توسعه همکاری های نفتی ایران و عراق

خبرگزاری شبستان:کشورمان با عراق دارای مبادلات تجاری در حوزه نفت و گاز است و چندی پیش نیز ٢ تفاهم‎نامه نفتی میان ایران و عراق آماده امضا شده است و در حال حاضر نیز وزیران نفت ایران و عراق یادداشت تفاهم همکاری امضا کردند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران در حال حاضر یکی از مهمترین شرکای تجاری عراق است که بخش اعظم کالاهای این کشور به دلیل نزدیکی، کیفیت و ارزان بودن و مشترکات فرهنگی و دینی از ایران تامین می شود. طبق اعلام رایزنی بازرگانی ایران در عراق، جمهوری اسلامی ایران در سال  94 بالغ بر شش میلیارد و 200 میلیون دلار کالای غیرنفتی به عراق صادر کرده که پس از ترکیه و چین سومین شریک تجاری عراق محسوب می شود. حجم واردات عراق از کشورهای مختلف در سال گذشته 38 درصد کاهش داشته که بخشی از آن به فعال شدن کارخانه ها و تولید داخلی و بخش دیگری به مشکلات اقتصادی عراق ناشی از کاهش جهانی قیمت نفت بر می گردد.

 

بنابراین گزارش، کشورمان با عراق دارای مبادلات تجاری در حوزه نفت و گاز است و چندی پیش نیز ٢ تفاهمنامه نفتی میان ایران و عراق آماده امضا شده است و در حال حاضر نیز وزیران نفت ایران و عراق یادداشت تفاهم همکاری امضا کردند. در بخشهایی از این یادداشت تفاهم همکاری، به توسعه میدانهای نفت و گاز مشترک مرزی، صدور خدمات فنی و مهندسی، صادرات کالا و همکاری در زمینه نفت و مشتقات آن اشاره شده است. کمک به بازسازی زیرساخت‌های پالایشگاه‌های نفت و گاز عراق از سوی ایران از دیگر بندهای این یادداشت تفاهم همکاری است.

 

این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه خبر داده است: "بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان و جبار علی حسین اللعیبی، وزیر نفت عراق همچنین در مورد صادرات نفت کرکوک از طریق یک خط لوله که از اراضی ایران عبور می کند به تفاهم رسیدند و قرار شد یک مشاور بین المللی پیرامون توجیه فنی و اقتصادی این طرح معرفی شود. اعطای بورسیه‌های دانشگاهی به دانشجویان عراقی برای تحصیل در رشته های بالادستی نفت و گاز از دیگر بندهای مهم این یادداشت تفاهم همکاری است,٢ طرف همچنین توافق کردند که در چارچوب این یادداشت تفاهم همکاری یک کمیته مشترک برای پیگیری تصمیمها و تفاهم‌های صورت گرفته تشکیل شود."

 

یادآور می شود: صادرات نفت از گذشته نقش اصلی را در اقتصاد عراق بر عهده داشته به طوری که ۹۵ درصد از درآمد خارجی این کشور را تشکیل می‌دهد. عدم توسعه در سایر زمینه‌ها باعث بروز بیکاری ۱۸ تا ۳۰ درصدی و درآمد سرانه‌ 4 هزار دلاری شده است. در سال ۲۰۱۱ استخدام تمام‌وقت در بخش عمومی نزدیک به ۶۰ درصد از کل استخدام‌ها را شامل می‌شد. بخش صادرات نفت شغل‌های بسیار کمی برای عراقی‌ها ایجاد کرده است. در حال حاضر درصد پایینی از خانم‌ها (بالاترین تخمین‌ها در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۲ درصد بوده) به طور رسمی کار می‌کنند.

 

 اقتصاد دستوری عراق پیش از اشغال این کشور توسط آمریکا، هر گونه مالکیت تجاری در عراق توسط خارجی‌ها را ممنوع کرده‌بود، بسیاری از صنایع بزرگ را به شکل دولتی اداره می‌کرد و تعرفه‌های شدیدی بر کالاهای خارجی وارد می‌ساخت اما بعد از اشغال عراق در سال ۱۳۸۲ حکومت ائتلاف موقت عراق به سرعت دستورات الزام‌آوری پیرامون خصوصی‌سازی اقتصاد عراق و گشایش آن به روی سرمایه‌گذاران خارجی صادر کرد. عراق دارای سه پالایشگاه مهم است. پالایشگاه بیجی بزرگ‌ترین پالایشگاه عراق است که در حوالی شهر بیجی در استان صلاح‌الدین واقع شده‌است. دو پالایشگاه دیگر در بغداد و بصره قرار دارند.

کد خبر 617059

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha