خبرگزاری شبستان_ فومن: شهر تاریخی و توریستی ماسوله، یکی از نقاط تاریخی، سرسبز و خوش آب و هوای شمال ایران با هوای مه آلود، تابستانهای خنک و زمستانهای پر برف است.
ماسوله در جنوب غربی استان گیلان در بخش سردارجنگل فومن،۶۰ کیلومتری شهر رشت، ۳۶کیلومتری شهر فومن و ۲۰ کیلومتری شهر ماکلوان واقع شده است.
زبان اصلی مردم ماسوله مانند زبان مردم غرب گیلان و جنوب جمهوری آذربایجان، تالشی است که به زبان اوستایی و زبان تاتی بسیار نزدیک است.
شهرک تاریخی ماسوله یکی از خوش آب و هواترین نقاط ایران است که هر ساله پذیرای دهها هزار گردشگر داخلی و خارجی میباشد. شهر تاریخی و توریستی ماسوله به دلیل داشتن معماری منحصربهفرد در جهان شناخته شده است، ماسوله با کوهستانهای مرتفع، جنگل و ییلاقات سرسبز از توریستی ترین مناطق شمالی ایران با جلوههای طبیعی فراوان به ویژه در اواخر بهار و فصل تابستان است و قلهٔ شاه معلم در ماسوله با ارتفاع ۳٬۰۵۰ متر بلندترین نقطه استان گیلان و هدفی جذاب برای گروههای کوهنوردی میباشد.
محوطه جلوی خانهها و پشت بامها هر دو به عنوان پیادهرو استفاده میشوند، بافت معماری ماسوله در دوران زندیه شکل گرفته است و خیابانهای کوچک و پلههای بسیار به هیچ وسیله نقلیه موتوری اجازه ورود نمیدهد. معماری ماسوله در یک جمله توصیف میشود: حیاط ساختمان بالایی پشت بام ساختمان پایینی است. تعداد طبقات ساختمانها معمولاً تا دو طبقه میرسد.
مردم شهرک تاریخی ماسوله مردمانی با صفا و بی ریا هستند که پشتبام های منازلشان را زیر قدمهای مسافران و گردشگران میگسترانند تا ساعاتی را بتوانند میزبان آنهاباشند.
سر هر پنجره چوبی این شهرک زیبا گلدانی با گل شمعدانی چیده شده است که جزئی از اسطوره زندگی این مردمان سبز است، زنانی ساده که در حیاط خانهشان نشستهاند و مشغول بافت عروسکهای رنگین هستند.
از سمت مسجد این شهرک که عبور میکنی به قبرستانی برخورد میکنی که سنگ قبرهایی قدمت دار و خاکستری و کوچک نا مرتب دیده میشود و تو در میمانی که زندگان و مردگان چه صمیمی در کنار هم آرمیدهاند.
وقتی وارد بازار سنتی ماسوله میشوی، مجموعهای از سنتهای دیرینه گیلان و به خصوص همین شهرک در دکانهای کوچک و بزرگ نمود پیدا کرده است و چشم هر فردی را خیره میکند تا به سمت آن وسایل سنتی برود.
جاذبههای طبیعی ماسوله
وجود آبشارها و چشمههای متعدد در اطراف ماسوله، زیبایی طبیعت آن را دو چندان نموده است. آبشارهای این منطقه بهصورت پراکنده در اطراف آن دیده میشوند و اگرچه در پی سیلهای سالیان اخیر، دستخوش تغییراتی شدهاند ولی همچنان برای بازدیدکنندگان جلوههای ویژه خود را دارند. آبشار کوشم ماسوله در انتهای دره جنگلی ماسوله و در ارتفاعات این منطقه واقعشده و ارتفاع آن حدود ۳۰ متر است.
مسير دسترسی به اين آبشار با شيبي ملايم در امتداد رودخانه و در جهت مخالف جريان آب است. پس از حدود یک ساعت کوهپیمایی و گذر از چند آبشار کوچک ديگر، در انتهای تنگه به دیوارهای سنگی برمیخوریم که آب از فراز آن به پايين فرو میریزد. از ديگر آبشارهای اين منطقه میتوان به آبشار ماسوله رودخان با ارتفاع بيش از ۲۰ متر، آبشار خرم بو(خربو) و آبشار لارچشمه اشاره کرد که جلوهای بسيار زيبا داشته و هر کدام میتوانند بهانهای برای بازديد مجدد از طبيعت زيباي ماسوله باشند. آبوهوای کوهستانی، موقعيت خاص خزري و همچنين خاک مناسب، زمينه رشد و پوششهای جنگلي نظير انواع توسکا، گردو، فندق وحشی و مراتع وسيع را در اشکوب بندیهای مختلف، فراهم آورده است. کوههای ماسوله سرشار از معادن آهن، کوارتزت، روي و سرب هستند. وجود این معادن سبب گرديده بود در زمان فتحعلي شاه گلولههای توپخانه ايران در ماسوله ساخته شود.
از ديگر دیدنیهای طبيعی اين منطقه میتوان به رودخانه سياورود، رودخانه پلنگ ور، پارک ماسوله و غار بوزخانه(غاريخکون) اشاره کرد. درمجموع دیدنیهای ماسوله شامل هجده چشمه طبيعی، دوازده کاروانسرا، چهار بقعه، پنج آب انبار و چندين مسجد است.
بقاع متبرکه ماسوله
بقعه عون بن علی یا عون بن محمد حنیفه بن علی ؛ این بقعه بهعنوان محور بـُقاع منطقه و محل اصلی تجمعات مذهبی ساكنان ماسوله به شمار میآید. بقعه در كنار مسجد قرار دارد و به قلندرخانه نیز معروف است. این امر میتواند نشانگر اعتقادات صوفیانه اهالی منطقه نیز باشد. بقعهی عون بن علی بن محمد بن علی دارای دری به ابعاد ۱۴۵*۷۲ سانتیمتر است كه به در "چله خانه" شهرت دارد. پلان بقعه هشتگوش است و گنبدی دو پوش دارد. ارتفاع صحن امامزاده تا زیر طاق گنبد اول ۲۰/۴ متر است. این گنبدشلجمی (اگر دو قوس از دایره بر سطحی محیط شود كه هر دو از نصف دایره طولشان بیشتر باشد و انحداب یا كوژی آن در دو جانب باشد ، آن شكل را شلجمی گویند)است و در روزگاران جدید با حلب پوشانده شده است. در داخل اتاق حرم بقعه ، صندوقی جای دارد كه بر روی آن کتیبهای به خط نسخ از سوره فتح و با تاریخ ۱۰۱۵ هـ . ق دیده میشود. چند سنگقبر در داخل وایوان های بقعه و مسجد همجوار وجود دارد كه مربوط به زمان قاجاریه است.
امامزاده عین علی و زین علی ؛ این امامزاده در ۱۶۰۰ متری شرق ماسوله در محلی به نام "اشكلت" واقع است. امامزاده دارای کتیبهها و پنجرههای مشبك است و تاریخ ساخت آن ۹۱۱ هـ . ق است.
امامزاده ابراهیم؛ در "خروه بن" بالای ماسوله و بر سر راه جاده خلخال واقعشده و دارای قدمت تاریخی است.
امامزاده هاشم؛ در مغرب ماسوله ، زیر كوه سنگی قلعه بن قرار دارد. این امامزاده بنایی تاریخی دارد و بر سر راه جاده طارم واقع است.
نظر شما