خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صادرات نفت از گذشته نقش اصلی را در اقتصاد عراق بر عهده داشته به طوری که ۹۵ درصد از درآمد خارجی این کشور را تشکیل میدهد. عدم توسعه در سایر زمینهها باعث بروز بیکاری ۱۸ تا ۳۰ درصدی و درآمد سرانه 4 هزار دلاری شده است. در سال ۲۰۱۱ استخدام تماموقت در بخش عمومی نزدیک به ۶۰ درصد از کل استخدامها را شامل میشد. بخش صادرات نفت شغلهای بسیار کمی برای عراقیها ایجاد کرده است. در حال حاضر درصد پایینی از خانمها (بالاترین تخمینها در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۲ درصد بوده) به طور رسمی کار میکنند.
بنابراین گزارش، اقتصاد دستوری عراق پیش از اشغال این کشور توسط آمریکا، هر گونه مالکیت تجاری در عراق توسط خارجیها را ممنوع کردهبود، بسیاری از صنایع بزرگ را به شکل دولتی اداره میکرد و تعرفههای شدیدی بر کالاهای خارجی وارد میساخت اما بعد از اشغال عراق در سال ۱۳۸۲ حکومت ائتلاف موقت عراق به سرعت دستورات الزامآوری پیرامون خصوصیسازی اقتصاد عراق و گشایش آن به روی سرمایهگذاران خارجی صادر کرد.
این گزارش می افزاید: عراق دارای سه پالایشگاه مهم است. پالایشگاه بیجی بزرگترین پالایشگاه عراق است که در حوالی شهر بیجی در استان صلاحالدین واقع شدهاست. دو پالایشگاه دیگر در بغداد و بصره قرار دارند. کشورمان با عراق دارای مبادلات تجاری در حوزه نفت و گاز است و چندی پیش نیز ٢ تفاهمنامه نفتی میان ایران و عراق آماده امضا شده بود و در حال حاضر نیز عراق علاقه مند توافق با ایران در مورد میدان های نفتی مشترک است.
ایرنا در این زمینه به نقل از پایگاه خبری تامسون رویترز از زبان جابر اللعیبی، وزیر نفت عراق نوشته است: "عراق قصد دارد در مورد بهره برداری از میدان های نفتی مشترک با ایران به توافق برسد. بغداد در حال مذاکره با تهران در مورد استفاده مشترک از میدان های نفتی واقع در مرزهای دو کشور است."
یادآور می شود: 15 میلیارد بشکه نفت سال آینده به ذخایر نفتی عراق اضافه می شود و این کشور با داشتن 178 میلیارد بشکه ذخایر نفتی، پس از عربستان سعودی، دومین ذخایر بزرگ نفت جهان را در اختیار خواهد داشت.
نظر شما