خودباوری و همت؛ کلید گمشده اشتغال/ اینجا جوانان اقتصاد مقاومتی را عملی معنا کردند 

خبرگزاری شبستان: صدای اره مویی دستی ما را از گوشه حیاط بازارچه به سمت اتاقی می برد که در آن جوانی مشغول بریدن چوب است، با ظرافتی خاص و هنرمندانه... 

گزارش شبستان- خراسان جنوبی؛ بیکاری و مشکلات اقتصادی این روزها به یکی از معضلات مهم جامعه تبدیل شده و اینها خود عامل بسیاری از مشکلات دیگر مانند افزایش فقر و کاهش ازدواج و برخی موارد دیگر شده است که نیازمند توجه جدی همه مسئولان است.

 

راه حل برون رفت از این مشکلات راه چندین سال است که مقام معظم رهبری مطرح فرمودند و مسئولان هم به گفته کارشناسان تاکنون اقداماتی انجام داده اما هنوز قابل محسوس و لمس برای جامعه نیست؛ چراکه این اقدامات تنها یا برگزاری همایش بوده و یا شعاری، اما در عمل چندان که باید انجام می‌شد؛ نشده است.

 

واردات بی رویه کالاهای خارجی به کشور و ارزان بودن آن اه نسبت به کالاهای ایرانی باعث شده تا بازار ایران بیشتر در اختیار کالاهای بیگانه و در نتیجه ایجاد اشتغال برای آنها باشد، در این بین هرچند که این روزها مردم بیشتر ترجیه می دهند که با خرید کالای داخلی ازتولید و اشتغال حمایت کنند اما به نظر می رسد که برپایی بازارچه هایی مخصوص عرضه کالاهای داخل با قیمت پایین تر برای معرفی کالاهای خوب تولید شده توسط دستان پرتوان مردان و زنان این مرز و بوم می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.

 

اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی امسال با فرا رسیدن سال جدید در مجموعه تاریخی و جهانی اکبریه بیرجند اقدام به برپایی بازارچه صنایع دستی و هنری کرده که بیشتر غرفه های آن را صنایع دست ساز جوانان با همت بیرجندی و سایر شهرستانهای استان تشکیل داده اند.

 

بازارچه ای که به نظر می رسد با توجه به حضور گردشگران داخلی و خارجی در مجموعه تاریخی جهانی اکبریه می تواند فرصت خوبی برای معرفی و فروش آثار هنری جوانان بیرجندی باشد.

 

در ابتدای این بازارچه به محض ورود به غرفه عرضه زیورآلات سنی می رسیم، زیورآلاتی که تمام مراحل ساخت آن در همین بیرجند به دستان پرتوان جوانان هنرمند این دیار ساخته می شود؛ با دارای طرح‌هایی بسیار زیبا و چشم گیر که چشم هر بیننده را برای خرید به خود جلب می‌کند.

 

سنگ‌هایی که هنرمندانه برای جوانان نان می‌شود

مسئول غرفه می گفت:« حتی سنگ های این زیور آلات هم توسط مردم روستاهای استان تهیه می شود و برای آنها هم اشتغال خوبی را به همراه دارد...»

 

به گفته احسانبخش سنگ های این زیورآلات از روستاهای خوسف، دهسلم، خور و قاین جمع آوری می شود و برخی از آنها در همان روستاها به وسیله افرادی که آموزش دیده اند تراشیده و تولید می شود و برخی هم برای تبدیل به زیورآلات به مرکز استان فرستاده می شود.

 

آنچه در این طرح مهم است، موضوع خودباوری و اعتماد به نفس یک جوان پر تلاش است، احسانبخش جوانی عاشق کار ساخت جواهرآلات است و این باعث شده که تاکنون علاوه بر خود حدود 10 نفر دیگر را آموزش و بعد از آن استخدام کند.

 

او می گفت:«حرفه تراش سنگ درآمد خوبی دارد، هر جوانی که علاوه داشته باشد باید یک ماه آموزش ببینید و بعد می تواند شخصا بدنبال کار برود و یا اینکه در شرکت خود بنده با ماهانه بالای 1.5 میلیون تومان کار کند».

 

این کارآفرین بیرجندی همچنین از طریق آموزش از راه دور به 150 نفر در تمامی نقاط کشور آموزش داده که بیشتر آنها در حال حاضر کارگاه تراش سنگ جواهرآلات دارند.

 

یکی از مزیت های طرح این جوان کارآفرین، آموزش و بکارگیری جوانان روستاهای مناطقی است که در آنجا سنگ های تزئینی وجود دارد، است که تاکنون در این زمینه 7 نفر را نیز مشغول کار کرده است.

 

مردم هم از این طرح ها استقبال خوبی می کنند و با خرید این جواهرات که در آلیاژهای طلا، نقره و برنج تولید می شوند، در تولید اشتغال سهیم هستند و این یعنی همان اجرای اقتصاد مقاومتی که هم اشتغال در پی دارد و هم با تحریم بیگانگان تغییری در تولید و اشتغال ایجاد نمیشود و افراد صاحب اشتغال پایدار می شود.

 

تعداد غرفه ها در این بازارچه زیاد است و نمی توان همه را تویص کرد اما در بیشتر این غرفه ها صنایع دستی را می بینیم که بدون نیاز به سرمایه بالا در منزل تهیه شده و سود خوبی هم برای صاحبان آثار به همراه دارد.

 

طرحی زیبا و جدید اما ناشناخته!

مزگی نژاد، از دیگر جوانانی است که تزئینات داخلی ساختمان را به خوبی یاد دارد، او حالا با استفاده از ضایعات کاشی، سرامیک و شیشه توانسته طرح هایی را تولید کند که می توان با فروش آنها صاحب سود خوبی شد.

 

او کار ترکیب کار شیشه و معرق را هنری زیبا برای منازل می داند که در شهرهای دیگر بیشتر از خراسان جنوبی این طرح هنری جا افتاده و مردم با آن آشنا هستند، و در آن شهرها درآمد بالاتر و اشتغال بیشتری را به همراه دارد.

 

 

این جوان کارآفرین گفت:«تمامی وسایل مورد نیاز این طرح ها از مواد دورریختی تهیه شده و هیچ سرمایه ای جز هنر نیاز ندارد و لذا یک فردی که علاقه مند به این کار باشد می تواند بدون سرمایه اولیه هم برای ایجاد اشتغال اقدام کند».

 

به گفته مزگی نژاد، ترکیب کار شیشه و معرق تنها نیازمند کمی استعداد، سلیقه و ذوق هنری است، اما باید خود فرد هم همت و علاقه داشته باشد تا در آن موفق باشد.

 

او از مسئولان خواست تا با برپایی نمایشگاهایی همانند این بازارچه زمینه را برای معرفی هرچه بیشتر آثار هنرمندان فراهم کنند تا مردم با این آثار بیشتر آشنا شوند و خرید و در نتیجه اشتغال افرایش پیدا کند.

 

هنر در کنار درس؛ برنامه‌ای جدی برای آینده‌ای موفق!

صدای اره مویی، گوش ما را از گوشه حیاط بازارچه به سمت اتاقی می برد که در آن جوانی مشغول بریدن چوب است، با ظرافتی خاص و هنرمندانه؛ او دانش اموز کلاس سوم متوسطه رشته رشته کامپیوتر است که از چهار سال قبل به این رشته علاقه مند شده و در آن مشغول کار است.

 

چاجی علاقه زیادی به معرق کاری دارد، او از چند سالی را در کنار استاد کار کرده و اکنون به مرحله ای رسیده که خودش به تنهایی کار می کند، البته در کنار درس خواندن معرق کاری را هم دنبال می کند و درآمدی دارد.

 

 

او حالا برنامه های زیادی برای آینده خود دارد، قبولی در رشته کامپیوتر در دانشگاه از یک طرف و توسعه کارگاه خانگی معرقی کاری و فراهم کردن زمینه برای اشتغال جوانان از سوی دیگر از اهداف مهم این جوان خوش ذوق بیرجندی است.

 

این جوانان معرق کار بیرجند با اشاره به گرانی آثار معرق کاری و لزوم فرهنگ سازی در خصوص استقال مردم از آثار هنری می گوید:« در حال حاضر در خراسان جنوبی معرق کاری به خوبی بین مردم شناخته شده نیست و بدلیل گرانی آثار خیلی استقبال نمی شود».

 

هنر معرق کاری بدلیل آرامشی که دارد باعث تمرکز بیشتر و در نتیجه رتبه بهتر در کنکور خواهد شد، این را چاجی، جوان خوش آتیه بیرجندی می گوید و اینکه یک جوان می تواند در کنار درشس خواندن یک رشته هنری را هم دنبال کند.

 

این بازارچه هر چند که به صورت موقت می تواند برای معرفی آثار علاقه مندان به هنر و صنعت خانگی و کسب و کار موثر باشد اما به نظر می رسد که برپایی نمایشگاه و محلی برای ارائه دائمی آثار هنرمندان نیز ضروری باشد.

 

 

گزارش: جواد شريفي نيا

 

 

 

 

کد خبر 618043

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha