خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت خودروسازی ایران، پس از صنعت نفت بزرگترین صنعت در ایران است. هماکنون ایران با ساخت ۱،۳۹۵،۴۲۱ دستگاه خودرو و ۳۵،۹۰۱ دستگاه خودروی تجاری (در سال ۲۰۰۹) هجدهمین خودروساز بزرگ دنیا و بزرگترین خودروساز خاورمیانه شده است. در سال ۲۰۰۹ ایران از لحاظ سرعت رشد صنعت خودرو مقام پنجم دنیا را پس از چین، تایوان، رومانی و هند کسب کرد.
بنابراین گزارش، در سال ۲۰۰۱، ۱۳ شرکت دولتی و خصوصی در ایران وجود داشت که در میان آنها ایران خودرو و سایپا صاحب ۹۴ درصد از کل تولیدات بومی بودند. شرکت ایران خودرو با در سال ۲۰۰۱ با تولید پیکان (که بعدها در سال ۲۰۰۵، سمند جایگزین آن شد) ۶۱ درصد بازار و سایپا در همان سال ۳۳ درصد بازار خودروی ایران را به خودشان اختصاص دادند. صنعت خودروسازی کشورمان در سالهای اخیر رشد و تحول چشمگیری داشته است به طوری که تولید خودرو طی ۴ ماه ابتدایی امسال با رشد ۳.۳ درصدی به ۳۶۸ هزار و ۱۶۰ دستگاه رسیده است و بر اساس پیشرفتی که در این عرصه داشته ایم تولید خودرو در سال 95 حدود 40 درصد افزایش یافته است.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نوشته است: "رشد اقتصادی در سال های گذشته منفی بود اما شاهد رشد اقتصادی در سال جاری بودیم، به عنوان نمونه تولید خودرو با رونق اقتصادی و رفع مشکلات این حوزه در سال 95 حدود 40 درصد افزایش یافته است. خودروسازی فردا در سمنان بعد از سالها تعطیلی با حمایت دولت یازدهم و اقدام بخش خصوصی فعال شد و از سال آینده شاهد تولید خودرو در استان سمنان خواهیم بود. برگزاری همایش های از این دست برای رونق سرمایهگذاری در صنعت استان ها تاثیری بسزایی در آرامش روانی حوزه اقتصادی و حضور سرمایه گذاران در راه اندازی واحدهای تولیدی و صنعتی پربازده دارد."
یادآور می شود: تولیدات خودروی ایران در چند گونه خودروی مختلف موجود میباشد:خودروهای مسافری، چهار چرخ محرک، ون، کامیونها، اتوبوسها، مینیبوسها و وانت ها. در ایران حدود ۵۰۰،۰۰۰ نفر (تقریباً ۲٫۳ درصد تمامی نیروی کار) بطور مستقیم در صنعت خودروسازی و بسیاری دیگر در صنایع مرتبط کار با این صنعت کار میکنند. تقریباً ۷۵ درصد کل تولیدات خودروی کشور را خودروهای مسافری و ۱۵ درصد آن را خودروهای وانت دربر میگیرند.
نظر شما