیرنده ربا و حرام است، مجلس شورای اسلامی ایران در سال ۱۳۶۲ قانونی را با عنوان قانون عملیات بانکی بدون ربا تصویب کرد که از سال ۱۳۶۳ اجرایی شد. بر طبق این قانون در خصوص رفع حرمت ربای قرضی در سپرده گذاری و اخذ سود اینطور آورده شده که سپرده گذاری در بانک، تحت عقد قرض نباشد، بلکه تحت عقودی دیگر مانند وکالت باشد. به این صورت که سپرده گذار، پول خود را تحت عقد وکالت در اختیار بانک قرار میدهد و بانک نیز به عنوان وکیل پول را به چرخه اقتصاد وارد کرده و در اموری مانند مضاربه، اجاره به شرط تملیک، معاملات اقساطی، مزارعه، مساقات و ... استفاده میکند و در نتیجه، از این تجارت ها سودی حاصل میکند. در نهایت بانک به عنوان وکیل، حقالزحمه خود را از سود کسر کرده و مابقی را به مشتری تحویل میدهد.
پس در بانکهای اسلامی شخص سپرده گزار بانک را وکیل خود میداند تا سرمایه گذاری کند و سود معامله را به او بدهد. لذا سود علیالحساب را در موعد روزانه، ماهانه یا سالانه پرداخت میکند. اما سود قطعی را پس از گذشت مدت کامل معامله و محاسبات دقیق، پرداخت میکند. و بانک به عنوان عامل، حق عاملیت و وکالت بر میدارد اما در مورد اخذ وام و قرض از بانک و پرداخت سودِ مازاد بر اصل پول، در بانکداری بدون ربا، بانکها از عقود متفاوتی مانند جعاله، مضاربه و ... استفاده کرده و شخص وامگیرنده را به مشارکت گرفته و پول را به مضاربه و ... میدهند. در نتیجه، وامگیرنده مقداری از سود حاصل از مضاربه و ... را اضافه بر اصل وام به بانک تحویل میدهد. ضمن این که این عقود تابع قوانین خاص همان عقود نیز میباشد.
در نوع دیگر اینطور آورده شده که بانک به جای تحویل پول به شخص وامگیرنده، جنس را میخرد و به شخص وامگیرنده به طور نسیه میفروشد. در این صورت، در واقع بانک پولی را به شخص نداده که مازاد گرفته باشد، بلکه جنسی را به شخص فروخته است. همینطور انواع دیگری نیز در قانون بانکداری بدون ربا آمده است. پس در این موارد هم مانند سپرده ها و وام های قرض الحسنه، ربای حرامی وجود ندارد. البته حکم صحت در صورتی است که شرایط و قراردادهایی که تفصیل آن گذشت، به شکل واقعی بین دو طرف بانک و مشتری صورت پذیرد، نه صرفاً به شکل صوری و امضا در برگه هایی که چندان اطلاعی از محتویات آن نیست.
به طور کلی طبق این قانون، بانکهای جمهوری اسلامی اعطای تسهیلات بانکی از راه یازده عقد اسلامی مجاز انجام میشود. این عقود مجاز عبارتند از قرضالحسنه و مضاربه.
مشارکت مدنی: در این قرار بازرگانی دو چند شخص حقیقی یا حقوقی (مانند بانک) به منظور ایجاد سود، سرمایههای نقدی یا جنسی خود را به شکل مشاع در هم میآمیزند.
مشارکت حقوقی: در این قرارداد بانک برای شریکشدن در سود شرکتها، سرمایهٔ شرکتهای سهامی جدید را تأمین میکند یا قسمتی از سهام شرکتهای سهامی موجود را میخرد
فروش اقساطی: بانک به درخواست کتبی مشتری، ماشینآلات یا تأسیساتی که عمر مفیدشان بیش از یک سال باشد را خریداری میکند و به صورت قسطی به او میفروشد
قرارداد سلف: به پیشخرید محصولات آیندهٔ بنگاههای تولیدی توسط بانک میگویند.این قرارداد ازناحیه فروشنده پیش فروش یاقرارداد سلم نامیده میشود.
اجاره به شرط تملیک: بانک مورد اجاره را تهیه میکند و در اختیار مشتری قرار میدهد و در صورت عمل به تعهدات از جانب مشتری، در پایان مدت اجاره مشتری مالک عین مال مورد نظر خواهد شد.
جعاله: به تعهد کارفرما به پرداخت اجرت معین در مقابل عمل مشخص کارگزار گفته میشود.
خرید دین: قرارداری که بانکها طبق آن میتوانند اسناد و اوراق تجاری متعلق به واحدهای تولیدی، خدماتی یا بازرگانی را تنزیل کنند.
نظر شما