به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، استاد ابراهيم ناعم، شاعر و قصيدهسرا و از دوستان نزديک نيما يوشيج و رييس انجمن ادبي حکيم ناصرخسرو صبح روز 15 فروردينماه 1396 به دليل عارضه قلبي در بيمارستان مهر تهران درگذشت.
این شاعر و قصیده سرا يک مهر 1300 در رشت زاده شد؛ تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در رشت و تهران به پايان رساند و سپس در آموزشگاه تخصصي قضايي دانشآموخته شد. او بعداً کارمند اداره کل ثبت اسناد شد. از آنجا که پدر وي معروف به مرشد احمد گيلاني صوفي صافي بود و صافي تخلص ميکرد، به او ابراهيم صافي نيز ميگفتند. ناعم شاعري عارفپيشه و خلوتگزين بود و سعي ميکرد از هياهوهاي سياسي و اجتماعي دوري کند.
ناعم در جواني در منطقه شميرانات تهران زندگي ميکرد و از نزديکان نيما يوشيج بود. يوشيج در خاطرات خود از وي به اين شکل ياد کرده است: «ناعم اشعار وصف الحالي را بسيار پرمغز و با حرارت ميسرايد و اشعار او آينهٔ زمان هستند.» در جاي ديگري مينويسد: «ديشب منزل ناعم بودم. از روي عکسهاي ديوار که گورکي و علي و اشخاص مختلف را به ديوارها چسبانيده بود، فهميدم که حواس جمع ندارد و دراين دنيا سرگردان است.»
یوشیج در در دورانی که به دلیل سرودن شعر نو مورد هجمه شاعران سنتی قرار گرفتهبود، گفتهبود «اگر بدانم این جوانمرد گیلانی ساده و بدون تشریفات (ابراهیم ناعم) با من است به این اندازه سرگردان نیستم». ناعم در خصوص شعر نوی نیما گفتهبود بود «او [نیما] این طور از خود دفاع میکرد که غرض از شعر نو اصلاً کوتاه و بلند کردن مصراع نیست… اعتقاد اساسی من به شعر پدیدآوردن آن دید تازهای در ادبیات است که بایستی قبل از ایجاد آثار شعری رعایت شود و هر کس این هدف را به هر شکل وجهه خود سازد، شعر نو به وجود آورده است ولو این که شعر خود را در بحور و اوزان عروضی سروده باشد و در غیر این صورت کاری عبث انجام داده است». پس از درگذشت یوشیج، ناعم در سوگ او شعر سرود.
وی در دهه ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ مقالههایی در نشریات ادبی منتشر کرد.ناعم بین سالهای ۱۳۵۷–۱۳۲۰ صاحب امتیاز نشریه فردای ما بود. او در میان شاعران قدیمی به ناصرخسرو و سبک وی علاقهمند است و بیشتر قصیده سرودهاست. او اشعاری در قالب رباعی نیز دارد.
در مهر ۱۳۹۰ مجموعه شعری به نام «اهورانامه: سرودههای توحیدی» از وی به چاپ رسید. وی سرودههایی در مورد خوابهایش دارد و منظومهٔ «الا ای خوابها» با بیش از ۱۱۵ بیت یکی از آنهاست.
ناعم یکی از کسانی است که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پروژه «مجموعه مصاحبه با ادیبان، شاعران و داستانسرایان» با او مصاحبه کردهاست.
نظر شما