لزوم تقویت فرهنگ بومی ساخت و ساز در زیستگاه های شهری و روستایی

خبرگزاری شبستان: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه حفاظت از این میراث تاریخی و فرهنگی وظیفه ای همگانی است بر تقویت فرهنگ بومی ساخت و ساز در زیستگاه های شهری و روستایی به عنوان یک ضرورت تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، رضا علیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان امروز (۱۷ فروردین) در آئین افتتاحیه کنگره تاریخ معماری و شهرسازی گیلان که با حضور اساتید برجسته حوزه معماری و شهرسازی ایران در مجتمع فرهنگی هنری خاتم الانبیا(صلی الله علیه و آله) رشت برگزار شد گفت: متاسفانه طی سالیان گذشته به دلیل کم توجهی و وجود نگاه های خاص در حوزه میراث فرهنگی و معماری بومی دچار آسیب های جدی شدیم.

 

وی با تاکید بر ایجاد جریان سازی فکری جهت حفاظت از ارزش های کالبدی، معنایی و کارکردی این میراث ارزشمند افزود: حفاظت از این میراث تاریخی و فرهنگی وظیفه ای همگانی است که برگزاری اینگونه کنگره ها شکل دهنده جریان هویت ساز میراثی است تا به نقطه مطلوب دست یابیم.

 

علیزاده با بیان اینکه باید از عمق کاوش های باستان شناسی جایگاه معماری گیلان را مشخص کنیم اظهار کرد: ا‌داره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در تلاش است تا آرشیوی از الگوهای معماری معاصر ایرانی- اسلامی در گیلان را جمع آوری کرده تا رونمایی جدی در حوزه مطالعات باستان شناسی استان رخ دهد.

 

وی تقویت فرهنگ بومی ساخت و ساز زیستگاه های شهری و روستایی را امری مهم قلمداد و تصریح کرد: دگرگونی تدریجی در معماری گیلان و دور شدن فضای شهری از هویت تاریخی نشان دهنده این است که باید به اسلوب ها و الگوهای تاریخی استان توجه جدی شود.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه در حوزه حفاظت از معماری روستایی موفق عمل کردیم افزود: موزه میراث روستایی گیلان در ۹ الگوی فرهنگی و مردم شناسی، تصاویری ملموس از زندگی سنتی‌ گیلان است که معماری، آداب و رسوم، صنایع دستی، هنرهای بومی و معماری تاریخی را به تصویر کشیده است.

 

وی تاکید کرد: متاسفانه در حوزه شهری به دلیل وجود برخی نگاه های سوداگرانه و اقتصادی نتوانستیم در حفاظت از معماری و بافت تاریخی استان به نقطه مطلوب دست یابیم.

 

علیزاده با بیان اینکه باید نقطه توجه ما بافت تاریخی شهر باشد افزود: در بارآفرینی بافت شهری، هویت و بافت تاریخی لحاظ نمی شود تا ماندگاری معماری گیلانی را موجب شود.

 

وی تبادل اندیشه ها، بازخوانی و نقد دستاوردهای پژوهشی به منظور بسترسازی برای شهر و روستایی پایدار را از اهداف بنیادی این کنگره دانست و خاطرنشان کرد: حوزه‌ های فرهنگی، طبیعی، شهرها و روستاهای تاریخی، منظر فرهنگی و منظر شهری تاریخی، سازه در تاریخ معماری و شهرسازی باستان‌شناسی، معماری و شهرسازی میراث معماری و شهرسازی مدرن، میراث آب و کشاورزی، میراث فرهنگی ناملموس، راه‌ های فرهنگی و عناصر وابسته از محورهای کنگره مذکور در گیلان است.

 

در این مراسم متن پیام دکتر محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور به دبیرخانه کنگره مذکور قرائت شد.

 

گفتنی است، کنگره تاریخ معماری و شهرسازی گیلان، ۲۸ امین کنگره استانی از چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران است که به مدت دو روز در رشت برگزار می شود.

کد خبر 620262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha