به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دیه ۴۱۳ میلیون تومان برای آتش نشانان شهید پلاسکو، آیا دستمزد ۹۶ کارگران به ۲/۵ میلیون می رسد؟، قرارداد سایپا و سیتروین قطعی شد برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
دیه آتش نشانان شهید پلاسکو ۴۱۳ میلیون تومان اعلام شد
«عبدالناصر همتی» گفت: دیه 16 آتش نشان ساختمان پلاسکو بر اساس قرارداد میان سازمان آتش نشانی و شرکت بیمه کارآفرین، پس از تعیین وراث قانونی پرداخت می شود.
وی تاکید کرد به محض مشخص شدن وراث قانونی، شرکت بیمه کارآفرین این مبلغ را می پردازد.
توسعه همکاری های ایران و فنلاند
اقتصاد فنلاند وابستگی فراوانی به صادرات دارد و بحران اقتصادی سایر کشورهای اروپایی تأثیر زیادی روی صادرات این کشور گذاشته است. فنلاند تنها کشور منطقه یورو است که بر اساس اعلام سه نهاد مطرح مالی در زمینه اعتبار و درستیسنجی، از وضع باثبات (AAA) برخوردار است. تولید ناخالص داخلی فنلاند ۱۸۵٫۹ میلیارد دلار است که ۲٫۵ درصد آن در بخش کشاورزی، ۳۱٫۷ درصد آن در بخش صنعت و ۶۵٫۹ درصد آن در بخش خدمات تولید میشود. صادرات این کشور شامل ماشینآلات و تجهیزات، مواد شیمیایی، آهنآلات، الوار، کاغذ و خمیر کاغذ است.
بنابراین گزارش، در حال حاضر فنلاند همراه با سایر کشورهای اروپایی تمایل و آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در ایران اعلام کرده است و جمهوری اسلامی ایران و فنلاند علاوه بر صنعت و معدن، ظرفیت های فراوانی برای همکاری دارند که زنجیره ای از کالاهای مختلف را دربرمی گیرد.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از میکا نیکانن، مدیرکل زمین شناسی فنلاند نوشته است: "تهران- هلسینکی در گذشته در بخش زمین شناسی تفاهمنامه همکاری امضا کردند که براساس آن قرار شد فنلاند تجارب خود را در اختیار ایران قرار دهد. مهم این است که چگونه می توان سرمایه گذاری خارجی را در ایران شکل داد، زمینه اکتشاف بیشتر را در این کشور فراهم ساخت و به چه شکل روند سرمایه گذاری تسهیل می شود. استفاده از فناوری در طرح های معدنی ایران و بهره گیری درست از اطلاعات زمین شناسی از دیگر موضوع های مهم در همکاری های آتی 2 کشور است.
همکاری عمان در بورس تهران
روابط میان ایران و عمان در طول زمان دارای فراز و نشیب های فراوانی بوده است اما با وجود این عمان همواره در کنار ایران در حین اتفاقات سیاسی بوده و شاید نقش خیلی پررنگی نداشته باشد اما از جمله همسایگان باوفای کشورمان محسوب می شود که در حوزه اقتصادی و تجاری نیز همکاری های بسیاری با کشورمان داشته و دارد. همین امر گاها از سوی سایر کشورهای منطقه مورد ارزیابی قرار گرفته و به واسطه نزدیکی که میان تهران و مسقط وجود داشته تلاش کرده اند تا رابطه میان این دو کشور را برهم زنند اما با تمام این تلاش ها همکاری های مستمر و دائمی ایران و عمان همچنان ادامه دارد.
بنابراین گزارش، دولتمردان دو کشور تلاش خود را برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی ادامه می دهند و در حال حاضر ایران و عمان برای انتشار اوراق بدهی ارزی در بورس تهران مذاکراتی را انجام داده اند. پایگاه اطلاع رسانی بورس تهران در این زمینه خبر داده است: "هیاتی از بانک مسقط عمان به سرپرستی معاون ارشد این بانک از بورس تهران بازدید کرد. این هیات ضمن بازدید از تالار معاملات حافظ، از نزدیک با شیوه عملکرد معاملات، ارزش بازار، شرکت های کارگزاری، کارمزد معاملات، قوانین و مقررات مربوط به سرمایه گذار خارجی، تنوع صنایع و شرکت ها، ابزار های معاملاتی و ملزومات پذیرش در بورس تهران آشنا شد. هیات عمانی در دیدار با حسن قالیباف اصل مدیر عامل بورس تهران، بر گسترش همکاری دو طرف تاکید کرد و قرار با برخی شرکت های بزرگ بورس تهران، تامین سرمایه ها، بانک ها و برخی نهاد های دولتی دیدار و مذاکراتی انجام داد."
یوندای به کنگان می رود
شرکت هیوندای کره جنوبی امروز قرارداد ساخت فاز دوم پتروپالایش کنگان (جنوب ایران) را به ارزش ٣ میلیارد یورو را با شرکت سرمایه گذاری اهداف (زیر مجموعه صندوق بازنشستگی نفت) به امضا رساند.
بنابراین گزارش، در حال حاضر در فاز یک پروژه پتروپالایش کنگان بالغ بر ٣٠ درصد پیشرفت و نزدیک به ١٢٠ میلیون یورو در آن سرمایه گذاری شده است. ١٠٠ درصد پروژه پتروپالایش کنگان متعلق به شاغلین و بازنشستگان صنعت نفت است و فازدوم پتروپالایش کنگان شامل ٤ پلنت الفین، MEG، HD، LLD، خواهد بود که مجوز تامین خوراک این مجتمع پتروپالایشی از وزارت نفت اخذ شده است. عارفی با تاکید براین که امروز قرارداد EPCF این پروژه به مبلغ ٣ میلیارد یورو میان شرکت سرمایه گذاری اهداف و شرکت مهندسی هیوندای (HEC) امضاء شده است و طی حداکثر ٩ ماه فاینانس این پروژه به میزان ٩٥ درصد از منابع مالی بانک های کره جنوبی نهایی می شود.
فاز دوم پتروپالایش کنگان قرار است با هدف تولید یک میلیون تن اتیلن، ٤٠٠ هزار تن پلی اتیلن سنگین و ٣٥٠ هزار تن پی اتیلن سبک در سال، و در در کنار فاز ١٢ پارس جنوبی احداث شود.ساخت فاز نخست این پروژه که هم اکنون بیش از ٣٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارد از سوی شرکت سرمایه گذاری اهداف آغاز شده است که در این فاز قرار است اتان، پروپان، بوتان و نفتا تولید شود.پروپان، بوتان و نفتا این پروژه فروخته و اتان آن به فاز دوم پروژه پتروپالایش اختصاص داده می شود.
گفتنی است شرکت مهندسی هیوندای طی ٤٠ سال اخیر در زمینه اجرای مگا پروژههای پالایشگاه گازی و پلیمری در بازار جهانی فعالیتهای موفقیت آمیزی داشته است. نکته جالب توجه این است که هیوندای شهر بسیار بزرگی را در جنوب شرقی کشور کره جنوبی بنا کرده است. و بیش از 600 هزار نفر در این شهر زندگی می کنند.هیوندای برای بیش از 200 هزار نفر از کارکنان خود در شهر اولسان، خانه درست کرده است . در کنار این امکانات هیوندای برای کارکنان خود در این استان، خدماتی از قبیل مدرسه، بیمارستان، سینما و... نیز بنا نهاده است تا کارکنان خود در رفاه کامل به سر ببرند، هیوندای برای کارگران مجرد خود این امکان را واقع شده است تا با پرداخت تنها 50 دلار در ماه، یک خانه در اینجا کرایه کنند.
آیا دستمزد ۹۶ کارگران به ۲/۵ میلیون می رسد؟
کارگران هر ساله با توجه به نرخ تورم آن سال از افزایش دستمزد برخوردار می شوند و مرجع تعیین میزان این افزایش دستمزد شورای عالی کار است. این شورا همه ساله در ماه پایانی سال و با حضور نمایندگانی از دولت، جامعه کارگری و کارفرمایی برای سال بعد میزان دستمزد کارگران را تعیین می کند اما شورای عالی کار تا به امروز یعنی ۲۲ اسفند ۹۵ هنوز میزان دقیق دستمزد کارگران در سال ۹۶ را تعیین نکرده است.
بنابراین گزارش، طبق اخبار منتشر شده جلسه شورای عالی کار دقایقی پیش آغاز شده اما طبق خبر ایرنا پیش بینی می شود، در این نشست نمایندگان کارگری و کارفرمایی به نتایج قطعی نرسند و در دویست و شصت و سومین نشست بحث افزایش مزد ادامه یابد.
این در حالی است که در ماده 41 قانون کار دو معیار برای تعیین حداقل مزد کارگران بیان شده است و شورای عالی کار موظف است بر اساس این ماده حداقل مزد کارگران را تعیین کند. نرخ تورم اعلام شده توسط مرکز آمار ایران و سبد هزینه معیشت خانوارهای کارگری دو معیار تعیین حداقل مزد در سال هستند.
گفتنی است، ابتدای ماه جاری شرکای اجتماعی دولت شامل نمایندگان کارگری و کارفرمایی پس از مذاکرات فراوان و نفسگیر بر روی حداقلهای سبد معیشت کارگری به توافق کلی رسیدند که بر اساس آن رقم ۲.۵ میلیون تومان اعلام شد.
بر این اساس، کارفرمایان و کارگران پذیرفتند که برای ادامه زندگی یک خانوار ۳.۵ نفره کارگری باید درآمدی بالغ بر ۲.۵ میلیون تومان وجود داشته باشد که شامل خوراکیها، آشامیدنیها و حمل و نقل و سایر عوامل اثرگذار است.
علاوه براین، امروز علی ربیعی درباره نرخ احتمالی دستمزد در سال آینده اظهار داشت: یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در حال حاضر رقم دستمزدی است که کارگران دریافت میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که مدنظر دولت برای نرخ دستمزد سال آینده چیست؟ با توجه به اینکه حداقل دستمزد حدود ۸۰۰ هزار تومان است، آیا رقمی بیش از یک میلیون تومان برای حداقل دستمزد تعیین میشود؟ افزود: در نشست سهجانبه کارگران، کارفرمایان و دولت این موضوع بررسی میشود و اصلا دولت هیچ رقمی در ذهنش نیست.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه نشستهای سهجانبه نرخ را تعیین میکند، تصریح کرد: شما میگویید دولت چه نظری دارد، من به شما میگویم که در نشستهای شورای عالی کار نرخ تعیین میشود.
تا پایان ۹۷ تولید هیچ خودرویی متوقف نمی شود/سه شنبه ۴ قرارداد با بنز امضا می شود/قرارداد سایپا و سیتروین قطعی شد
محسن صالحی نیا، معاون امور صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص توقف خط تولید پراید و پژو 405 گفت: در حال افزایش تعداد استانداردهای خودرویی هستیم که تا پایان سال 97 قرار است این کار انجام شود و پس از آن اگر پلتفورم های خودرویی با این استانداردها مطابقت نداشت تولید آن متوقف می شود و پیش از تدوین استانداردهای جدید هیچ خودرویی توقف تولید نمی شود.
وی در این نشست خبری همچنین از امضای 4 قرارداد خودرویی با بنز در روز سه شنبه خبر داد.
صالحی نیا راجع به همکاری خودرویی سایپا و سیتروین توضیح داد: قرارداد سایپا و سیتروین از نظر ما قطعی شده و در مراحل ارزیابی فنی و اقتصادی قرارداد هستند.
صالحی نیا به اجرای طرح ایجاد رونق در تولید کشور از سوی وزارت صنعت معدن و تجارت اشاره کرد و افزود: تا تاریخ 18/12 بیست و سه هزار و 400 واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی میزان 16 هزار و 8 میلیارد تومان تسهیلات برای افزایش بازده تولید دریافت کرده اند که به طور میانگین 308 میلیون تومان سهم هر واحد کشاورزی و 1 میلیارد و 90 میلیون تومان سهم هر واحد صنعتی شده است.
وی راجع به نحوه هزینه کرد این تسهیلات از سوی واحدهای تولیدی توضیح داد: وزارت صنعت سیستم نظارتی را به منظور نظارت بر هزینه کرد این تسهیلات راه اندازی کرده که تاکنون موفق به نظارت بر عملکرد سه هزار واحد تولیدی صنعتی شده که طبق آمار از این سه هزار واحد تولیدی صنعتی بیش از هزار واحد افزایش اشتغال در طی دریافت تسهیلات داشته اند که 5 هزار و 800 نفر در این واحدهای صنعتی مشغول به کار شده اند و باقی بدون تغییر اشتغال بوده اند که البته کاهش نیرو هم نداشته اند. همچنین حدود 900 واحد هم افزایش میزان تولید داشته اند و 214 واحد نیز کاهش تولید داشته اند که تا سنوات آینده این کاهش به افزایش تبدیل خواهد شد.
صالحی نیا گفت: همچنین وزارت جهاد و کشاورزی نیز نظارت بر واحدهای تولیدی کشاورزی دریافت کننده تسهیلات را آغاز کرده و در تلاشیم که ارتباطی بین واحدهای نظارتی صنعتی و کشاورزی در این زمینه ایجاد کنیم.
معاون امور صنایع وزیر صنعت معدن و تجارت در ادامه راجع به مدیریت واردات از سوی این وزارتخانه و انتقادهای وارد بر آن درخصوص افزایش میزان واردات در برخی لوازم و تجهیزات صنعتی گفت: ما برای کاهش واردات تلاش می کنیم اما تا برخی موارد همچون واردات تجهیزات صنعتی که در تولید به کار گرفته می شود شاهد افزایش بوده ایم و همه صنعتگران بر لزوم افزایش این واردات واقف هستند که هیچ مشکلی را در پی ندارد.
صالحی نیا راجع به قراردادهای خودرویی خارجی نیز اعلام کرد: قرارداد ایران خودرو و پژو نهایی شده که خط تولید یک مدل خودرو در این روزها افتتاح خواهد شد و دو مدل خودروی دیگر نیز در سال اینده تولید می شود و قرارداد سایپا و سیترون از نظر ما قطعی شده و آخرین مراحل ارزیابی فنی و اقتصادی در حال انجام است همچنین روز سه شنبه شاهد امضای 4 قرارداد خودرویی بین ایران خودرو دیزل و سه شرکت خودرویی ایرانی با بنز خواهیم بود که اگر مشکلی پیش بیاید هفته سوم ماه آینده این قرارداد امضا خواهد شد.
وی در مورد طبقه بندی کیفیت سوختی خودروها نیز گفت: کیفیت سوختی خودروها را براساس ستاره طبقه بندی کرده ایم که هیچ مدل خودرو در کشور از کیفیت 5 ساله برخوردار نبوده و سه مدل خودرو کیفیت 4 ستاره ده مدل خودرو کیفیت 3 ستاره 5 مدل دو ستاره و 14 مدل تک ستاره را به خود اختصاص داده اند.
صالحی نیا در مورد علت کاهش صادرات خودرو در سالهای اخیر نیز گفت: عمده بازارهای صادرات خودروی ما در سالهای گذشته کشورهای عراق و سوریه بوده که به علت مشکلات پیش آمده در این کشورها با کاهش صادرات به بازار آنها مواجه شده ایم و در حال امضای قرارداد با کشورهایی چون تونس، سودان و الجزایر برای صادرات خودرو هستیم.
معاون وزیر صنعت در پاسخ به سوال دیگری راجع به سرنوشت خودروهایی که استاندارد نیستند و اینکه گفته می شود این خودروها پس از تولید در اختیار اقشار خاصی چون معلولین قرار می گیرند ضمن تکذیب این خبر گفت: هیچ خودرویی که استاندارد نداشته باشد در خط تولید قرار نمی گیرد و شماره گذاری نمی شود پس در نتیجه به شخص یا اقشاری داده نمی شود و تلاش ما هم این بوده که این قشر به دلیل محدودیتهای حرکتی شان از خودروهایی با کیفیت بالاتر برخوردار شوند.
رونق صنعت خودروسازی در سال ۹۵/افزایش ۴۰ درصدی
صنعت خودروسازی ایران، پس از صنعت نفت بزرگترین صنعت در ایران است. هماکنون ایران با ساخت ۱،۳۹۵،۴۲۱ دستگاه خودرو و ۳۵،۹۰۱ دستگاه خودروی تجاری (در سال ۲۰۰۹) هجدهمین خودروساز بزرگ دنیا و بزرگترین خودروساز خاورمیانه شده است. در سال ۲۰۰۹ ایران از لحاظ سرعت رشد صنعت خودرو مقام پنجم دنیا را پس از چین، تایوان، رومانی و هند کسب کرد.
بنابراین گزارش، در سال ۲۰۰۱، ۱۳ شرکت دولتی و خصوصی در ایران وجود داشت که در میان آنها ایران خودرو و سایپا صاحب ۹۴ درصد از کل تولیدات بومی بودند. شرکت ایران خودرو با در سال ۲۰۰۱ با تولید پیکان (که بعدها در سال ۲۰۰۵، سمند جایگزین آن شد) ۶۱ درصد بازار و سایپا در همان سال ۳۳ درصد بازار خودروی ایران را به خودشان اختصاص دادند. صنعت خودروسازی کشورمان در سالهای اخیر رشد و تحول چشمگیری داشته است به طوری که تولید خودرو طی ۴ ماه ابتدایی امسال با رشد ۳.۳ درصدی به ۳۶۸ هزار و ۱۶۰ دستگاه رسیده است و بر اساس پیشرفتی که در این عرصه داشته ایم تولید خودرو در سال 95 حدود 40 درصد افزایش یافته است.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نوشته است: "رشد اقتصادی در سال های گذشته منفی بود اما شاهد رشد اقتصادی در سال جاری بودیم، به عنوان نمونه تولید خودرو با رونق اقتصادی و رفع مشکلات این حوزه در سال 95 حدود 40 درصد افزایش یافته است. خودروسازی فردا در سمنان بعد از سالها تعطیلی با حمایت دولت یازدهم و اقدام بخش خصوصی فعال شد و از سال آینده شاهد تولید خودرو در استان سمنان خواهیم بود. برگزاری همایش های از این دست برای رونق سرمایهگذاری در صنعت استان ها تاثیری بسزایی در آرامش روانی حوزه اقتصادی و حضور سرمایه گذاران در راه اندازی واحدهای تولیدی و صنعتی پربازده دارد."
رشد ۸ برابری صادرات فولاد ایران به اروپا در ۸ سال اخیر
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، 66 کشور تولید کننده فولاد جهان یک میلیارد و 603 میلیون و 989 هزار تن فولاد خام تولید کردند که در مقایسه با آمار مدت مشابه سال 2015 (یک میلیارد و 592 میلیون و 428 هزار تن)، 73 صدم درصد رشد نشان می دهد. چین با 808 میلیون و 370 هزار تن، بزرگترین تولید کننده فولاد جهان در سال گذشته میلادی بود. کشورهای بزرگ بعدی تولید کننده فولاد خام به ترتیب ژاپن 104 میلیون و 722 هزار تن، هند 95 میلیون و 618 هزار تن، آمریکا 78 میلیون و 619 هزار تن، روسیه 70 میلیون و 800 هزار تن و کره جنوبی 68 میلیون و 567 هزار تن هستند.
بنابراین گزارش، ایران در سال 2016 همچون سال 2015 میلادی، رتبه چهاردهم تولید فولاد جهانی را کسب کرده است و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در این زمینه خبر داده است: "براساس گزارش انجمن جهانی فولاد (worldsteel association)، ایران در سال 2016 میلادی 17 میلیون و 895 هزار تن فولاد خام تولید کرد. این رقم در سال 2015 به میزان 16 میلیون و 146 هزار تن بود. میزان تولید فولاد ایران در آخرین ماه میلادی (دسامبر) سال 2016، یک میلیون و 521 هزار تن بود که در مقایسه با رقم مدت مشابه سال گذشته میلادی (یک میلیون و 336 هزار تن)، 14 درصد رشد نشان می دهد."
این گزارش می افزاید: رونق صنعت فولاد ایران باعث افزایش تقاضا برای این محصول ایران از سوی کشورهای دیگر شده است تا جایی که صادرات فولاد ایران به اروپا طی 3 سال اخیر8 برابر شده است. ایرنا در این زمینه به نقل از نشریه تخصصی فولاد سایدروب نوشته است: "هشت برابر شدن صادرات فولاد ایران به اروپا طی سه سال اخیر نگرانی تولید کنندگان و رقبای اروپایی فولاد ایران را برانگیخته است. پس از چین و هند، اکنون افزایش صادرات فولاد ساخت ایران باعث ترس تولید کنندگان فولاد در اروپا شده است. این در حالی است که اعلام اخیر دولت ایران مبنی بر افزایش تعرفه های گمرگی برای صادرات مواد معدنی آهن، همانند هند، باعث نگرانی بیشتر گروه یوروفر شده است.اقدامی که به تولید کنندگان محلی اجازه می دهد تا به مواد اولیه با قیمت پایین تری دسترسی داشته باشند و صنعت فولاد خود را رقابتی تر کنند."
سرمایه گذاران داخلی به فعال کردن معادن بپردازند
محمد رضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم امضای قرارداد سرمایه گذاری در معادن سرب و روی و کارخانجات مهدی آباد گفت: این هیات در مزایده به منظور همکاری با ایمیدرو موفق شد و در سه سال گذشته اقدامات لازم به منظور این سرمایه گذاری انجام شد و چون پروژه عظیمی است قرار نیست همه کار در یک فاز انجام شود و 25 درصد این پروژه تا دو سال فعال خواهد شد.
وی با اشاره به لزوم همکاری نهادهای دیگر با ایمیدرو در این پروژه اظهار داشت: سازمانی همچون محیط زیست نیز در این پروژه فعالیت و همکاری بیشتری داشته باشند.
نعمت زاده با تاکید بر توجه ویژه این دولت و مقام معظم رهبری بر لزوم گسترش و بهره برداری از معادن عنوان کرد: سرمایه گذاران داخلی به فعال کردن معادن بپردازند.
نظر شما