به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، اولین کنفرانس بین المللی «مناسبات علوم انسانی و تمدن اسلامی» به همت مرکز بین المللی توسعه صلح فرهنگ و عقلانیت و با مشارکت دانشگاه مجازی المصطفی(ص)، دانشگاه علمی کاربردی استانداری قم، مرکز علمی پژوهشی صربستان، مرکز اسلامی آخن آلمان، پژوهشگاه امام صادق(علیه السلام) و مراکز و موسسات علمی پژوهشی داخلی و خارجی و با حضور علما اندیشمندان اساتید و صاحب نظران و میهمانان خارجی در سالن همایشهای امام علی(علیه السلام) دانشگاه استانداری قم برگزار شد.
در این کنفرانس، ابتدا دکتر رضا دلاوری، رئیس دانشگاه استانداری قم ضمن خیر مقدم به میهمانان، کنفرانس علوم انسانی را بخش مغفول مانده در توسعه کشورها عنوان کرد و افزود: روزگاری برخی دانشمندان تمرکز بر علوم تجربی را برای توسعه کشورها لازم میدانستند، اما امروز نقش علوم انسانی در توسعه کشورها بسیار مهم و تاثیر گذار است.
وی در ادامه افزود: برگزاری چنین کنفرانسهای میتواند علوم انسانی اسلامی را به مسلمانان مشتاق در جهان ارائه نماید.
ارسال 160مقاله به دبیرخانه کنفرانس بین المللی«مناسبات علوم انسانی و تمدن اسلامی»
دکتر عابدین سیاحت اسفندیاری، معاون پژوهش دانشگاه مجازی المصطفی و رئیس کمیته داوران کنفرانس به عنوان دومین سخنران کنفرانس ضمن ارائه گزارشی از فرایند برگزاری کنفرانس گفت: طرح این کنفرانس از میانه سال 94 طراحی شد و از اسفندماه 94 فراخوان مقالات این کنفرانس بر روی وب سایت اختصاصی کنفرانس و سایر فضاهای تبلیغاتی منتشر شد.
وی افزود: بخش اولین این کنفرانس در یکم آذرماه در کشور آلمان برگزار شد و بخش دوم کنفرانس امروز در ایران و بخش سوم کنفرانس در تیرماه 96 در کشور صربستان برگزار خواهد شد.
معاون پژوهش دانشگاه مجازی المصطفی تصریح کرد: به طور کلی، 160 مقاله از کشورهای ایران، روسیه، اندونزی، مالزی، عراق، هندوستان، پاکستان و چند کشور دیگر به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده است که 56 مقاله به تایید نهایی رسیده است و امروز 4 مقاله برگزیده توسط نویسندگان آن ارائه میشود.
وی در ادامه با اشاره به مقوله مهم تمدن اسلامی، گفت: توجه به یک بخش و غفلت نسبت به بخشهای دیگر باعث پدید آمدن تمدن کاریکاتوری میشود.
مسجد میتوانند به شکوفایی تمدن اسلامی کمک کند
دکتر زمانی محجوب به عنوان اولین ارائه دهنده مقاله به تبین ویژگیها و مشخصات تمدن اسلامی در عصر تیموریان پرداخت و گفت: در آن دوران مسجد به عنوان مهمترین مرکز تولید وانتقال علم و دانش بوده است.
وی اظهار داشت: امروز مسجد یکی از نهادهایی که میتواند به شکوفایی تمدن اسلامی کمک کند، نهاد مقدس و تاثیر گذار مسجد است.
نقش اهل بیت (ع) در شکوفایی تمدن اسلامی برجسته بوده است/ شکوفایی تمدن اسلامی در گروی علوم انسانی متعالی است
در ادامه، خانم دکتر ربابه غلامی ضمن ارائه مقاله به زبان انگلیسی در کنفرانس بین المللی مناسبات علوم انسانی و تمدن اسلامی بیان کرد: نقش اهل بیت (ع) در شکوفایی تمدن اسلامی برجسته بوده است و نمونه کامل و تمام عیار و شکوفایی کامل تمدن را در دوران حضرت مهدی (عج) خواهیم دید.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر محسن قنبری که سومین سخنران این کنفرانس بود، شکوفایی تمدن اسلامی را در گروی علوم انسانی متعالی دانست و گفت: بر اساس نظریه استخلاف انسان مومن مسلمان با تکیه بر منابع ارزشمند قرآن کریم و سنت میتواند علوم انسانی متعالی تولید نماید و با بهره گیری از تجربههای موفق بشری این علوم را در ساخت جامعه اسلامی به کار بندد.
حجت الاسلام و المسلمین قنبری با رد این ادعا که علوم انسانی اسلامی تنها یک امور ذهنی و غیر عینی است گفت: این اندیشه کاملا ناصحیح است زیرا اسلام برای همین دنیا نسخه و الگو ارائه کرده است و تعالی معنوی انسان نیز از رهگذر همین دنیا محقق میشود.
وی در ادامه افزود: آموزههای اسلامی همواره به تجربه و عینیتها توجه داشته است و لذا نمیتوان اسلام را تنها بیانگر امور ماورایی دانست.
الدکتور حمد البالکی (عضو هیئت علمی دانشگاه دولتی عراق) ضمن ارائه مقاله در کنفرانس بین المللی «مناسبات علوم انسانی و تمدن اسلامی» گفت: نقش ایرانیان در شکوفایی تمدن اسلامی بسیار برجسته و پر رنگ بوده و هست.
علوم انسانی الهی و متعالی آخرت گرا اما علوم انسانی غربی دنیا گرا است
پنجمین سخنران این کنفرانس حجت الاسلام و المسلمین دکتر نجف لک زایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بود که در بیانات خود اظهار داشت: به لحاظ معرفتی علوم انسانی در بخش متغیر مستقل برای تمدن قرار میگیرد.
وی با اشاره به دو پارادیم موجود درعلوم انسانی افزود: علوم انسانی الهی و متعالی آخرت گرا اما علوم انسانی غربی دنیا گرا است و این دو دیدگاه در نوع نگاه به مقولههای مختلف در حوزه اقتصاد فرهنگ سیاست و امنیت بسیار متفاوتند؛ از همین روی تمدن مبتنی بر علوم انسانی دنیاگرایانه تمدن دنیاگرایانه و تمدن مبتنی بر علوم انسانی آخرت تمدن آخرت گرا را رقم خواهد زد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید علی حسینی در کنفرانس علوم انسانی و تمدن اسلامی گفت: بررسی ابعاد فقهی محیط زیست میتواند نقش بسزایی در تدوین مولفههای تمدن اسلامی داشته باشد.
اندیشمندان حوزه برای پاسخگویی به نیازهای روز علاوه بر نصوص شرعی، مقاصد شریعت را در نظر بگیرند
سخنران اختتامیه این کنفرانس حجتالاسلاموالمسلمین دکتر حسین عندلیب، استاد دانشگاه خوارزمی جامعه المصطفی العالمیه و دبیر علمی کنفرانس بود.
وی ضمن تشکر از حضور علما اندیشمندان و فرهیختگان در این کنفرانس مخاطب اصلی سخن خود را اندیشمندان حوزوی دانست و گفت: اندیشمندان و مجتهدان جوان حوزه باید برای پاسخگویی به نیازهای نو به نو و روزامد حکومت و دولت اسلامی علاوه بر نصوص شرعی، مقاصد شریعت را نیز در نظر بگیرند.
استاد دانشگاه جامعه المصطفی این تصور که استفاده از مقاصد موجب تبدیل فقه شیعه به فقه سنی میشود را غیرصحیح دانست و عنوان کرد: به طور اساسی، دو رویکرد کاملا متفاوت در متد اجتهاد شیعه و سنی وجود دارد، زیرا فقه شیعه نصپسند با نظارت بر مقاصد است، اما فقه سنی مقاصد را به عنوان دلیل مستقل و بدون توجه به نص و دارای کارکرد استقلالی میداند.
وی با اشاره به نامههای حضرت امام (ره) به فقهای محترم شورای نگهبان و یکی از شاگردان برجسته خود، اظهار داشت: نکته اصلی و اساسی در این نامهها این است که تحولات پیچیده دنیای امروز و تغیر و تبدل در مصادیق لزوم توجه به عنصر مصلحت مقتضیات زمان و مکان و فهم صحیح از شرایط جدید را میطلبد.
حجتالاسلاموالمسلمین عندلیب در ادامه تصریح کرد: اگر ما بتوانیم بر اساس فقه حکومتی یک نظام حقوقی و قانونی شفاف که منجر به شکل گیری دولت اسلامی بشود در گام بعدی خواهیم توانست این الگو را به سایر کشورهای اسلامی عرضه کنیم.
وی در پایان ضمن تشکر مجدد از شرکت کنندگان در این کنفرانس بیان داشت: به فضل الهی برای سال آینده سه کنفرانس طراحی شده است که به زودی فراخوان آنها از سوی مرکز بین المللی توسعه صلح فرهنگ.و عقلانیت منتشر خواهد شد.
نظر شما