خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدان گازی فرزاد یکی از میادین گازی کشورمان است که به همراه چند میدان گازی دیگر در بلوک فارسی در خلیج فارس قرار دارد. شرکت نفت فلات قاره ایران به منظور اکتشاف این میدان، از اوایل دهه ۱۳۸۰ در حال مذاکره با کنسرسیومی از شرکتهای هندی، پتروناس مالزی و نیکو کانادا بوده که در تهایت در اواخر دولت دهم ایران با طرف هندی توافقنامهای در قالب قراردادهای مشارکت در تولید حاصل میشود و به امضا دو طرف میرسد. با روی کار آمدن دولت یازدهم، بیژن زنگنه، وزیر نفت جدید، دستور به لغو این قرارداد میدهد. وی با این استدلال که سرمایهگذاری در این میدان گازی دارای ریسک کم میباشد، امضای قرارداد در قالب قرارداد مشارکت در تولید را به صرفه ندانست.
بنابراین گزارش، در ابتدای سال جاری هند تمایل و آمادگی خود را برای توسعه این میدان گازی در قالب سفر دارمندرا پرادهان، وزیر نفت هند برای دیدار با مقامات کشورمان اعلام کرده بود. وزارت نفت در آن تاریخ در این باره به نقل از امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بین الملل و بازرگانی این وزارتخانه نوشته بود: "وزیر نفت هند در این سفر علاوه بر دیدار با همتای ایرانی خود، با محمدرضا نعمت زاده وزیرصنعت، معدن و تجارت، ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی و اکبر ترکان دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی کشورمان گفت وگو می کند. مذاکره درباره میدان گازی فرزاد بی، زمانبر است و شرکت نفت و گاز پارس مذاکرات این میدان را انجام می دهد."
این گزارش می افزاید: شهریور ماه بنا به گفته علی اکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس یک هیات هندی برای مذاکره درباره مدل مالی سرمایه گذاری میدان فرزاد (بی) به ایران آمدند و مذاکراتی را تا سپتامبر (شهریور- مهر) نهایی کرده اند و در حال حاضر در آخرین خبرها درباره توسعه این میدان نفتی قرار است مدل توسعه اقتصادی میدان «فرزاد بی» ماه نوامبر نهایی شود.
بنابراین گزارش، محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در این زمینه به شانا گفته است: "شرکت او ان جی سی برای نهایی کردن «مدل توسعه اقتصادی» از یک مشاوره بینالمللی استفاده خواهد کرد، این شرکت تا پایان ماه نوامبر این مدل را برای توسعه فرزاد بی نهایی می کند. مذاکرات با این شرکت هندی بصورت مداوم در جریان است و امیدوارم بزودی بتوانیم به جمع بندی برسیم. در این زمینه قرار شد شرکت نفت و گاز هند (اونانجیسی) با در اختیار گرفتن مشاور و ظرف یک ماه آینده، این مدل را نهایی کند. ایران پیشنهاد پایه «مدل توسعه اقتصادی» را به شرکت اوانجیسی ارائه داده است و آنها قرار است بر اساس آن، مدل خود را ارائه و نهایی کنند. تعیین مشاور برای «مدل توسعه اقتصادی» با تائید و مشورت ایران خواهد بود، انتظار داریم هندیها از شرکت معتبر و صاحب نام بینالمللی بهعنوان مشاور استفاده کنند."
این گزارش می افزاید: حال در خبری تازه درباره این میدان نفتی منابع هندی اعلام کرده اند انعقاد هرگونه موافقتنامه قطعی بین ایران و هند در مورد توسعه میدان گازی فرزاد ب در خلیج فارس، قبل از سه ماهه پایانی ۲۰۱۷ بعید به نظر می رسد. تسنیم در این زمینه به نقل از پایگاه خبری ماینینگ ویکلی از زبان یک مقام ارشد دولت هند نوشته است: " به رغم اینکه شرکت او ان جی سی ویدش هند یک طرح توسعه 3 میلیارد دلاری جدید را به مقامات شرکت ملی نفت ایران ارائه کرده و چند دور مذاکره بین مقامات دولتی دو کشور انجام گرفته، احتمالا تا ماه فوریه، یعنی ضرب الاجل تعیین شده از سوی طرفین، هیچ گونه موافقتنامه ای به امضا نخواهد رسید. مسئله اصلی مورد اختلاف بین طرفین طرح توسعه ای 10 میلیارد دلاری ای است که پیش از طرح تقلیل یافته 3 میلیارد دلاری کنونی به ایران ارائه شده بود. دولت ایران این پیشنهاد سرمایه گذاری را با توجه به رقم بسیار بالای آن نپذیرفته بود، زیرا این کشور باید یک نرخ تضمین شده بازگشت سرمایه را برای طرف هندی در نظر بگیرد. احتمالا هیچ توافقی در مورد قیمت پیشنهادی هند در مورد گاز تولیدی این کشور که هند قصد دارد ان را از ایران وارد نماید به دست نخواهد آمد."
یادآور می شود: میدان گازی فرزاد بی در مجموعه بلوک فارسی قرار دارد که حوزه ای سرشار از منابع گاز و میعانات گازی است که در غرب میدان پارس شمالی و شمال غرب میدان های گلشن و فردوسی در آب های خلیج فارس واقع شده است. سابقه امضای قرارداد اولیه اکتشاف و توسعه فرزاد بی با کنسرسیومی متشکل از سه شرکت دولتی هند به حدود سال ٢٠٠٠ میلادی بازمی گردد؛ اما این قرارداد تنها در بخش اکتشاف اجرایی شد و در بخش توسعه هیچ اقدامی برای برداشت منابع گازی این میدان صورت نگرفت.
نظر شما