خبرگزاری شبستان- همدان: مردم همدان در آستانه عید باستانی نوروز با ادا کردن آداب و رسوم نوروزی دلهای خود را به یکدیگر نزدیک کرده و کدورتها را از بین میبرند و همواره این آیین جزو ضروریات زندگی آنها بوده است.
رسم ها و آيينهاى نوروزى از روزگاران كهن به ارث رسيده است البته دست تطاولگر ایام، برخی آیین های كهن نوروزی را دستخوش تغییراتی كرده است و در طی سالیان اخیر به دست فراموشی سپرده شده بود.
در همدان قدیم همه ساله هنگامی که کوه الوند پس از گذراندن روزهای سرد و طاقت فرسای پائیز و زمستان با شنیدن صدای پای بهار، آرام آرام دامنه سپید پوش و یخ بسته خود را به دامن پرگل طبیعت می سپرد و جای زخم سرمای سخت زمستان آن را چمنهای تازه روئیده و سبز بهاری التیام می بخشید، مراسم کوسه گلین به اجرا در می آمد.
بر اساس این سنت قدیمی، دست افشانی، پایکوبی و ترانه خوانی کوسه گلین که با جامه ای سرخ، کلاه بوقی و چهره سیاه کرده و زنگوله به پا در خانه ها می رفت از آیین های مردم همدان در آستانه سال نو بوده است و در این آیین همدانی ها بخشیدن پول و شیرینی را به نوروز خوان یا کوسه گلین خوش شگون می دانستند.
کوسه و زنش با ساز و دهل وارد شهر مىشوند و تعدادى بچهها بهدنبال آنها راه مىافتادند، آنها به هر خانهاى که درش باز بود وارد مىشدند و معمولاً وارد خانه اعیان و اشراف مىشدند و در محوطه حیاط شروع به حرکات جالب و خندهدار و رقص و پاىکوبى مىکردند، صاحبخانهها نیز در حد وسع و طبع خود کمکى نقدى یا جنسى به آنها مىدادند، کوسه و زن کوسه همچون حاجى فیروز پیامآورن شادى نوروزى و بهار بودند.
در آستانه استقبال از عید نوروز، نوروزی خوان ها در کوچه و خیابان به راه می افتند و با خواندن اشعار کوتاه و گاه بلند، طلیعه سال نو را به مردم مژده می دهند.
از جمله میراث معنوی، نمایشهای آیینی و سنتی است که برخی از این نمایشها، نمایشهای شادیآور و نشاط بخش هستند و امسال میراث فرهنگی و گردشگری استان به همت ستاد تسهیلات نوروزی مراسم کوسه گلین و نوروز خوانی را در پیاده راه بوعلی و آرامگاه حکیم هزاره ها احیاء کرده است.
نظر شما